Suomen Cup -raportti: Ilves haki selvänumeroisen voiton Oulusta ja jatkaa Cupissa 5. kierrokselle

Ilves voitti ONS:n toistamiseen lyhyen ajan sisällä. Kuvan meiningit Kaupin kotiottelusta. Kuva: Joope Erkkilä.

ONS ja Ilves ratkaisivat Suomen Cupin viidennelle kierrokselle etenijän helteisessä keskiviikkoillassa. Noin kaksisataapäinen yleisö pääsi todistamaan Raatin stadionilla Oulussa lopulta vierasjoukkueen selvänumeroista voittoa ja siirtymistä seuraavalle kierrokselle.

ONS – Ilves 1-5 (0-2)

Keltavihreällä ryhmällä oli pitkä päivä ja paljon kortinpeluuta luvassa, kun kiskot kuljettivat ryhmän kohti pohjoista ja Oulua. Molemmilla joukkueilla oli tappiot alla ja juhannus kiilsi jo silmissä, joten jatkopaikka Suomen Cupissa kiinnosti molempia joukkueita ekstrapaljon.

Ilveksen avauskokoonpanoon palasi Kaisa Juvonen, jonka pelikielto jatkuu vielä liigan puolella. Kaisan topparipariksi istutettiin juuri keskiviikkona 18-vuotissyntymäpäiviään viettänyt Helmi Perkaus. Onnittelut Helmi!

Puolustuksen oikealla laidalla edustusjoukkueen avauskokoonpanossa debytoi Matilda Sarlin ja vasemmalla laidalla väänsi ONS-kasvatti Inari Salo. Muista Oulun kasvateista Anna Olmala oli sateenkaarinauha käsivarren ympärillä tutusti avauskokoonpanossa ja Patricia Bohui odotteli mahdollisuuttaan vaihdosta.

Ensimmäinen jakso

Ottelu alkoi todella vauhdikkaissa merkeissä, kun Sofia Määtän vasemman jalan keskitys pamahti ONS-maalin poikkipuuhun himpun yli minuutin pelin jälkeen. Oululaisten maalia vartioinut Lilja Niiranen seurasi tilannetta rauhallisesti katsellaan.

Punapaitainen kotijoukkue pääsi peliin paremmin mukaan Ilveksen sähäkän alun jälkeen ja otti jopa peliä hallintaansa.

Ilves joutui suorittamaan ensimmäisen vaihdon jo 15. minuutin kohdilla, kun Roosa Karppisen fyysinen preesens näytti hieman huteralta. Roosa joutui tulemaan vaihtoon ja edellisellä Cupin kierroksella Ilveksen maalia vartioinut Nelli Hautamäki hyppäsi maalipuiden väliin.

Puolen tunnin kohdalla Raatin kuparinen meni rikki. Anna ja Aino Rasinen antoivat painetta keskialueella ONS-puolustukselle, ja pallo päätyi Sofian jalkaan. Laitahyökkääjä kuljetti palloa aina boksin rajoille asti, kunnes jakoi syötön linjan taakse juosseelle Annalle, joka rankaisi kasvattajaseuraansa alakulmaan.

Toista maalia ei tarvinnut odottaa montaa minuuttia, kun hanat oli saatu auki. ”Nelen” käsistä lähtenyt pitkä avaus tavoitti keskiympyrässä Ainon, joka otti kaksi nopea kosketusta, joista toinen vapautti oikealta laidalta kirmanneen Nella Kettusen vauhtiin. Nellan hallittu nosto yli vastaan tulleen Niirasen päätyi verkon perukoille.

Tauon viettoon siirryttiin vierasjohdossa, näiden viiden minuutin sisällä syntyneiden maalien johdosta.

Toinen jakso

Ilves suoritti tauolla kaksi vaihtoa, kun ”Matu” ja Laura Ojala tekivät tilaa Sara Haapalalle ja Armi Heikkilälle.

Kotijoukkue vaati muutaman minuutin pelin jälkeen jo rangaistuspotkua. Saana Tuomala jakoi pallon vasemmalle Ainolle, joka puikotti puolustajansa ja pääsi etenemään kohti keskustaa. ONS-kontakti tuli jalkoihin, mutta Aino pysyi vaivoin pystyssä ja viimeistely-yrityksestä lähti puhti pois. Pilkkua ei vihelletty.

Kun toista jaksoa oli takana kymmenen minuuttia, niin Saana sai nimensä tilastoihin. Nelen hieno avaus löysi oikealta laidalta Annan. Kipparin keskitys puolestaan päätyi Sofialle laatikon rajoille, joka harhautti puolustajansa ja jakoi pallon vasemmalle Saanalle. Myös Saana vetoharhautti oman varjostansa ja sai tilaa ”heikommalle” oikealle jalalleen. Tämän jälkeen Molten löytyi ONS-maalin katosta.

Vajaat kymmenisen minuuttia 0-3 maalista ONS nousi taas peliin mukaan. Kotijoukkue pelasi pallon vapaapotkusta nopeasti vasemmalle laidalle, jossa Inka Sarjanoja löysi keskitykselleen tilaa. ONS-hyökkäys teki peräti kaksikin liikettä linjan taakse, mutta kukaan ei osunut boksissa palloon ja Sarjanojan keskitys pomppi sisään takakulmaan, 1-3.

Kavennuksen iskenyt Sarjanoja sai maalistaan flow’n päälle ja pääsi hyvälle maalintekopaikalle muutama minuutti kavennusosuman jälkeen, mutta voimakas veto lähti Nelen vartioiman maalin yli.

ONS sai hetkellisesti virtaa ja otettakin pelistä, mutta tupsukorvat onnistuivat tylsyttämään terävimmän kärjen pois.

Ilves toi ensin 75. minuutilla sisään ”Patran”, joka korvasi erittäin pirteästi pelanneen Sofian ja sitten neljä minuuttia myöhemmin Elli Mäkipelkolan, jolle teki tilaa ottelun toisen osuman iskenyt Nella.

Juuri kun täysi aika oli tullut täyteen, viimeistään tässä vaiheessa, Anna varmisti Ilveksen jatkopaikan. Aino pääsi keskialueella oululaisten pelinavaukseen väliin ja pallo kimposi Annan juoksulinjalle. Viimeisillä voimillaan kapteeni hyökkäsi palloon, harhautti vasemmalle ja iski pallon alakulmaan. Krampit puolestaan iskivät tämän jälkeen.

Kun Anna edeltä, niin Saana perästä. Keskikenttäpelaaja halusi myös illan toisen maalinsa ja millä tavalla se syntyikään. Lisäajan neljännellä minuutilla Inarin sivurajaheitto tavoitti Ainon, joka jakoi pallon keskemmälle Saanalle. Kuuluisa oikean jalan kanuuna puhui kaukaa ja pallo päätyi ONS-maalin oikeaan sivuverkkoon.

Neljännen kierroksen Cup-ottelu päättyi myös samalla hetkellä ja Ilves pääsi juhlimaan ansaittua jatkopaikkaa.

Koutsin kommentit

Keltavihreiden päävalmentaja Anssi Ylinen jakoi kommentit itse ottelusta:

”Tehokkaampia oltiin. ONS:n pelitapa on sellainen, että haluavat hallita palloa ja edetä hitaasti. Ehkä pelin alussa olivatkin hallitsevampia, mutta tilanteenvaihdoista, joissa me ollaan vahvoja, saatiin pari maalia. Tilasto on muutaman kierroksen takaa, mutta saatiin toiseksi eniten laukauksia maalia kohti tilanteenvaihtojen jälkeen. Ei maaleja, mutta laukauksia.

Oltiin valmistauduttu hyvin ja tiedettiin, miten ONS avaa peliä. Toisella jaksolla ne muutti sitä pelin avaamista. Me muokattiin sitten omaa peliä vähän siinä juomatauon jälkeen.

0-3 tilanteessa tuli vähän seesteisempi hetki. Sehän oli (ONS:n 1-3 maali) keskitys, joka meni maaliin, ja ainahan kun saat maalin, niin saat siitä henkeä. Hyvä, että saadaan tällaisiakin kokemuksia harjoitella.”

Joukkueen pelaamisesta:

”Ollaan hyviä vastahyökkäyksissä ja tekemään juoksuja linjan taakse ja pelaajatkin tietää sen, eikä siitä haluta luopua. Mutta vasta-argumenttina, niin haluttaisiin myös pitää enemmän palloa, saataisiin rytmiä peliin.

Näytettiin, että tämä on meidän (pelin) taso, siitä halutaan pitää huolta, että se pysyy ja kun halutaan eteenpäin, niin tasoa pitää sitten parantaa.”

Ja parista pelaajasta:

”Lääkäri kävi katsomassa Roosaa tauolla ja sanoi, että ei pitäisi olla mitään suurempaa hätää. Roosa tulee joukkueharjoituksiin varmasti ensi viikolla mukaan.

Ensimmäistä kertaa avauksessa ollut Matu pelasi tosi hienosti. Oli sovittu, että otetaan Matu vaihtoon tauolla, kun on ollut loukkaantumisia, niin ei pelannut koko peliä.”

Suomen Cupin viidennen kierroksen otteluparit arvotaan tiistaina, 27. kesäkuuta.

Kansallinen Liiga jatkuu lauantaina 1. heinäkuuta. Ilves Lähtee Helsinkiin Pallokerho-35:n vieraaksi. Seuraava kotiottelu on edessä vasta heinäkuun 29. päivä. ONS:n vieraaksi Ilves puolestaan pääsee taas elokuun 13. päivä, kun liigassa pelataan runkosarjan kolmanneksi viimeinen kierros.

Hyvää juhannusta kaikille!

Suomen Cup, 21.6.2023, Raatin stadion, Oulu

Maalit:

31’ Olmala Anna 0-1

36’ Kettunen Nella 0-2

55’ Tuomala Saana 0-3

63’ Sarjanoja Inka 1-3

90’ Olmala Anna 1-4

90+4’ Tuomala Saana 1-5

Varoitukset:

53’ Lukkarila Iris (ONS)