Raportti: Voittoputki katkesi heikkoon avausjaksoon

Lotta Lähteenmäki tuli vahvasti sisään toisella jaksolla ja viimeisteli kauden kolmannen maalinsa. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves ei pystynyt venyttämään voittoputkeaan viidenteen otteluun, vaan terävämmin heti ottelun alusta pelannut PK-35 Vantaa vei täydet pisteet tärkeästä ottelusta.

Ilves – PK-35 Vantaa 2-4 (1-3)

Avausjakso

Ilves joutui heti ottelun alusta hiukan puolustuskannalle ja vieraat saivat suhteellisen rauhassa rakentaa omaa peliään. Ensimmäinen vaarallinen maalipaikka siunaantui kuitenkin Ilvekselle, kun Heta Olmala käynnisti vastahyökkäyksen syöttämällä Pipsa Saarilahden vauhtiin. Pipsan hyvä keskitys painui aivan takatolpan juureen, jossa Aino Rasinen sai vielä jalkansa väliin. Ilveksen epäonneksi pallo osui kuitenkin tolppaan.

Vierasjoukkue puolestaan oli sunnuntaina myös onnekkaampi joukkue. Avausmaalinsa vantaalaiset saivat tehtyä Ilves-puolustaja Saana Tuomalan jalan kautta, joka yritti katkaista vieraiden matalan keskityksen.

Kotijoukkue sai aina välillä aikaiseksi omia vastahyökkäyksiään, varsinkin pystysyöttöjen kautta. Hyökkäyspelin rakentelussa Ilves ei muutoin oikein avausjaksolla onnistunut.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen onnistui PK-35 murtautumaan jälleen oikealta laidalta ja saamaan keskityspallon takatolpalle. Sieltä puolustukselta unohtunut vieraiden kapteeni Sanna Saarinen onnistui nikkaamaan pallon ohi Roosa Karppisen. Ilveksellä oli läpi ottelun hiukan vaikeuksia pitää vieraiden laitapelaajia aisoissa, ja vantaalaiset saivatkin useita vaarallisia keskityksiä aikaiseksi.

Ilves kuitenkin taisteli ja pyrki avaamaan omankin maalisaldonsa. Silja Tuominen pääsi pariinkin kertaa läpiajoon, mutta niistä toinen liputettiin paitsioksi ja toisessa maalivahti Velma Oikarinen esitti oikeaoppisen vastaantulon.

Tauon lähestyessä eivät tapahtumat kentällä vähentyneet lainkaan. Kolmisen minuuttia ennen taukovihellystä nostatti Aino keltavihreiden toiveita tykittämällä upean kavennusosuman.

Vieraat kuitenkin kuittasivat heti seuraavasta hyökkäyksestä takaisin, ex-Ilves Rosa-Tuulia Mikkolan viedessä vieraat uudelleen kahden maalin johtoon.

Toinen jakso

Toiselle jaksolle Ilves saapui kentälle valmiina taistelemaan vielä voitosta, mutta PK-35 löi heti kotijoukkueelle luun kurkkuun. Välittömästi jakson alussa vantaalaiset saivat nopean hyökkäyksen, joka päättyi Oona Seveniuksen tekemään maaliin.

Ilves sai toki peliään parannettua avausjaksosta paljonkin, mutta hyökkäyspelaamisesta puuttui terävyyttä sekä röyhkeyttä. Tauolla kentälle vaihdettu Sofia Laine toi oikealle laidalle vauhtia ja energiaa, samoin myöhemmin vaihdetut Sofia Määttä sekä Lotta Lähteenmäki.

Määttä pääsi kertaalleen tulisesti laukomaankin, mutta pallo viuhui lopulta ohi maalin. Lotta puolestaan onnistui omassa yrityksessään ja kavensi lukemiksi 2-4 ja ottelun lopputulos ei enää näyttänytkään niin varmalta vierasvoitolta.

Kovasta yrityksestä huolimatta ei lisämaaleja enää nähty ja vantaalaiset saivat napattua tärkeät kolme pistettä matkaansa, nousten samalla Ilveksen ohi sarjataulukossa kuudenneksi.

Kun alkusarjaa on jäljellä kaksi kierrosta, ei pääsy ylempään jatkosarjaan ole enää pelkästään Ilveksen omissa käsissä. PK-35 Vantaa sekä Honka ovat molemmat kaksi pistettä Ilvestä edellä, joten keltavihreiden on napattava vähintään kolme pistettä omatakseen edes mahdollisuuden päästä viivan yläpuolelle.

Päävalmentaja Anssi Ylinen oli luonnollisesti pettynyt tulokseen, varsinkin avausjaksoon hän oli tyytymätön.

”Eka jakso oli meiltä aika huono, ei oikein oltu mukana pelissä ja jäätiin vähän jyrän alle. Emme päässeet riittävän lähelle prässäämään vastustajan pallollista pelaajaa. Myös meidän oma pallollinen pelimme oli hiukan liian varovaista.

Anssi ei kuitenkaan osoittanut syyttävällä sormella pelaajiaan, vaan mietti omaakin tekemistään.

”Mietin jo tuossa, että mitäköhän olen valmentajana tehnyt väärin. Vastuuhan on minun, jos peli kentällä näyttää tuolta. Vaikka vastustajan valmentaja totesi heidän pelanneen avausjaksolla todella hyvin, niin ei sekään kaikkea selitä. Toisaalta olihan meilläkin yhtä hyvät maalipaikat, mutta heillä oli tänään terävämpi viimeistely.

Toisen jakson salamamaali harmitti Anssia myös todella paljon.

”Tauolla puhuttiin paljon ja kaikesta kyllä huokui kova taistelutahto ja usko voittoon. Siksi nopea takaiskumaali siihen alkuun oli karmaiseva. Joukkue kuitenkin nosti hurjasti tasoaan toiselle jaksolle, mistä voidaan olla ylpeitä.

Ilveksellä on ollut erittäin kova kausi, varsinkin henkisesti. Penkin alle menneen alkukauden jälkeen nousu taistelemaan jatkopaikasta on vaatinut paljon töitä ja jokainen peli on ollut niin sanottu kuuden pisteen peli. On luonnollistakin, että jossain kohtaa joukkueelle tulee ohipeli.

”En tiedä, olisiko tässä nyt tullut jonkinlainen ulospuhallus. Pelaajat ovat kuitenkin olleet todella kovilla jo pitkään. Harjoitusviikko oli kuitenkin todella hyvä. Päätettiin peruuttaa maanantain treenit ja ottaa se päivä levon kannalta. Jatketaan taas tiistaina työntekoa.

Vaikka sarjatilanne näyttää haastavalta, ei Ilves ole kuitenkaan vielä heittänyt pyyhettä kehiin.

”Nämä pelaajat ovat osoittaneet pystyvänsä pelaamaan hyvää peliä. Huippuesityksiä meiltä toki vaaditaankin HJK:ta sekä KuPS:ia vastaan, mutta tiedämme niihin myös pystyvämme.”

Seuraava peli Ilveksellä on ensi lauantaina 21. elokuuta Helsingissä HJK:n vieraana. Runkosarjan päätösottelu KuPS:ia vastaan pelataan Kaupissa lauantaina 28. elokuuta kello 17.

Maalintekijät:

19’ 0-1 Oma maali

33’ 0-2 Saarinen Sanna

42’ 1-2 Rasinen Aino

43’ 1-3 Mikkola Rosa-Tuulia

46’ 1-4 Sevenius Oona

67’ 2-4 Lähteenmäki Lotta

Varoitukset:

26’ Laurikainen Laura (Ilves)

74’ Kölhi Laura (PK-35 Vantaa)

89’ Sirviö Juhana (Ilves)