Tulikuuma Ilves haki pisteet Maarianhaminasta – Jäätävä keli ei haitannut

Åland United – ILVES 1-3 (0-1)

Ilves esiintyi lauantaina Maarianhaminassa juuri niin nälkäisenä mitä ennakoitiinkiin. Liigan ennakkosuosikkeihin lukeutuva Åland United joutui toteamaan tupsukorvat paremmikseen. Todella hyytävän kylmä kelikään ei haitannut tulikuuman Ilveksen pelaamista.

Kotijoukkue aloitti ottelun terävästi ja sai aikaan muutamia hyökkäyksiä Ilveksen alueelle. Keltavihreiden puolustuspelaaminen toimi kuitenkin mallikkaasti ja erittäin uhrautuvastikin. Pelaajat blokkasivat useita saarelaisten laukauksia ja peittivät muutoinkin vaarallisimmat vetopaikat. Nelli Hautamäki nappasi maalille asti tulleet pallot jälleen kylmän viileästi haltuunsa. Nelliin tuo jäätävä sateinen viima vaikutti varmaankin eniten, kun hän ei päässyt juoksemaan itseään lämpimäksi pelaajien tavoin.

Kotijoukkue tosin oli lähellä avausmaalin tekemistä vajaan puolen tunnin kohdalla, mutta pelastavana enkelinä toimi loistavasti pallon eteen syöksyen Nelly Lehtilä. Avausosuman iskikin lopulta Ilves, kun Elli Mäkipelkolan oikean jalan matala laukaus painui etutolppaa hipoen maaliin. Tilanne lähti toiselta puolelta kenttää Sofia Laineen rajaheitosta, josta pallo siirrettiin Viivi Spetsin ja Saana Tuomalan syötöillä vasempaan laitaa Ellille. Elli ravisti lumet korvistaan harhauttaen puolustajan edestään ja vei Ilveksen johtoon aina tauolle asti.

Toisen jakson alkuun törmäsi Anela Ljesnjanin ilkeän näköisesti yhteen maarianhaminalaispelaajan kanssa. Hänet jouduttiin siirtämään paareilla kentältä pois eikä hän pystynyt enää peliä jatkamaan. Ilves vaihtoi hänen tilalleen Amelia Luotosen, joka täyttikin paikan erinomaisesti. Alustavien tietojen mukaan vamma ei olisi kovin paha, mutta viikolla tehtävät tarkemmat tutkimukset kertovat paremmin.

Peli aaltoili mukavasti ja molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa. Kotijoukkueen paikat tuntuivat kilpistyvän kerta toisensa jälkeen Ilveksen tiiviseen puolustukseen, kun taas keltavihreät loivat vaarallisia tilanteitaan varsinkin kulmapotkuistaan. Ilves vaihtoi kentälle Tessa Perttulan ja Iris Lukkarilan, jotka korvasivat paljon töitä tehneet Viivin ja Saanan.

Reilu kymmenen minuuttia ennen päätöstä onnistui Åland United iskemään kauden ensimmäisen osumansa ja tasoittamaan pelin. Maalin viimeisteli Aada Törrönen, joka pääsi läpiajossaan nostamaan pallon yli Nellin. Kotijoukkue saikin kovan draivin päälle ja hätyytteli pariinkin otteeseen Nellin maalia, mutta tuloksetta.

Henkisesti erittäin vahva Ilves osoitti nälkäisyytensä iskemällä kesken kotijoukkueen kirin itsensä jälleen johtoon. Elli sai pallon omalla alueella ja näki oikealla laidalla olevan Anna Olmalan. Saarelaiset olivat nostaneet liikaa pelaajia ylös, joten Anna ja täyteen vauhtiin kirmannut Amelia karkasivat vastahyökkäykseen. Annan loistavasta syötöstä laukoi Amelia uran ensimmäisen pääsarjamaalinsa ohi Jessica Kiviahon ja kaatoi samalla kylmää vettä emäntien niskaan.

Ilveksen pelinrakentelun arkkitehtinä toiminut Elli näytti vielä kertaalleen maagisia syöttötaitojaan. Hän otti taitavasti haltuun Nellin laukoman pallon, pyörähti jättäen puolustajan seisomaan hölmistyneenä paikoilleen ja muutaman metrin kuljetuksen jälkeen vapautti Annan boxin sisälle. Pilkun kohdalta juuri kun Annan piti itse laukoa, tuikkasi saarelaisten oma pelaaja pallon vahingossa maaliin ja näin loppulukemat 1-3 olivat valmiit. Ottelun loppuhetkillä pääsi Pipsa Saarilahti pelaamaan kauden avausminuutinsa tultuaan Nellyn tilalle.

Päävalmentaja Anssi Ylinen oli erittäin tyytyväinen joukkueensa esitykseen.

Todella hyvät fiilikset jäi pelistä. Voiton lisäksi lämmittää eniten se, että kaikki mukana olleet tunsivat tämän voiton omakseen ja iloitsivat siitä todella paljon. Osoittaa kiinteyttä joukkueessa, kun vähemmänkin pelanneet osaavat nauttia joukkueen voitosta yhtä paljon kuin koko ottelun pelanneet.

Olimme rakentaneet toimivan pelisuunnitelman Ålandia vastaan ja se toimi saarella erittäin hyvin. Vaikka jouduimme välillä olemaan vastaanottavana osapuolena, niin puolustuspelaaminen pysyi hyvin paketissa eikä meillä ollut mitään hätää. Omissa hyökkäyksissämme olimme melkoisen vaarallisia. Jokainen pelaaja pelasi vahvasti molempiin suuntiin, mitä voittaminen juuri vaatiikin.

Viime kaudella aloitettu projekti alkaa nyt kantaa hedelmää ja pelissä näkyy yhä enemmän haluttuja ja harjoiteltuja asioita. Uudet pelaajat ovat erittäin motivoituneita ja halunneet siirtyä Ilvekseen, mikä näkyy kaikessa tekemisessään. Tämä on nostanut myös muiden pelaajien motivaatiota sekä sitoutumista. Pelaajat myös ovat paremmassa fyysisessä kunnossa kuin vuosi takaperin.

Nyt alamme keskittyä perjantaiseen vierasotteluun PK-35 Vantaata vastaan. Maanantaina on yksi harjoitus, tiistaina kaksi todella kovaa ja keskiviikkona huilataan.Torstaina valmistava harjoitus ja olemme valmiita seuraavaan otteluun.

Ilveksen kokoonpano:
4 Stina Virkkala
5 Anna Olmala (C)
7 Nelly Lehtilä 90′ -> 10 Pipsa Saarilahti
8 Anela Ljesnjanin 49′ -> 13 Amelia Luotonen
9 Saana Tuomala 74′ -> 17 Tessa Perttula
12 Viivi Spets 74′ -> 25 iris Lukkarila
23 Laura Ojala
24 Elli Mäkipelkola
27 Helmi Perkaus
37 Nelli Hautamäki (mv)
88 Sofia Laine
Vaihtopelaajat:
29 Jenni Järventaus
31 Viivi Mäki-Kamppi (mv)
34 Milja Siiki

Maalit:
36′ 0-1 Elli Mäkipelkola
79 1-1 Aada Törrönen
83′ 1-2 Amelia Luotonen
89′ 1-3 ÄU oma maali

Varoitukset:
84′ Daniela Tolonen (ÅU)