Raportti: Ilves taipui helteisessä Kaupissa PK-35 Vantaalle

Saanan ja keltavihreiden lauantainen uurastus ei riittänyt pisteille, vaan vierasjoukkue vei täyden pistepotin Vantaalle.

Ilveksen lauantainen vastustaja PK-35 Vantaa on vuosien varrella ollut hankala voitettava, eikä tupsukorvien voittoa tälläkään kertaa päästy näkemään. Kaupissa kuitenkin nähtiin viihdyttävä jalkapallo-ottelu auringon helliessä paikalle saapuneita katsojia.

Ilves – PK-35 Vantaa 1-2 (1-1)

Kesäkuun viimeiseen kotiotteluunsa Ilves oli kutsunut paikalle sekä Tulevaisuuden Tähdet -ohjelman junioreita, että pirkanmaalaisia naisjoukkueita sekä -urheilijoita yli lajirajojen. Yleisöä olikin saapunut mukavasti helteisen päivän päätteeksi Kaupin lehtereille. Ennen ottelun alkua, erotuomarina toiminut Minka Vekkeli kukitettiin hänen toimittua U17-tyttöjen EM-finaalin päätuomarina. Ilves onnittelee!

Ilves ei valitettavasti pystynyt lauantaina kotiyleisöään palkitsemaan sarjapisteillä, sillä vantaalaiset olivat tehokkaampia molempien boksien sisäpuolella ja nappasivat täyden pistepotin matkaansa. Ilveksellä oli enemmän vaarallisia maalipaikkoja, mutta viimeistelyssä ei ollut riittävästi terävyyttä eikä onneakaan.

Sarjataulukossa Ilves on nyt kuudentena. PK-35 Vantaa karkasi voitollaan kolmen pisteen päähän ja takana vaaniva TPS on ainoastaan pisteen päässä. Seuraavaksi Ilves pelaa tulevana keskiviikkona Oulussa, jossa Suomen Cupin ottelussa on panoksena pääsy viidennelle kierrokselle, kuudentoista parhaan joukkoon.

 

Ensimmäinen jakso

Ilvekselle avautui loistava paikka avausmaalin tekemiseen kymmenennellä minuutilla Saana Tuomalan sivuvaparista. Sara Haapala ei kuitenkaan päässyt palloon tarpeeksi hyvin, joten vielä ei ollut juhlinnan aika.

PK-35 Vantaa piti palloa hallussaan kotijoukkuetta enemmän ja rakensi useita pitkiä hyökkäyksiä, mutta Ilveksen puolustus pystyi pakottamaan vantaalaiset usein yrittämään ratkaisua kaukaa eikä vieraiden sihti ollut vielä riittävän hyvä.

Ottelun 22. minuutilla kotiyleisö pääsi vihdoin juhlimaan avausosumaa, joka tulikin hienon hyökkäyksen päätteeksi. Tilanne lähti aina omalta maalilta asti, kun Roosa Karppinen antoi maalipotkun lyhyenä Saanalle, joka puolestaan avasi pitkälle vasempaan laitaan. Siellä kapteeni Anna Olmala jatkoi pallon päällään Sofia Määtälle. Sofia leikkasi keskelle ja antoi oikea-aikaisen pystysyötön puolustajien välistä Patricia Bohuille. ”Patra” pääsi nokikkain maalivahti Irea Virtanen Espejon kanssa ja kylmän viileästi ujutti pallon tämän jalkojen välistä maaliin.

Johtoa ei kuitenkaan kestänyt kuin kuusi minuuttia. Vantaalaiset pääsivät pallon kanssa boksin sisään ja Sanna Saarinen tsippasi pallon kohti takatolppaa, jossa Elina Mankilla oli lopulta onnekkaastikin, Saran kaaduttua, tilaa ohjata pallo maaliin.

Jakson lopulla Ilveksellä oli paikkoja siirtyä uudelleen johtoon. Maalintekoa yrittivät vuorollaan Tuuli Viinikka sekä Anna, että Sofia. Paikoista ei kuitenkaan päästy tulostaululle lukemia muuttamaan, joten tauolle mentiin tasatuloksessa.

 

Toinen jakso

Tauon jälkeen peliä jatkettiin avausjakson tapaan vieraiden lievällä pallonhallinnalla. Tunnin kohdalla hallinta tuotti lopulta myös tulosta, kun Reetta Suomela pääsi laukomaan matalan kääntölaukauksen pilkun kohdalta. Roosa pääsi vielä tämän torjumaan, mutta jatkopalloon ehti ensimmäisenä tasoitusosuman syöttänyt kapteeni Saarinen, joka pääsi nyt itse laittamaan pallon maaliin.

Ilves teki hetki tämän jälkeen ensimmäisen vaihtonsa, kun erittäin pirteästi pelannut maalintekijä Patra otettiin sivuun ja Laura Ojala juoksi hänen tilalleen. PK-35 Vantaa osasi hienosti puolustaa johtoaan pallollisena joukkueena, eikä antanut Ilvekselle kovinkaan paljoa mahdollisuuksia tasoituksen tekemiseen.

Toisen vaihtonsa Ilves teki vartti ennen päätöstä, jolloin Nella Kettunen korvasi kovasti töitä tehneen Aino Rasisen. Ilves saikin hienoisen loppukirin aikaiseksi, jossa paras paikka siunaantui Annalle. Hänen puolittainen läpiajonsa päättyi kuitenkin häirittynä tasapainon menettämiseen ja Virtanen Espejolla oli lopulta helppo työ napata pallo näppeihinsä. Myös Sofian nenän edestä hän ehti napata pallon haltuunsa juuri oikea-aikaisesti.

Enempää maaleja ei enää nähty, joten Ilves joutui jäämään nuolemaan tassujaan karvaan tappion jälkeen.  Keskiviikon Suomen Cupin neljännen kierroksen otteluun Ouluun lähtee takuulla voiton- ja maalinnälkäinen Ilves!

 

Koutsin kommentit

Keltavihreiden päävalmentaja Anssi Ylinen tuli otteluun uudenkarhealla Adidaksen lippalakilla, mutta edes uusi lippis ja Kaupin kotiyleisön paikoitellen riehakaskin kannustus ei tuonut toivottua tulosta, eli kolmea pistettä.

”Ei puolustettu kovin hyvin. Vastustajalla oli rotaatioita, että he avasivat usein kolmella. Se oli meiltä vähän sellaista näennäistä, kun meidän piti puolustaa kolmella pelaajalla ylhäällä, mutta se muuttui usein 4-4-2 muotoon ja muuta.

Vastustaja pääsi liikaa hallitsemaan palloa ja juostiin perässä. Siinä vaiheessa kun on melkein 30 astetta lämmintä ja juokset perässä, niin se vie totta kai puhtia pois. Näin siinä vaan välillä käy. Meillä on nuori joukkue, joka oppii näistä.

Ottelun loppua kohden olin tyytyväinen, kun muutettiin pelijärjestelmää ja haettiin vähän rohkeammin tasoitusta, niin saatiin myös paineistusta aikaan.”

Kansallinen Liiga jatkuu vasta heinäkuussa kahdella vierasottelulla. Lauantaina 1.7. joukkue matkustaa Helsinkiin paikallisen PK-35:n vieraaksi. Siitä kolmen viikon päästä vasta seuraava ottelu, kun TPS emännöi tupsukorvia Turussa. Kaupissa Kansallista Liigaa nähdään vasta 29.7. Silloin vieraaksi saapuu HJK. Tervetuloa seuraamaan Klubi-ottelua ja kannustamaan Ilves kotivoittoon!

 

Ilves – PK-35 Vantaa 1-2 (1-1)

Kansallinen Liiga, Kauppi 3, Tampere, 17.6.2023, yleisöä: 355

Maalit:

22’ Bohui Patricia 1-0

28’ Mankki Elina 1-1

59’ Saarinen Sanna 1-2

Varoitukset:

40’ Walta Ilona (PK-35 Vantaa)

79’ Tuomala Saana

 

Ilveksen kokoonpano:

4 Salo Inari

5 Olmala Anna (kapt.)

9 Tuomala Saana

14 Rasinen Aino 75’ -> 7 Kettunen Nella

16 Viinikka Tuuli

17 Haapala Sara

19 Määttä Sofia

27 Perkaus Helmi

28 Bohui Patricia 64’ -> 23 Ojala Laura

32 Karppinen Roosa (mv.)

35 Heikkilä Armi

Vaihtopelaajat:

8 Mäkipelkola Elli

15 Sarlin Matilda

18 Ahonen Helli

24 Järventaus Jenni

37 Hautamäki Nelli (mv.)