Raportti: Ilves sinetöi Haastajasarjan voiton ja kauden päätöksen kaatamalla TPS:n

Kausi päättyi hianosti täyteen kolmeen pisteen pottiin! Kuva: Anssi Ylinen.

Kansallinen Liiga on Ilveksen osalta saatu nyt päätökseen ja kausi huipentuikin upeasti Haastajasarjan voittoon. Päätösottelussa Ilves kaatoi TPS:n Turussa ja lähetti samalla turkulaiset karsimaan paikastaan ensi kauden liigaan.

TPS – Ilves 0-2 (0-0)

Ilves lähti otteluun rentona, mutta erittäin motivoituneena joukkueena hakemaan vielä yhtä voittoa. Voiton joukkue Turusta hankkikin, joten Haastajasarjan kuudesta ottelusta käteen jäi viisi voittoa ja yksi tasapeli. Lopullinen sarjasijoitus oli näin ollen seitsemäs.

TPS puolestaan unelmoi vielä ennen ottelua karsintojen välttämisestä. Se olisi vaatinut voittoa Ilveksestä ja samalla PK-35:n epäonnistumista kotiottelussaan ONS:ää vastaan. PK-35 kuitenkin voitti oman ottelunsa ja vieläpä runsaslukuisasti, joten turkulaisten kohtaloksi jäi joutuminen karsintoihin Pallokerho Keski-Uusimaata vastaan.

Ennen Veritas Stadionilla pelattua ottelua, Kansallisen Liigan Erotuomariyhdistys palkitsi Ilveksen joukkueenjohtajan, Leena ”Good Mama” Työläjärven Vuoden Respect joukkueenjohtajana. Onnittelut Leenalle, valinta meni kyllä täysin oikeaan osoitteeseen!

Ensimmäinen jakso

Ilves oli ensimmäisen kerran lähellä avausosumaa 11. minuutilla, kun Sofia Laineen pitkä pystysyöttö vapautti Anna Olmalan laukomaan 16-metristä. Pallo kimposi takatolpasta kentälle, Sofia Määttä oli haukkana paikalla ja laukoikin tulisesti. Inkeri Niemi TPS:n maalilla kuitenkin onnistui heittäytymään pallon eteen.

Anna ja Sofia M. olivat jälleen kovassa vireessä ja hakivat hanakasti maalipaikkoja, mutta Niemi piti hyvillä torjunnoillaan maalinsa koskemattomana. Myös Anela Ljesnjanin esitteli potkutekniikkaansa ja pisti Niemen hikoilemaan maalillaan. Niemen torjuntojen avulla kotijoukkue pysyikin pelissä mukana.

TPS sai oman mahdollisuutensa maalintekoon viitisen minuuttia ennen taukoa. Kulman jälkitilanteesta Nelly Lehtilä pääsi puskemaan vapaasti, mutta pallo suuntautui kuitenkin yli maalin. Tilanne oli oikeastaan kotijoukkueen ainoa paikka avausjaksolla.

Toinen jakso

Tauolla Ilves suoritti yhden vaihdon, kun Saana Tuomala korvasi Laura Ojalan. Peli säilyi selvästi Ilveksen hallinnassa ja maali kliseisesti ”roikkui ilmassa”.

Sofia M. ja Anna löysivät toisensa kentällä koko ajan erinomaisesti ja Annalla oli jälleen hyvä paikka tehdä maali. Veritas Stadionin maalit olivat kuitenkin hänelle aavistuksen liian pienet, sillä nyt pallo kimposi ylärimasta takaisin pelattavaksi. Annan kyky hakeutua maalintekopaikkoihin on kuitenkin ihailtavaa ja hänen kanssaan vastustajien puolustus joutuu todellakin tekemään parhaansa.

Avausmaali lopulta syntyi 54. minuutilla. Uransa ensimmäisen nollapelin liigassa torjunut Nelli Hautamäki heitti pallon Anelalle, joka lähti vauhdilla nostamaan peliä ylöspäin. Pystysyöttö Annalle, joka oli kuitenkin tiiviisti vartioituna, joten hän syötti taaksepäin Sofia M:lle, joka siirsi viereen Saanalle. Saanan laukaus kimposi TPS-puolustajasta Tuuli Viinikalle, jonka matala laukaus painui Niemen ohi aivan takanurkkaan.

Ilveksen hyökkäyspelaamista oli ilo katsella. Pallo liikkui pelaajalta toiselle ja tilanteita luotiin roppakaupalla. Annalla oli useampiakin paikkoja, mutta lauantaina ei ollut edes tuuria yrityksissä mukana. TPS sai ensimmäisen laukauksensa kohti ”Nelen” maalia 20 minuuttia ennen päätösvihellystä, mikä kertoo aika selkeästi pelin hallinnasta.

Ilves vaihtoi kentälle lisää juoksuvoimaa, kun Aino Rasinen, Nella Kettunen ja Pipsa Saarilahti korvasivat Anelan, Sofia M:n ja Tuulin.  Toisen maalinsa Ilves teki hetki vaihtojen jälkeen kulmapotkusta. Saana antoi vasurillaan ja Inari ”Pitkä” Salo puski pallon upeasti takatolpan kautta sisään kauden toisella täysosumallaan.

Viimeisenä vaihtona juoksi Moona Laine vielä Armi Heikkilän tilalle. Moona olikin rakentamassa vielä yhtä vetopaikkaa Annalle, jonka laukaus tällä kertaa heilutti ainoastaan sivuverkkoa. Lisämaaleja ei enää nähty, joten Ilves päätti kauden 2023 0-2 vierasvoitolla.

Koutsin kommentit

Ilveksen päävalmentaja Anssi Ylinen adjutantteineen oli saanut Turkuun mukaansa ihan ylimääräisiä pelaajia, joka oli ensimmäinen kerta koko kaudella. Koutsi oli tyytyväinen pelaajiensa valmistautumiseen sekä esiintymiseen Turussa.

• Meillä oli ihan normiviikko alla, vaikka on ollut viimeisiä pelejä, niin meidän viikkosuunnitelmissa ei ole mikään muuttunut. Yhtä kovasti ja tunnollisesti on treenattu. Meillä on niin nuoria pelaajia, että ei kannata antaa yhtään etua muille.
  • Hyvää oli, että saatiin täysi penkki ja ’ylimääräisiä’ pelaajiakin mukaan. Oliko ensimmäinen kerta, että oli enemmän kuin penkillinen porukkaa mukana. Esim. Sara (Haapala) ei mahtunut kokoonpanoon. Oltiin sovittu näin.
  • Hyvillä mielillä olivat kaikki, pelaajia ei tarvinnut erikseen motivoida ja kaikki vetivät täysillä. Lisäksi oli hienoa päästä uudelle Veritakselle, uusi matto ja päätykatsomo. Hieno oli pelata ja pelaajatkin tykkäsi ihan varmasti.
  • Alusta saakka oltiin parempi joukkue. Eka jakso oli sellainen, että Nelelle ei tullut kuin ehkä yksi ilmapallo, jonka torjui ilmasta vai olikohan se keskitys. Pallonhallinta oli meillä ja päästiin pari kertaa läpikin. Tosi hyviä paikkoja, mutta viimeistely ei ollut ihan kliinistä.
  • Tepsi väsyi ensimmäisen jakson vanhetessa, toisella jaksolla jaksettiin jatkaa samalla hommalla. Liikutettiin palloa ja luotiin maalintekopaikkoja. Saatiin sitten ensimmäinen maali, Tuuli pääsi tekemään. Vaihdettiin pelaajia ja saatiin sitä kautta lisää voimaa. Inarikin teki hienon maalin päällään.
  • Meillä oli paikkoja enempäänkin, voittajasta ei ollut epäselvyyttä, ei vain oltu kovin tehokkaita. Palloa hallittiin ja se on varmaan mennyt meillä eteenpäin.

Kansallinen Liiga, Veritas Stadion, Turku, 14.10.2023, yleisöä: 394

Maalit:

54’ Viinikka Tuuli 0-1

75’ Salo Inari 0-2

Varoitukset:

16’ Leiwo Selja (TPS)

62’ Hakonen Saga (TPS)