Raportti: Vahva loppukiri Maarianhaminassa ei riittänyt pisteille asti

Maarianhaminassa nähtiin taisteleva Ilves.

Ilveksellä oli hiukan epäonneakin kohdatessaan mestaruustaistossa mukana olevan Åland Unitedin heidän kotikentällään. Joukkue sai kovan loppukirin aikaiseksi, mutta aika ei lopulta riittänyt tasoitukseen asti.

Åland United – Ilves 3–2 (2–0)

Ilves lähti lauantaisesta isosta tappiostaan sisuuntuneena Maarianhaminaan taistelemaan pisteistä. Joukkueen peli-ilme olikin selvästi parempi, mutta se ei kuitenkaan riittänyt tuomaan pistettäkään tuliaiseksi Tampereelle.

Nuori hyökkääjä Anela Ljesnjanin pääsi avaamaan uransa Kansallisessa Liigassa juoksemalla kentälle toiselle jaksolle. Hän toikin rutkasti energiaa tullessaan ja osoitti olevansa pätevä tällekin tasolle. Debytantti laukoi vielä maalinkin hyvien otteiden lisäksi.

Ensimmäinen jakso

Ottelu lähti käyntiin tasaisissa merkeissä, molempien pyrkiessä murtamaan vastustajan puolustusta. Ilvekseltä Nella Kettunen pääsi laukomaan boxin kulmasta, muttei saanut potkuunsa riittävästi voimaa ja maalivahti Jessica Kiviaho nappasi pallon syliinsä.

ÅU alkoi saada hiukan enemmän otetta pelistä ja paine siirtyi hiljalleen kohti Ilveksen maalia. Avausosumassa Ilveksellä oli epäonneakin, kun lyhyen maalipotkun jälkeen pallo ajautui emäntien paineistuksesta Dana Leskiselle, joka pääsi viemään kotijoukkoon johtoon.

Toisen osumansa saarelaiset tekivät jakson puolivälissä, kun Anni Hakasalo pääsi takatolpalta puskemaan keskityspallon maaliin. Muutoinkin kotijoukkue sai pelattua palloa Ilveksen boxiin, mutta puolustus Roosa Karppisen johdolla sai loput tilanteet hienosti selvitettyä.

Jakson lopulla Ilveksellä oli tilaisuus kavennukseen, kun Patricia Bohui pelasi vetopaikan Anna Olmalalle, mutta kapteenin kova veto viuhui hiukan ohi maalin.

Toinen jakso

Tauolla Ilves suoritti peräti kolme vaihtoa ja ne olivatkin erittäin onnistuneita. Kentälle tulivat Sofia Määttä, Saana Tuomala sekä ensi minuuttinsa pääsarjatasolla pelannut Anela Ljesnjanin. Heille tilaa tekivät avausjaksolla kortin saanut Sara Haapala sekä pirteästi hyökkäyspäässä esiintyneet Nella Kettunen ja Patricia Bohui.

Ilves halusi saada pisteitä matkaansa ja joukkue saapuikin toiselle jaksolle vahvaa itseluottamusta puhkuen. Saana pääsi esittelemään ensimmäisen kerran potkuvoimaansa tunnin kohdalla noin 30 metristä vapaapotkulla. Laukaus oli hyvä, mutta nousi kuitenkin pallon mitan verran maalin yli.

Nyt oli Ilveksen vuoro vyöryttää peliä kotijoukkueen päätyyn ja kavennusmaalia odotti joukkueen lisäksi pieni mutta pippurinen kannustusjoukko. Maalinteossa onnistui kuitenkin ÅU, kun kulmapotkussa ison pelaajaryppään takaa pääsi Anna Nurmi puskemaan emännät kolmen maalin johtoon.

Ilves on kuitenkin joukkue, joka ei luovuta ennen päätösvihellystä, vaan taistelee aina loppuun saakka. ”Kaupin Kanuunana” tunnettu Saana avasi Ilveksen maalitilin huikealla laukauksellaan. Ensin hän riisti pallon ja kuljetti lyhyen matkaa, jonka jälkeen vasurilla lähti koko katsomoa kohahduttanut veto aivan takayläkulmaan.

Myös toisen kavennusosuma lauottiin vasurilla. Sofian loistavasta esityöstä Anela pääsi laukomaan uran ensimmäisen, ei varmastikaan viimeisensä, pääsarjaosumansa matalana Kiviahon sormia hipoen takanurkkaan. Sama kaksikko oli lähellä iskeä vielä tasoituksen, mutta siihen laukaukseen Kiviaho pääsi kuitenkin väliin.

 

Koutsin kommentit:

Päävalmentaja Anssi Ylinen näki pelissä paljon positiivista, vaikka harmittelikin kotijoukkueen maaleja

  • Pelasimme kyllä ihan hyvän pelin. Avausjaksokin oli meiltä hyvää, varsinkin saimme hyvin käännettyä peliä keskikentän kautta. Harmittaa ne maalit. Eka maali tuli omasta maalipotkusta, siinä vähän sutattiin. Oli tosin ensimmäinen kerta tällä kaudella. Hyvä että pelaajilla on kuitenkin pelirohkeutta yrittää pelata. Toisessa maalissa sitten vartioitiin huonosti boxissa. Omaan tasoomme nähden pelasimme kyllä mielestäni ihan kelpo lailla.
  • Toinen jaksohan pelattiin tosi hyvin. Kotijoukkueen kolmas maali ei mielestäni ollut ihan pelin mukaista tilanteisiin nähden. Joukkue on aikaisemminkin osoittanut venymiskykyä ottelun loppuhetkillä ja sitä se esitti nytkin, vaikkei tasoitusta enää saatukaan.
  • Olen Anelaa seurannut koko kauden kakkosjoukkueen peleissä, ja hän on viime viikot ollut meidän treeneissämme. tiesin hänen potentiaalinsa. Hänellä on hyvä potku, kuten tänäänkin nähtiiin, hyvä kamppailemaan ja riittävän nopeakin. Hän luottaa itseensä ja on todella röyhkeä pelaaja. Tulee tuottamaan runsaasti ilon aiheita meille jatkossakin.
  • Kyllä pelaajista huokui pelin jälkeen pettymys, niin vahvasti he uskoivat nousevansa tasapeliin. Toki he tiedostavat sen, että vastassa oli kärkijoukkue eli tietävät pelanneensa omaan tasoonsa nähden ihan hyvin.

Seuraavaksi pelataan lauantaina Jyväskylässä, missä JyPK toimii emäntänä Suomen Cupin puolivälierässä klo 17.30 alkavassa ottelussa. Kaupin tekonurmella pelataan Kansallista Liigaa keskiviikkona 9.8. Silloin vieraaksi saapuu FC Honka. Tervetuloa silloin kannustamaan Ilves kotivoittoon!

Åland United – Ilves 3–2 (2–0)

Kansallinen Liiga, Wiklöf Holding Arena tn, Maarianhamina, 1.8.2023

Maalit:

15’ Leskinen Dana 1–0

24’ Hakasalo Anni 2–0

68’ Nurmi Anna 3–0

78’ Tuomala Saana 3–1

87’ Ljesnjanin Anela 3–2

Varoitukset:

25’ Haapala Sara

53’ Määttä Sofia

90’ Tuomala Saana

Ilveksen kokoonpano:

4 Salo Inari

5 Olmala Anna (kapt.)

7 Kettunen Nella 46’-> 19 Määttä Sofia

15 Sarlin Matilda

16 Viinikka Tuuli 72’-> 8 Mäkipelkola Elli

17 Haapala Sara 46’ -> 9 Tuomala Saana

23 Ojala Laura

27 Perkaus Helmi

28 Bohui Patricia 46’ -> 24 Ljesnjanin Anela

32 Karppinen Roosa (mv)

35 Heikkilä Armi

Vaihtopelaajat:

1 Hämäläinen Meri (mv)

18 Ahonen Helli

20 Laine Moona