Valmennustiimi on kasassa – laadukas toimintaympäristö kehittää pelaajia eteenpäin

Päävalmentaja Lahtinen ja fysiikkavalmentaja Rekimies tarkkailemassa tilannetta. Kuva: Joope Erkkilä.

Kansalliseen Liigaan valmistautuvan Ilveksen valmennustiimi on kasassa. Päävalmentajana jatkavan Mika Lahtisen rinnalla on motivoituneita ja eteenpäin pyrkiviä valmentajia. Laadukas toimintaympäristö houkuttelee uusia pelaajia seuraan ja samalla mahdollistaa pelaajien kehityksen kohti huippua.

Mika Lahtinen – lujaa Lada laatua

Päävalmentajana jatkava Mika ”Lada” Lahtinen on mielissään siitä, millaisen valmennustiimin hän on saanut ympärilleen.

”Hienoa oli saada mukaan sekä tärkeää jatkuvuutta ’Juicen’ (Juhana Sirviö) muodossa että tervetullutta ja piristävää uutta verta. Sellaista palapelin kokoamista tämä on valmentajienkin osalta sen suhteen, ketkä ovat kulloinkin pääsemässä paikalle ja miten tehtävät jaetaan. Meillä ei kukaan valmentajista ole ainoastaan keiloja siirtelemässä, vaan jokaisella on valmennuksellinen vastuu.

Roolia ja vastuuta löytyy kaikille, Lada itse pystyy keskittymään kokonaisuuden hallintaan.

Olemme paljon keskustelleet keskenämme ja puhuneet siitä, miten me haluamme pelata ja harjoitella. Hyvin olemme löytäneet yhteisen linjan ja homma näyttää todella hyvältä. Itseäni helpottaa se, että saan harjoituksissa keskittyä kokonaisuuden pyörittämiseen ja muut pystyvät paremmin taas antamaan palautetta yksittäisille pelaajille tai johonkin tiettyyn yksityiskohtaan.”

Pitkän pelaajauran jälkeen valmennushommiin hypännyt Lada on kasvanut valmentajana sekä ihmisenä.

”Vuosien varrella olen kasvanut sellaiseksi kokonaisvaltaisemmaksi valmentajaksi. Varmuutta on tullut lisää, johtamiseen on tullut lisää osaamista. Oma pelaajaura auttaa siinä, että osaa kertoa pelaajille paremmin niin, että he ymmärtävät mitä heiltä haluan.”

Seuralle hän antaa kiitosta siitä, miten se tukee valmentajien mahdollisuutta kehittyä koko ajan paremmaksi.

”Ilvekselle iso kiitos siitä, että seurasta löytyy paljon tietoa ja taitoa sekä hyviä sparraajia. Täällä varmasti kehittyy valmentajana, mikäli vain itse haluaa. Seurasta pääsee myös lähes jokaiseen liiton koulutukseen valmentajia, kyllähän sekin kertoo täällä tehtävän hyvää työtä.

Ilves on jo pitkään tehnyt systemaattisesti töitä sen eteen, että olosuhteet ovat kohdallaan ja kehittyvätkin koko ajan. Koko toimintaympäristö ja sekä pelaajien että valmentajien arki pyritään tekemään mahdollisimman sopivaksi kehittymisen kannalta.

”Meidän laadukas toimintaympäristömme on ehdottomasti kilpailuvaltti.  Täällä tehdään korkealla tasolla töitä, resurssit ovat todella hyvät ja koko ajan kehittyvä laadukas taustatiimi. Toiminta on selkeästi suunniteltua ja eteenpäin vievää sekä pelaajia kehittävää.”

Keväällä 36 vuotta täyttävä Lada on tänä vuonna aloittanut UEFA PRO -koulutuksen, joka on korkein Suomessa suoritettava valmentajakoulutus.

Valmentaja Juhana ”Juice” Sirviö – hyökkäyspelin organisoija

Valmentajana jatkaa myös Juhana Sirviö, jonka vastuualueena on joukkueen hyökkäyspeli.

”Vastaan meidän pallollisesta vaiheestamme pelaamisessa. Suunnittelen tiettyjä harjoituksia ja sparraan Ladaa niissä asioissa. Nyt kun valmennustiimi on viime vuodesta vahvistunut, niin eiköhän nämä roolituksetkin vielä tarkennu kauden edetessä.”

Omat vahvuutensa ”Juice” tunnistaa ja pyrkii niitä hyödyntämään.

”Kyllä minä koen tuon juuri tuon pallollisen vaiheen ja hyökkäyspelaamisen organisoinnun omana vahvuusalueenani, ainakin mieluisimpana. Sen miettiminen ja pohtiminen on minun juttuni, puolustuspelaamisen miettimisen jätän sitten muille. Olen myös sellainen helposti lähestyttävä valmentaja, jolle pelaajien on helppo tulla puhumaan. Pyrin olemaan heidän käytettävissään aina, kun heillä tarvetta on.”

Koska pelissä on aina paljon muuttuvia tekijöitä, ei hyökkäyspelin opettaminen ole aivan yksinkertaista.

”Hyökkäyspelin organisointi ja pallollisena pelaaminen on vaikea osa-alue, kyllähän sitä välillä joutuu vääntämään rautalangasta mallia. Se on niin monipuolista ja siihen vaikuttaa niin moni asia. Vaatii paljon puhumista, keskusteluita ja videoiden katsomista. Lada on kyllä hienosti saanut heti pelien jälkeen kerättyä tärkeimmät klipit ja niitä sitten päästään tuoreeltaan analysoimaan.”

Juice aloitti tammikuussa UEFA A -koulutuksen, jolta hän eteenpäin pyrkivänä valmentajana odottaa paljon.

”Koulutukseen oli kuulemma tosi paljon hakijoita, joten olen erittäin tyytyväinen päästessäni siihen mukaan. Odotan saavani koulutuksen kautta paljon sellaista asiasisältöä, jolla saa parannettua omaa tietämystä. Varsinkin lisäosaamista nimenomaan joukkueen toiminnan suunnitteluun. Tärkeää on myös päästä keskustelemaan muiden valmentajien sekä kouluttajien kanssa.

Ilveksen toimintaympäristö saa myös Juicelta kiitosta.

”Ne kriteerit, mitkä me osoitamme omalle toiminnallemme ja joista myös pidetään kiinni, ne ovat kyllä korkeat. Meillä jokainen tapahtuma on laadukkaasti suunniteltu, hyvin valmisteltu ja pystymään viemään laadukkaasti läpi. Eli jokainen tapahtuma tähtää kehittymiseen. Valmennustiimimme laatu kestää vertailun muihin seuroihin. Ilves on saanut kehitettyä toiminnan niin hyvälle tasolle.

Valmentaja Valtteri Kumpuniemi – yksilöiden kehittäjä

Tyttöjen talenttivalmentajana Valtterilla on tärkeä rooli auttaa pelaajia yksilötasolla.

”Minun vastuullani on lähinnä yksilöiden auttaminen, varsinkin nuorten yksilöiden. Totta kai myös sparraan Ladaa ja muuta valmennustiimiä pelaamiseen ja harjoitteluun liittyen. Samoin kuljen naisten kakkosjoukkueen ja B-tyttöjen mukana enemmän ja autan niitä pelaajia, joille ei edustusjoukkueesta löydy sillä hetkellä peliaikaa.

Jos on joukkue potentiaalinen, niin samaa sanoo Valtteri myös valmennustiimistä.

”Meidän valmennustiimimme on erittäin potentiaalinen. Löytyy paljon erityisosaamista, kokemusta erilaisista toimintaympyröistä, entistä huippupelaajaa, pitkän linjan valmentajaa sekä nuorta energisyyttä. Näen tilanteen itse erittäin mielenkiintoisena, uskon että pystyn oppimaan koko tiimiltä todella paljon.”

UEFA A -tutkinnon suorittanut Valtteri toimii myös TFA:n päävalmentajana, jonka merkitystä hän korostaa myös keltavihreän tulevaisuuden suhteen.

”Näen Ilveksen seurana, jolla on hyvä mahdollisuus houkutella taitavia tyttöpelaajia Tampereen ulkopuolelta. Nythän Tampere Football Academyn kautta heitä on jo tullutkin, Sofia Määttä hyvänä esimerkkinä. TFA pystyy tarjoamaan niin loistavasti apua nuorelle jalkapalloilijalle, siinä on takana Palloliitto, Olympiakomitea sekä Tampereen Urheiluakatemia tukemassa toimintaa. Tätä kautta näen Ilveksen naisjalkapalloilun tulevaisuuden erittäin hyvänä.

Valmentaja Anssi Ylinen – kokenut kettu puolustuspelin valmentajana

Lokakuussa 50-vuotta täyttänyt Anssi Ylinen tuo valmennustiimiin kokemusta.

”Toimin totta kai Ladan apuna, haluan olla häntä tukemassa. Pyrin auttamaan ihan joka asiassa, mutta varsinkin puolustuspelaamisessa on itselläni isompi rooli. Eikä tässä ole kyse mistään olalle taputtelusta, vaan asioista keskustellaan ja tuon omat näkemykseni. Näinhän toimivassa tiimissä toimitaan.

Anssi toimii samalla Ilveksen C15 ja nuorempien tyttöjen valmennuspäällikkönä. Kahden roolin vetämisen hän näkee hyödyntävän paljonkin molempia osapuolia.

”Toimenkuvaani rakennettiin yhdessä seurajohdon kanssa ja todettiin että kokonaisuuden ja yhteisen pelaajapolun suunnittelun kannalta on tärkeää ottaa tiimiin sekä tyttöjen valmennuspäällikkö että talenttivalmentaja mukaan. Koen myös tärkeänä kysyä Ladalta, mitä hän haluaa tulevaisuuden naisten joukkueeseen nousevien pelaajien osaavan. Tämä on arvokasta tietoa minulle valmennuspäällikkönä ja pystyn miettimään painopisteasioita paremmin.”

Ilveksen tapa toimia on tehnyt Anssiin suuren vaikutuksen.

”Ilves on viimeisten vuosien aikana vienyt asioita oikeaan suuntaan. Seurassa on vahva tahtotaso aivan johtotasolta asti menestyä ja nuo päätökset on saatu loistavasti myös jalkautettua tänne kentälle. Tämä oli yksi syy sille, miksi halusin palata takaisin Ilvekseen.”

Anssi on unelmatyössään ja nauttii edelleen valmentamisesta.

”Minulta löytyy valmentajan ammattitutkinto sekä olen läpikäynyt UEFA PRO -koulutuksen. Valmentaminen ja varsinkin jalkapallon valmentaminen on unelmatyötäni. Se vie minut täysin mukaansa ja jopa ajantaju välillä hukkuu. En varmaan 20 vuoteen ole kesken harjoitusten vilkaisut kelloa katsoakseni koska ne loppuvat.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Edustusjoukkueen uusi maalivahtivalmentaja Marko Pirilä. Kuva: Joope Erkkilä.

Maalivahtivalmentaja Marko Pirilä – Naantalin aurinko loistaa Tampereella

Maalivahtivalmentajalle kuuluu myös pieni osuus joukkueen puolustuspelaamisesta.

”Maalivahtien valmentaminen on se pääjuttu, hiukan siinä sivussa osallistun myös koko joukkueen puolustuspelaamiseen, varsinkin maalivahtien ja muun joukkueen yhteistoimintaan.”

Valmentajapolku on heittänyt hänet länsirannikolta pohjoiseen – ja nyt siis Tampereelle.

”Olen Naantalista kotoisin ja Turun suunnalla aloittanut valmentamisen oman peliuran lopulla ja innostuinkin siitä kovasti. Muutin Rovaniemelle opiskelemaan liikunnanohjaajaksi ja sitä kautta pääsin RoPS:in joukkueisiin valmentamaan. Olin heidän naisten joukkueen, akatemiatoiminnan ja junnupuolen joukkueissa mukana. Opiskelut ovat nyt opinnäytetyötä vaille päätöksessä.”

Myös Marko kehuu Ilveksen luomaa toimintaympäristöä.

”Ilveksessä on aivan loistava toimintaympäristö. Kun vertaan muihin organisaatioihin, missä olen ollut mukana, niin ero on huikea. On hienoa nähdä seura, jossa oikeasti panostetaan toimintaympäristöön. Välttämättä kaikki pelaajatkaan eivät aina ymmärrä, mitä kaikkea vaatii saada näin hieno toiminta onnistumaan. Itselleni se oli silmiä avaava kokemus nähdä, kuinka paljon toimintaympäristöön panostamalla voidaankaan toimintaa kehittää.”

Fysiikkavalmentaja Heli Rekimies – tekee pelaajista nopeampia sekä voimakkaampia

Heli on totuttu näkemään miesten edustusjoukkueen mukana, mutta myös naisten puolella hänellä on merkittävä rooli.

”Vedän joukkueelle nopeus- ja voimaharjoitteita, vastaan pelaajien fysiikasta. Luonnollisesti suunnittelemme Ladan kanssa kokonaisuus yhdessä. Toimin samalla joukkueen fysioterapeuttina.”

Ilveksen voimaharjoittelu tehdään tänä talvena olosuhteiden pakottamana Pirkkahallissa. Sillä on toki omat hyvät puolensa.

”Koronasta johtuen, yhteistyömme Fressin kanssa on nyt tauolla, mutta molempien intresseissä on sitä jatkaa tilanteen parantuessa. Iso kiitos Ilvekselle, että seura hankki meidän käyttöömme laadukkaita välineitä tänne Pirkkahalliin. Pystymme tekemään todella laadukkaita voimaharjoitteluita täälläkin. Samoin pystymme nyt halutessamme yhdistämään jokaiseen harjoitukseen voimaharjoitteluakin, mikä tekee harjoittelusta entistä laadukkaampaa.

Heliltä löytyy osaamista laajalta alueelta.

”Minulla on urheilufysioterapeutin sekä valmentajan ammattitutkinnot käytynä sekä olen suorittanut UEFA C -koulutuksen.

Kansallisen Liigan kausikortti on myynnissä hintaan 19,90! Tilaa oma kausikorttisi täältä!