Upea avausvoitto ennätysyleisön edessä

Voitonjuhlat kannattajaryhmän edessä. Kuva: Joope Erkkilä

Ilves avasi Kansallisen Liigan kautensa upeasti kaatamalla FC Hongan Tammelassa 3-1 ennätysyleisön edessä. Erittäin pirteästi pelannut joukkue pelasi viihdyttää jalkapalloa luoden useita vaarallisia tilanteita Hongan maalille. Kolme kaunista maalia ja kolme uutta pääsarjatason debytanttia katsojille tarjottiin voiton lisäksi. Kansallisen Liigan yleisöennätystä ei vielä saatu rikottua, mutta Ilveksen oma yleisöennätys on nyt 1455.

ILVES – FC Honka 3-1 (1-0)

Ennen ottelua Ilves palkitsi Pirkanmaan Talvisarjaan osallistuneet juniorit, joita olikin satamäärin saapunut tutustumaan upeaan stadioniin. Suomen Palloliitto puolestaan palkitsi Läntisen alueen Vuoden tyttöpelaajana Helmi Perkauksen.

Läntisen alueen Vuoden tyttöpelaajapalkinnon Helmille ojensi aluevalmentaja Sinikka Itälinna. Kuva: Joope Erkkilä

Ilves oli valmistautunut otteluun huolellisesti ja aloitti välittömästi luoden painetta Hongan maalille. Ottelun toisella minuutilla avausmaali oli jo erittäin lähellä, mutta ex-Ilves Noora Hämäläinen onnistui pelastamaan pallon maaliviivalta ja vieraat selvisivät säikähdyksellä. Monipuolisesti tilanteita luonut Ilves aiheutti vieraiden puolustukselle harmaita hiuksia läpi ottelun, pelaajien yhteispeli toimi loistavasti ja syötöt löysivät perille kovalla prosentilla. Avauksessa nähtiin neljä keltavihreissä ensimmäistä peliään pelannutta pelaajaa, Stina Virkkala, Nelly Lehtilä, Viivi Spets sekä Amelia Luotonen. Amelialle ottelu oli vielä uran ensimmäinen pääsarjatasolla.

Avausmaali oli todella upea, stadionin ensimmäinen Kansallisen Liigan maali ei olisi voinut olla näyttävämpi. Anna Olmala riisti pallon keskiviivan tuntumassa ja ohjasi pallon Nellylle. Nelly kuljetti lyhyen matkaa ja huomasi maalivahti Liisa Tuomen olevan kaukana maaliltaan. 40 metristä Nelly laukoi upeasti pallon aivan yläriman alle eikä Tuomi yrityksestä huolimatta ylettänyt palloon koskemaan. Nelly käy Saana Tuomalan kanssa kovaa kampaailua Tammelan Tykin-arvonimestä!

Nelly Lehtilän ensimmäinen liigaottelu Ilveksen paidassa alkoi upeasti. Kuva: Joope Erkkilä

Elli Mäkipelkola toimi usein tilanteiden rakentelijana ja hänen tarjoilustaan useimmat maalipaikat syntyivätkin. Nälkäisesti maalipaikkoja hakenut Amelia Luotonen pääsi tilanteista nauttimaan, mutta vielä ei ollut uran ensimmäisen pääsarjamaalin aika. Todennäköisesti sitä ei tarvitse kauaa odotella.

Toisenkin jakson Ilves aloitti pirteästi ja tuloksekkaasti. Nyt oli Nellyn vuoro antaa matala keskitys vitosen viivalle, johon Anna säntäsi puolustajan estelyistä huolimatta ohjaamaan pallon maaliin. Tauolta Amelian tilalle tullut Anela Ljesnjanin ei myöskään tehnyt Hongan puolustajien toimia helpoksi, vaan oli alati vaarallinen niin pallollisena kuin pallottomanakin. Toisena vaihtonaan Ilves juoksutti kentälle Helmin, joka tuli vahvasti pelanneen Kaisa Juvosen tilalle.

Anna nousi jo viime kaudella liigan vaarallisimpien hyökkääjien joukkoon ja jatkaa sitä tälläkin kaudella. Kuva: Joope Erkkilä

Ilveksen peli oli kokonaisvaltaisesti erittäin hyvin tasapainossa. Peli toimi kentän joka osa-alueella loistavasti eikä puolustus antanut vieraille juurikaan mahdollisuuksia maalien tekoon. Maalissa Nelli Hautamäki pelasi rauhallisesti ja itsevarmasti hoitaen maalille tulleet pallot. Puolustuksen hyvät avaukset antoivat joukkueelle mahdollisuuksia monipuolisiin hyökkäyksiin, mikä vaikeutti Hongan puolustamista. Valmennus oli selvästi tehnyt kotiläksynsä huolella ja saanut oman pelisuunnitelmansa ajettua hyvin joukkueelle sisään.

Vielä yksi liigadebytantti juoksi kentälle reilun tunnin pelin jälkeen, kun Tessa Perttula tuli Saanan tilalle. Ilveksen kokoonpanon leveydestä kertonee se, että jokainen vaihto jopa lisäsi joukkueen vaarallisuutta. Ilahduttavan paljon joukkueelta nähtiin laukauksia, jopa kauempaakin. Honka saikin olla tyytyväinen, etteivät lukemat karanneet rumemmiksi. Kolmannesta maalista vastasi kaksikko Elli ja Anela. Elli nappasi keskiviivalla pallon Hongalta ja vapautti Anelan juoksuun. Boxin rajalta oli Anelan vuoro esittää potkutekniikkaansa ja pallo löysikin tiensä upeasti jälleen ylärimaa hipoen maaliin.

Anela valmistautuu laukomaan. Kuva: Joope Erkkilä

Ilves suoritti vielä kaksi vaihtoa, kun Iris lukkarila pääsi Kansallisessa Liigassa ensi kertaa Ilveksen väreissä kentälle tultuaan Ellin tilalle ja nuori Milja Siiki suoritti liigadebyyttinsä tullessaan Laura Ojalan tilalle. Lisäajankin jo lähestyessä loppuaan onnistui Honka pilaamaan Nellin nollapelin. Ida Heikkisen laukaus 20 metristä otti harmillisesti pompun juuri pallon eteen heittäyteen Nellin edessä ja pomppasi maaliin asti.

Päävalmentaja Anssi Ylinen oli syystäkin tyytyväinen suojattiensa esitykseen.

Pelaajat olivat heti hyvin mukana ytimessä, kuten ennen ottelua puhuimmekin. Emme antaneet tämän hienon avausottelun alun lipua käsistä vaan olimme valmiita heti alusta saakka. Tästä hyvänä osoituksena heti ensiminuuteilla rakennettu hyvä maalipaikka.Pelaajat olivat innoissaan uudesta stadionista ja varsinkin suuresta yleisömäärästä. Yleisö kun vielä oli heti alusta asti äänekkäästi meitä kannustamassa, niin se vielä nosti fiilistä.

Meillä on todella hyvät ja työteliäät hyökkäyspään pelaajat, jotka mahdollistavat tilanteiden luomisen. Ainakin Nelly, Anna ja Elli juoksivat kaikki yli 11 kilometriä pelin aikana, mikä on todella paljon. Joukkueen puolustuspelaaminen oli Nellin johdolla rauhallista. meillä on hyvä ikäjakauma kentällä, kun siellä on kokeneempia pelaajia rauhottamassa tunteita ja ohjaamalla nuorempiaan. Kentällä oli selkeästi johtajuutta paljonkin. Meillä on nyt takana paljon parempi kauteen valmistautuminen ja pelaajat ovat paljon paremmassa fyysisessä kunnossakin. Vaikka pelitapaan ollaankin tehty pieniä muutoksia, on pohja rakennettu jo viime kaudella ja sävelet ovat pelaajille selvät.

Laajan rosterin myötä meillä riittävästi kilpailua joka pelipaikalle, kenellekään peliaiaka ei ole itsestään selvää. Se parantaa suorituksia harjoituksissa ja sitä kautta myös peleissäkin. Se on pelaajan kehittymisenkin kannalta ihan avainjuttu. 25 sopimuspelaajaa tarkoittaa sitä, että yli puolet on avauksen ulkopuolella.Vaikka nyt pelattiinkin hyvää peliä, on sitä myös pystyttävä kehittämään. Elokuussa ei enää tällä suorituksella pärjää, varsinkin kun hyvät joukkueet pystyvät omaa pelaamistaan kehittämään. Meidänkin on siihen pystyttävä.

Maanantaina vedetään hiukan rennompi treeni päivä, sitten kiristetään taas ruuvia. Tiistai ja keskiviikko ovat kovia treenipäiviä. Vajaan puolentoista vuorokauden aikana tulee neljä harjoitusta, joissa sitten käydään läpi jo viikonlopun vastustaja Åland Unitedin pelaamista.Perjantaina ehditään vielä hyvin harjoittelemaan ennen lähtöä kohti Turun satamaa.

Ilveksen kokoonpano:

4 Stina Virkkala
5 Anna Olmala (c)
7 Nelly Lehtilä
9 Saana Tuomala 64′ -> 17 Tessa Perttula
12 Viivi Spets
13 Amelia Luotonen 46′ -> 8 Anela Ljesnjanin
23 Laura Ojala 87′ -> 34 Milja Siiki
24 Elli Mäkipelkola 87′ -> 25 Iris Lukkarila
37 Nelli Hautamäki (mv)
40 Kaisa Juvonen 52* -> 27 Helmi Perkaus
88 Sofia Laine

Vaihtopelaajat:
29 Jenni Järventaus
31 Viivi Mäki-Kamppi

Maalit:
20′ 1-0 Nelly Lehtilä
47* 2-0 Anna Olmala
76′ 3-0 Anela Ljesnjanin
90′ 3-1 Ida Heikkinen

Varoitukset:
43′ Inka Kaivola (FC Honka)
89′ Mila Siiki

Ilveksen seuraava ottelu on tulevana lauantaina Maarianhaminassa Åland Unitedin vieraana. Ottelu alkaa klo 17 ja näkyy Ruutu Urheilun kautta. Seuraava kotiottelu Ilveksellä on perjantaina 3.5.Silloin Tammelaan saapuu vieraaksi sarjanousija PKKU Keski-Uudeltamaalta.