Raportti: Tunteiden vuoristorataa Turussa – Ilves nousi lisäajalla tasapeliin

Tällä kokoonpanolla lähdettiin tauon jälkeen pistejahtiin Turussa.

Kansallinen Liiga palasi maaottelutauolta ja Ilves matkasi Turkuun TPS:n vieraaksi. Vauhdikkaassa ottelussa jännitys säilyi aivan loppusekunneille asti ja tuloksena oli lopulta tasapeli.

TPS – Ilves 2–2 (1–0)

Turussa nähtiin viihdyttävä ottelu, jossa tapahtumia riitti ja molemmilla joukkueilla oli omat vahvat hetkensä. TPS oli vahvempi avausjaksolla ja Ilves puolestaan jälkimmäisellä. Tupsukorvien vahva painostus näytti jo kääntyvän katkeraan tappioon emäntien siirtyessä loppuminuuteilla johtoon. Ilveksen taisteluasenne ja periksiantamattomuus nosti joukkueen kuitenkin pistejakoon lisäajalla.

Ensimmäinen jakso

Ottelu lähti Ilveksen kannalta hyvissä merkeissä ensimmäisten minuuttien aikana, nopeilla vastahyökkäyksillä joukkue pyrki TPS:n puolustusta murtamaan. Varsinkin tuulennopeat hyökkääjät Anna Olmala ja Sofia Määttä aiheuttivat turkulaispuolustukselle harmaita hiuksia useaan otteeseen. Nämä eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta ja hiljalleen ote alkoi siirtyä kotijoukkueelle.

TPS sai luotua painetta ja tilanteita Ilveksen maalille, mutta Meri Hämäläisen johdolla ne saatiin kuitenkin hienosti yhtä tilannetta lukuun ottamatta hoidettua kunnialla. Vajaan puolen tunnin kohdalla Ilveksen puolustus ei onnistunut palloa boxistaan purkamaan, jolloin Laura Linnala pääsi käyttämään tilanteen hyväkseen ja siirsi kotijoukkueen johtoon.

Meri pääsi venyttämään itseään useaan otteeseen. Kuva: Janne Hirvensalo

Välittömästi maalin jälkeen oli Ilves lähellä tasoitusta, kun Anna pääsi pilkun kohdalta puskemaan. Kohti takanurkkaa suunnattu pusku pomppasi kuitenkin tolpasta takaisin kentälle ja TPS:n puolustus sai tilanteen selvitettyä. Ilves sai otteen pelistä muutoinkin takaisin itselleen ja Anna pääsi uudelleen yrittämään tasoitusta. Tällä kertaa laukoen ylärimaan, joten maalipuut näyttivät koituvan kapteenille kohtalokkaaksi.

Toinen jakso

Ilves aloitti jälleen pirteästi ja tällä kertaa se myös tuotti tulosta nopeasti. Hienoa syöttöpeliä Aino Rasiselta ja Matilda Sarlinilta, jotka toimittivat pallon Tuuli Viinikalle. Tuuli laittoi kaksi turkulaispuolustajaa legendaariselle ”kebab-kioskille” ja antoi matalan keskityksen kohti takakulmaa. Palloon juoksi Sofia, joka vastustajan estelyistä huolimatta laukoi pallon maaliin ja kauden toisen osumansa.

Sofia on iskenyt tasoituksen hienon kuvion päätteeksi. Kuva: Janne Hirvensalo

Kotijoukkue kesti melkoisen hyvin Ilveksen painostuksen, joka tosin välillä antoi emännille mahdollisuuksia vastahyökkäyksiin. Vajaan tunnin kohdalla TPS juhlikin johto-osumaa, joka tosin liputettiin paitsioksi ja peliä jatkettiin tasatilanteessa.

Ilvekselle siunaantui useampia paikkoja siirtyä johtoon, mutta TPS pystyi tilanteet selvittämään ja maalipuutkin olivat vahvasti kotijoukkueen puolella. Armi Heikkilän painava kaukolaukaus vastapalloon jätti toisen pystypuista värisemään pitkäksi aikaa. Tuulin laukaus puolestaan osui maalipuiden ristikkoon, joten TPS-maalivahti Inkeri Niemen oli syytäkin antaa pelin jälkeen taputukset ”parhaille ystävilleen”.

Sanonta ”maali roikkuu ilmassa” oli erittäin vahvasti läsnä ja tilanteiden perusteella Ilvekselle olisi maalin suonutkin. Kellon käydessä alkoi tuntumaan, että TPS ryöstää kaksi pistettä jättäen Ilvekselle ainoastaan yhden kotimatkalle. Jääkylmää vettä kaatui kuitenkin tupsukorvien niskaan 89. minuutilla. Vaarattoman näköisestä tilanteesta Eveliina Lehtosen keskityksestä pääsi Nelly Lehtilä paitsion rajamailta siirtämään kotijoukkueen johtoon.

Ilves on aikaisemminkin osoittanut taistelutahtonsa ja halunsa taistella loppuvihellykseen saakka. Se tuotti tälläkin kertaa tulosta ja loppujen lopuksi se olikin Ilves, joka ryösti kaksi pistettä itselleen. Ensin Helmi Perkaus selvitti tilanteen omalla alueella hienosti ja syötti Inari Salolle. Häneltä pitkä avaus vasempaan laitaa, jossa kovakuntoinen Anna osoitti nopeutta riittävän ja karkasi väsyneeltä TPS-puolustukselta karkuun. Maalivahti Niemi lähti pitkälle vastaan, jolloin Anna nosti pallon hallitusti hänen ylitseen ja tällä kertaa eivät maalipuutkaan olleet esteenä.

Riemu on rajaton, kun Anna iskee pelin tasoihin lisäajalla. Kuvaaja: Janne Hirvensalo

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Anssi Ylinen oli loppujen lopuksi tyytyväinen itse peliesitykseen sekä lopputulokseen, vaikka kolmekin pistettä oli otettavissa.

Päällimmäinen fiilis kaikesta huolimatta ihan hyvä. Olimme toisella jaksolla niin paljon parempia, että enemmän olisimme ehkä ansainneet. Meillä oli kuitenkin kaksi tolppaa ja kaksi ylärimaa, joten kyllähän harmituskin on mielessä. Toisaalta, jos vastustaja tekee 89. minuutilla johtomaalin ja me nousemme lisäajalla tasoihin, on syytä olla tyytyväinen”.

”Meillä on pelin aloitusten kanssa ollut vaikeuksia, mutta nyt aloitimme tosi hyvin. Sitten TPS sai otetta ja maalin tehtyä. Sen jälkeen saimme otteen takaisin itsellemme. Toisen jakson aloitimme jälleen vahvasti ja saatiin nopeasti tasoitus. Peli oli muutoinkin meidän hallussamme lähes koko jakson. Hiukan meillä oli läpi pelin sekä hyviä että heikkoja jaksoja, ei ollut nyt sellaista tasaista suorittamista”.

”Näen tämän kuitenkin niin, että nuorien pelaajien kohdalla tämä on oppimisprosessia. Ensin opetellaan kääntämään tappiot tasureiksi ja seuraavaksi tasurit voitoiksi. Se vie kuitenkin aikaa ja kovasti sen suhteen tehdään koko ajan töitä. Myös puolustuspelaamiseen kiinnitetään tällä viikolla huomiota, sitä täytyy parantaa”. Kaisa (Juvonen) ei ole jatkossa enää mukana, laitetaan uutta verta toppariksi ja annetaan uusien sankareiden syntyä”.

Kansallinen Liiga jatkuu tämän viikon lauantaina, jolloin Kauppiin saapuu HJK, ottelun alkaessa klo 14. Kyseessä onkin vahvasti keltavihreä lauantai, sillä miesten Ilves/2 kohtaa klo 18 GrIFK:n. Tervetuloa Kauppiin kannustamaan Ilvekset voittoon!

 

TPS – Ilves 2–2 (1–0)

Kansallinen Liiga, 22.7.2023, Yläkenttä tn, Turku

Maalit:

27′ Linnala Laura 1–0

48′ Määttä Sofia 1–1

89′ Lehtilä Nelly 2–1

90+2′ Olmala Anna 2–2

Varoitukset:

64’ Spets Viivi (TPS)

90+3’ Leiwo Seija (TPS)

 

Ilveksen kokoonpano:

1 Hämäläinen Meri (mv)

4 Salo Inari

5 Olmala Anna (kapt.)

9 Tuomala Saana 72′ -> 23 Ojala Laura

14 Rasinen Aino

15 Sarlin Matilda

16 Viinikka Tuuli

19 Määttä Sofia 90’ -> 8 Mäkipelkola Elli

27 Perkaus Helmi

35 Heikkilä Armi

40 Juvonen Kaisa

Vaihtopelaajat:

7 Kettunen Nella

17 Haapala Sara

18 Ljesnjanin Anela

28 Bohui Patricia

37 Hautamäki Nelli (mv)