Raportti: Pirteä Ilves otti avausvoittonsa helteisellä Kaupin kentällä

Eini Vesaniemi, Pessia Purhonen ja Mikaela Frondelius juhlivat kauden ensimmäistä täyttä pistepottia. Kuva: Joope Erkkilä.

Kansallisen Liigan avausvoittoa metsästänyt Ilveksen joukkue oli tiistai-illan ottelussa juuri niin nälkäinen ja voitontahtoinen, mitä oli odotettavissakin. Peli kulki suurimman osan ajasta mallikkaasti ja heikommalla hetkellä tehdyt taktiset muutokset auttoivat joukkuetta nappaamaan täyden pistepotin. 

Ilves – JyPK 2-1 (2-0) 

Avausjakso

Ilves aloitti ottelun erittäin pirteästi ja otti pelin haltuunsa heti aloituspotkusta lähtien. Avausmaalia ei todellakaan tarvinnut kauaa odotella, sillä jo neljän minuutin kohdalla pääsi Silja Tuominen viimeistelemään jo kauden neljännen maalinsa. Tilannetta edelsi Aino Rasisen hyvä laukaus, jonka vieraiden maalivahti Nanna Leivonen sai vielä torjuttua, mutta jatkopalloon Silja ehti ensimmäisenä.

Ottelu jatkui Ilveksen hallinnassa ja hyökkäyksien rakentelu tuntui toimivan hyvin. Toki JyPK:llä oli omat vaaralliset hetkensä, mutta keltavihreiden puolustuspelikin oli kovassa kunnossa estäen vieraiden vaarallisimmat rynnistykset.

Kulminaatiopiste nähtiin puolen tunnin kohdalla, kun JyPK:n Henni Rinkinen pääsi yllättämään nopeudellaan Ilveksen puolustuksen ja karkasi läpiajoon. Roosa Karppinen oli kuitenkin maalillaan valppaana ja sai upealla vastaantulollaan tilanteen selvitettyä. Tästä seuranneesta vastahyökkäyksestä pääsi Ilves puolestaan iskemään toisen osumansa, kun loukkaantumista toipunut Lotta Lähteenmäki pääsi tällä kertaa iskemään Ainon laukoman jatkopallon verkon perukoille. Kyseessä oli Lotan ensimmäinen Kansallisen Liigan peli ja näin ollen myös ensimmäinen maali.

Kaiken kaikkiaan avausjakso oli Ilvekseltä erinomaista pelaamista koko kentän alueella. Pelaajien yhteistyö toimi mallikkaasti ja kaikilta löytyi myös taistelutahtoa voittaa kaksinkamppailut.

Toinen jakso

Toisen jakso alku sujui Ilvekseltä selvästi heikommin ja vierasjoukkue sai otettua ohjat käsiinsä. Jo avausjaksolla vaarallisuutensa osoittanut Rinkinen pääsi iskemään kavennusosuman heti jakson alussa. Ilves ei saanut omia jalkojaan kunnolla liikkeelle ja puolustuspelissäkin hiukan hermoiltiin ja menetettiin palloja vastustajalle.

Uusi päävalmentaja Anssi Ylinen reagoi tilanteeseen tekemällä samalla kertaa jopa harvinaisen neljän pelaajan vaihdon. Vaihtoon kului normaalia enemmän myös aikaan, jolloin kentälle jääneitä pelaajia pystyttiin ohjeistamaan ja samalla vieraiden hyvää virettä katkaisemaan. Kentälle tulivat samanaikaisesti Sofia Määttä, Mikaela Frondelius, Anna-Stina Simonen ja joukkueen riveihin äskettäin Yhdysvalloista palannut Kaisa Juvonen.

Vaihdot käänsivät heti tilanteen jälleen Ilveksen eduksi. Tuoreet jalat toivat heti lisää tempoa kotijoukkueen peliin eikä väsähtäneet vierailijat pystyneet tähän enää vastaamaan. Vaikkei lisämaaleja enää nähtykään, niin Ilves pystyi luomaan tukun vaarallisia tilanteita. Varsinkin Määttä osoitti olevansa alati vaarallinen hyökkäyspäädyssä.

Päävalmentaja Ylinen oli luonnollisesti tyytyväinen otteluun, mutta iloitsi varsinkin pelaajien puolesta.

”Äärimmäisen tyytyväinen olen pelaajien puolesta. Itse olen päävalmentajana ollut vasta viikon verran, mutta he ovat tehneet töitä kauden alusta saakka. Minullakaan ei ole vaikeuksia nauttia voitosta, kun näen heidät tyytyväisinä.

Pelaajia kiittelin pelin jälkeen ja totesin, että tänäänkin tarvittiin kaikkia 16 kentälle päässyttä pelaajaa. Kaikkien panos oli äärimmäisen tärkeää.”

Ylinen iloitsi myös harjoiteltujen asioiden toimimista ottelussa.

”Eka jakso oli ihan tasapainoista puolustamista, toinen maali tehtiin tilanteen vaihdosta. Niitä kahta osa-aluetta olimme viikon verran harjoitelletkin.

Tekemäänsä neljän pelaajan vaihtoa Ylinen kommentoi maltillisesti.

”Toisen jakso alku oli meiltä heikko. Olimme siinä kohtaa aika köysissä ja ajattelin että tarvitsemme lisää jalkoja kentälle. Näytti ettemme oikein jaksaneet samalla tavoin kuin avausjaksolla, jalat olivat jääneet pukukoppiin.

Kerroin vaihtopelaajille, että pelaatte jo tunnin kuumassa kelissä pelanneita vastaan ja hyvin he vastasivatkin huutoon. Naapurikin vähän väsähti ja lopulta olimme parempi joukkue.

Seuraava ottelu pelataan jo tämän viikon lauantaina, kun FC Honka saapuu Kauppiin vieraaksi. Ilves aloittaa jo tänään valmistautumisen tuleviin koitoksiin keskittymällä puolustuspelin pitämiseen tiiviinä.

”Nyt lähdemme kehittämään omaa peliämme. Toivoisin sellaista vakautta peliimme. Jos aikaisemmin meni melkein kolme maalia per peli omiin, niin nyt meni vaan yksi, mikä on jo hyvä. Toki tämä oli yksittäinen peli, mutta suunta on oikea. Jos tämä saadaan keskiarvoksi tulevin peleihin, niin se on jo hyvää puolustamista.

Toki pudottamalla keskiarvoa alle yhteen päästettyyn maaliin, voidaan kamppailla jo kovistakin sijoituksista.

Ilves – JyPK, 2-1 (2-0), Kauppi 3

Yleisöä: 154

Maalintekijät: 

4’ 1-0 Tuominen Silja 

30’ 2-0 Lähteenmäki Lotta 

48’ 2-1 Rinkinen Henni 

Varoitukset: 

89’ Stenroos Vesa JyPK (valmentaja) 

90’ Lahtela Emmi JyPK 

90’ Määttä Sofia

Ilveksen kokoonpano: 

 8 Tuominen Silja -> 65’ 31 Frodelius Mikaela 

 9 Tuomala Saana 

10 Saarilahti Pipsa -> 64’ 19 Määttä Sofia 

11 Lähteenmäki Lotta -> 64’ 18 Simonen Anna-Stina 

14 Rasinen Aino -> 90’ 13 Purhonen Pessia 

16 Vesaniemi Eini -> 64’ 40 Juvonen Kaisa 

21 Salmijärvi Johanna (kapt.) 

26 Kattelus Laura 

32 Karppinen Roosa (mv) 

35 Heikkilä Armi  

42 Hämäläinen Noora

Vaihtopelaajat: 

 3 Simola Joanna  

12 Larsen Emmi (mv)