Raportti: Kotiläksynsä hyvin tehnyt Ilves haki maukkaan voiton Helsingistä

Sofia M. iski avausmaalin PK-35:n verkkoon Helsingissä. Kuvassa tunnelmia huhtikuun kotiottelusta. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilveksen valmennus oli osannut vedellä oikeista naruista viikolla ja joukkueen peli olikin lauantaina kokonaisvaltaisesti kotijoukkue PK-35:tä parempaa. Järkevällä pallonhallinnalla ja monipuolisella syöttöpelillä lopputulos oli erittäin mieluinen.

PK-35 – Ilves 1-3 (0-2)

Ilveksen edellisessä pelissä joukkue menetti voiton tasapeliksi lähinnä hosuvaan hyökkäyspeliin ja omiin puolustusalueen virheisiin. Videoklippejä valmennuksella olikin tarvittava määrä pelaajille näytettävissä, mutta varsinkin ohjeet muutosten tekemiseen olivat kultaakin kalliimmat.

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa PK-35 iski avausjaksolla peräti neljä maalia, vaikkakin Ilves nousi lopulta tasoihin. Tästäkin oli oppia otettu ja joukkue halusikin ottaa ottelun alun tällä kertaa huomattavasti tarkemmin.

 

Ensimmäinen jakso

Ilvekselle ei riittänyt pelkästään alun ottaminen tarkemmin, vaan joukkue halusi ottaa myös pelin hallinnan itselleen. Kotijoukkue joutuikin heti alusta alkaen puolustuskannalle. Ensimmäinen hyvä paikka oli Sofia Määtällä, jonka laukaus kuitenkin pomppasi ylärimasta ylöspäin eikä tulostaululle vielä tarvinnut numeroita vaihtaa.

Puolen tunnin kohdalla ensimmäinen maali kuitenkin nähtiin. Omalta alueelta riiston jälkeen lähtenyt hyökkäys soljui hienosti nopeilla syötöillä eteenpäin, mutta Anela Ljesnjaninin pystysyöttö Sofialle oli jo todellista silmäkarkkia. Sofia pääsi linjan taakse tulleeseen palloon kiinni, harhautti vastaan tulleen kotijoukkueen maalivahti Tanja Kotoaron ja viimeisteli kylmänviileästi kauden kolmannella osumallaan Ilveksen johto-osuman.

Ilves jatkoi vahvaa hyökkäyspeliään ja näkyvästi pelannut Sofia M. oli jo rakentamassa toista osumaa, mutta hänen keskityksestänsä puskemaan päässeen Helmi Perkauksen sihti ei ollut tarpeeksi tarkka.

Aivan jakson viimeisillä sekunneilla Ilves iski toisen osumansa. Jälleen muutama lyhyt syöttö, jonka jälkeen oli Lauran Ojalan vuoro antaa vapauttava pystysyöttö Tuuli Viinikalle oikeaan laitaan. Tuuli juoksi pallon kanssa boksiin ja täräytti pallon vastustamattomasti verkon perukoille pukukoppimaalillaan. Maali oli laiturille jo kauden viides osuma Kansallisessa Liigassa.

 

Toinen jakso

Tauolta kotijoukkue palasi peliään parantaen, mutta pelin kontrolli tuntui pysyvän siltikin Ilveksellä. Joukkueen puolustuspeli toimi mainiosti jo keskialueella eikä emännät saaneet vaarallisia tilanteita luotua lainkaan. Vaihdoilla Ilves pystyi pitämään itsensä juoksuvoimaisena eikä pallollinenkaan pelaaminen ainakaan heikentynyt. Ensin Aino Rasinen juoksi hyvin vääntäneen Lauran tilalle ja hetkeä myöhemmin Pipsa Saarilahti korvasi hurjasti töitä tehneen Sofia M:n.

PK-35 kyllä yritti vimmatusti kavennusta, mutta Ilveksen puolustus pelasi järkevästi ja maltilla, virheitäkään ei nyt nähty. Kolmannen maalinsa Ilves teki viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa. Anna Olmalan kantapääsyöttö vapautti Inari Salon vasemmassa laidassa. Inari etsi vapaata syöttölinjaa, mutta huomasikin takanurkan ammottavan tyhjänä ja laukoi pallon sinne millintarkasti. Inarille maali oli ensimmäinen tämän kauden Liigassa ja luonnollisesti myös Ilves-paidassa.

Tämän jälkeen Ilves suoritti triplavaihdon, jossa Tuuli, Anna ja Anela tekivät tilaa Nella Kettuselle, Moona Laineelle sekä Patricia Bohuille.

Roosa Karppisen kauden toinen nollapeli rikkoontui hiukan ennen päätösvihellystä. Harmittavasti Pia Tavi pääsi pomppupallon iskemään maaliin, hyökkääjä sai hiukan apuja Ilveksen huolimattomasta pelaamisesta.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Anssi Ylinen oli hyvin tyytyväinen suojattiensa esitykseen.

  • Aloitimme pelin todella hyvin. Tiesimme hyvin tarkkaan, miten he pelaavat ja muistutimme vielä heidän edellisen kohtaamisen hurjasta alusta ja neljästä maalista. Satsasimme siis alkuun ja aloimme pitämään palloa hallussamme. Jos on aikaisemmin meidän pallollinen pelaamisemme ollut hiukan ajokoirapelaamista, niin nyt pystyimme pitämään palloa pitkään itsellämme.
  • Tauolla painotettiin vielä pelin olevan kesken ja varoitettiin kotijoukkueen tulevan ärsytettynä kentälle. Vaikka näin kävikin, niin kyllä peli pysyi silti meidän kontrollissamme. Hiukan enemmän he pystyivät palloa pitämään, mutta tiesimme meidän jaksavan tänäänkin paremmin.
  • Olimme aktiivisempia, kun siihen myös panostimme. Jos edelliseen TPS-peliin vertaa, niin meidän pallollinen pelaamisemme oli huomattavasti parempaa. Myös pelin rakenne oli hyvää ja pääsimme etenemään niin lyhyillä kuin vähän pidemmilläkin syötöillä.
  • Kolme peliä on vielä jäljellä ja sarjapaikka varmistamatta. Jos se ei motivoi pelaajia seuraavassa pelissä, niin ei sitten mikään muukaan. Kyllä me haluamme tämän sarjan muutoinkin voittaa.

Seuraava ottelunsa Ilves pelaa kahden viikon päästä lauantaina 30.9. Tuolloin matka vie jälleen kerran Ouluun, jossa Ykköseen putoava ONS emännöi kello 14 alkavaa ottelua. Tuonkin ottelun kotisohville välittää asiantuntevasti selostettuna Ruutu Urheilu.

 

PK-35– Ilves 1-3 (0-2)

Kansallinen Liiga, Algeco Areena, Helsinki, 16.9.2023

Maalit:

29’ Määttä Sofia 0-1

45’ Viinikka Tuuli 0-2

84’ Salo Inari 0-3

88’ Tavi Pia 1-3

Varoitukset:

82’ Perkaus Helmi

 

Ilveksen kokoonpano:

4 Salo Inari

5 Olmala Anna © 85’ -> 20 Laine Moona

15 Sarlin Matilda

16 Viinikka Tuuli 85’ -> 7 Kettunen Nella

19 Määttä Sofia 75’ -> 10 Saarilahti Pipsa

23 Ojala Laura 67’ -> 14 Rasinen Aino

24 Ljesnjanin Anela 85’ -> 28 Bohui Patricia

27 Perkaus Helmi

32 Karppinen Roosa (mv.)

35 Heikkilä Armi

88 Laine Sofia

Vaihtopelaajat:

9 Tuomala Saana

37 Hautamäki Nelli (mv.)