Vaikeudet on voitettu – Mikaela Frondelius saapui Ilvekseen kehittämään itseään

Mikaela Frondelius Pirkkahallissa. Kuva: Joope Erkkilä.

Nuori ja lupaava laitapuolustaja Mikaela Frondelius on joutunut viime vuodet taistelemaan terveydellisten ongelmien kanssa. Hän on kuitenkin uskonut itseensä ja tehnyt sitkeästi töitä ja on nyt valmis jatkamaan kehittymistään. Ilveksen toimintaympäristö on hänelle paras vaihtoehto toteuttaa unelmiaan.

21-vuotias laitapuolustaja Mikaela Frondelius sai vihdoinkin loukkaantumiset jätettyä taakseen ja halusi löytää itselleen parhaan mahdollisen paikan kehittyä jalkapalloilijana. Seuraksi valikoitui Tampereen Ilves, josta hänellä on ainoastaan hyvää sanottavaa.

”Kaipasin ympäristönvaihdosta ja kartoitin erilaisia vaihtoehtoja. Loukkaantumisten jälkeen olen kaivannut jotain uutta ja erilaista. Halusin uutta steppiä eteenpäin urallani, joten tulin Tampereelle katsomaan miltä touhu täällä vaikuttaa ja tänne sitten jäinkin. Toimintaympäristö tuntuu täällä todella hyvältä.”

Eteenpäin pyrkivälle jalkapalloilijalle on luonnollisesti tärkeää, että harjoittelu myös mahdollistaa kehittymisen.

”Minut on hienosti otettu vastaan joukkueen toimesta. Tänne oli helppoa tulla sisään. Valmennus on erittäin vaativaa ja saa meidät pelaajatkin yrittämään koko ajan paremmin. Fysiikkavalmennuksen taso yllätti erittäin positiivisesti. Heti ensimmäisestä kerrasta huomasi, että aiheeseen paneudutaan todella hyvin. Lämmittelyt tehdään ammattimaisesti, on hierontaa ja pelaajista todellakin ollaan kiinnostuneita.”

Mikaela joutui jo nuorena pelaajana kohtaamaan terveydellisiä ongelmia. Hän ei kuitenkaan vaikeuksille suostunut voittoa antamaan, vaan jaksoi uskoa ongelmien väistyvän.

”Nuo vaikeudet terveyden ja loukkaantumisien kanssa ovat melkoisesti rassanneet henkisesti. Motivaation kanssa ei kuitenkaan ole ollut ongelmaa, missään vaiheessa en ole halunnut luovuttaa ja lyödä nappiksia naulaan. Uskoin koko ajan, että kyllä täältä vielä noustaan”.

Kuten niin monella muullakin pelaajalla, vaikeudet ovat sekä vahvistaneet luonnetta että laittaneet arvomaailmaa uuteen järjestykseen.

”Henkisesti olen kyllä kasvanut ongelmien myötä, nyt ei enää ihan pienistä valita. Olen myös oppinut rytmittämään harjoittelun, levon ja ravinnon sopivaksi sekä pitämään paremmin huolta omasta kehostani. Varsinkin palautumiseen keskittymisestä on tullut tarkempaa.”

Mikaela tuo Ilveksen puolustukseen sekä pelikäsitystä että nopeutta. Laitapuolustajan tontilla viihtyvä Mikaela antaa valmennuksella lisää vaihtoehtoja kokoonpanon rakentamiseen.

”Wingback-paikalla olen eniten pelannut ja uskoisin sillä paikalla Ilveksessäkin pelaavani. Omat vahvuudet tukevat sitä paikkaa. Minulta löytyy pallovarmuutta, osaan tarvittaessa rauhoittaa tai sitten avata peliä. Pelisilmää ja ketteryyttäkin löytyy sekä halua haastaa pallollisena pelaajana. On myös iso etu pystyä pelaamaan palloa molemmilla jaloilla. Säästyy aikaa, kun ei tarvitse kääntää paremmalle jalalle palloa. Pienikokoisena pelaajana tarvitsee vielä varsinkin pääpelaamista parantaa sekä muutoinkin fysiikkaa.”

Sopeutuminen uuteen joukkueeseen on käynyt siis helposti ja harjoituksissa on ollut tekemisen meininki. Mikaela lupailee yllätysvalmista Ilvestä kesän peleihin.

”Joukkue on nuorekas, silti on sopivasti mukana kokeneempia pelaajia nuorten tukena. Potentiaalia löytyy todella paljon. Harjoituksissa ei kukaan löysäile, vaan siellä mennään ihan tosissaan. Pelaajat haastavat toisiaan ja henki pysyy silti koko ajan hyvänä. ”

Tavoitteista puhuttaessa nousee joukkueen etu tärkeimmäksi. Aikoinaan B-ikäisissä SM-kultaa voittanut Mikaela tavoittelee kuitenkin pidemmällä tähtäimellä korkealle itsekin.

”Tärkeintä on pelata Ilvekselle ja saada joukkue voittamaan ja menestymään, samalla toimien esimerkkinä nuoremmille pelaajille. Henkilökohtainen tavoite on pelata ehjä kausi ja pystyä saamaan itsestä irti kaikki. Tavoitteena on pidemmällä tähtäimellä nousta maajoukkueeseen ja ehkä ulkomaille. Olen vielä melko nuori ja tavoitteita riittää.”

Mikaela haluaa kiittää Ilvestä myös siitä, että seura auttaa häntä etsimään työpaikkaa.

”Opiskelen liikuntaneuvojaksi ja työpaikkakuviot ovat vielä hiukan auki. Hienoa on se, että Ilves pyrkii siinä minua auttamaan mahdollisen kerho-ohjaajan paikan suhteen. On tärkeää, että seura tukee meitä pelaajia näissä asioissa. Varsinkin muualta muuttaneilla ei ole tarpeeksi tietoutta, eikä suhteitakaan, löytää näitä paikkoja.”

Mikaela alkoi keskittymään jalkapalloon suhteelliseen myöhään, sillä ensin hänelle mieluisin urheilulaji oli yleisurheilu.

”Yleisurheilun rinnalle jalkapallo tuli vasta, kun olin lähes 11-vuotias. Hetken aikaa harrastin molempia, kunnes lopulta jalkapallo vei voiton. Koen yleisurheilusta olleen todella paljon hyötyä urallani.”

Frondelius saapuu keltavihreisiin PK-35:n riveistä. Häneltä löytyy pääsarjatason kokemusta myös Åland Unitedista.

Muista myös: edustusjoukkueen kausikortit ovat nyt myynnissä ilvesnaisetjalkapallo.fi/liput/!