Kiitos keltavihreästä kaudesta – katso kapteenin & koutsin kommentit!

Kiitos kaikille matkassa mukana olleille kaudesta 2023.

Ilveksen kausi päättyi viime viikonloppuna Turun Veritas Stadionilla, 0–2 vierasvoittoon. Ilves saavutti Haastajasarjan voiton, ja näin ollen seitsemännen sijan Kansallisessa Liigassa. Varsinainen tavoite, eli paikka kuuden parhaan joukkoon, Mestaruussarjaan jäi lopulta kuuden pisteen päähän.

Suomen Cupissa tupsukorvat etenivät aina välieriin saakka, jossa tuleva tuplamestari KuPS osoittautui liian kovaksi palaksi.

Tästä artikkelista löytyy niin koottuja tilastoja menneeltä kaudelta kuin Ilveksen kapteenin ja päävalmentajan kattavat kommentit.

 

Tilastoja tilastojen perään

Ilves pelasi liigakaudella runkosarjan sekä Haastajasarjan ottelut mukaan luettuna yhteensä 24 matsia. Runkosarjan 18. ottelusta Ilves voitti neljä, pelasi viidesti tasan ja hävisi yhdeksän kertaa. Verkkoa joukkue heilutti 21 kertaa ja omissa pölisi 40 palloa.

Kuuden ottelun mittaisessa Haastajasarjassa Ilves napsi viisi voittoa ja yhden tasapelin, joka tuli Kaupissa Tepsiä vastaan. Haastajasarjan otteluissa Ilves teki reilut kaksi maalia per peli, kun osumia syntyi 13. Omiin upposi kuudessa ottelussa ainoastaan neljä maalia.

Kotiotteluistaan Ilves voitti niin runko-, kuin Haastajasarjassakin kaksi kappaletta. Vierasotteluista irtosi runkosarjassa myös kaksi voittoa, Haastajasarjassa tupsukorvat veivät kolmelta vierasmatkalta täydet pisteet.

Kaikissa 24 liigaottelussa pelasivat laidalla viihtyneet Inari Salo ja Tuuli Viinikka. Päättyneelle kaudelle Ilvekseen tullut Inari ja toisen kautensa keltavihreissä pelannut Tuuli esiintyivät molemmat vahvasti. Yhtä vaille kaikissa liigaotteluissa pelasi Saana Tuomala ja kahta vaille keskisektorin trio Anna Olmala, Armi Heikkilä ja jämäkästi esiintynyt Helmi Perkaus. 21 ottelua kellottivat iki-Ilves Aino Rasinen, vahvasti keskikentän keskustaan murtautunut Laura Ojala ja Rauman lahja, Sofia Määttä.

Yhteensä 24 pelaajaa sai peliaikaa. Maalivahdeista eniten pelasi Roosa Karppinen, 13 ottelua. Kuopiossa lääkiksen opinnot syksyllä aloittanut Meri Hämäläinen pelasi yhdeksän matsia ja Ilveksen kasvatti Nelli Hautamäki kaksi, joista toinen tuli kauden päätöksessä Turussa. Roosa ja Meri pitivät maalinsa puhtaana kahdesti, ”Nele” kerran.

Ykkösessä pelaavan Ilves/2:n sopimuspelaajista eniten liigassa pelasi Matilda Sarlin, 13 ottelua. Elli Mäkipelkola ja Anela Ljesnjanin esiintyivät yhdeksässä ottelussa, Helli Ahonen kolmessa ja Jenni Järventaus kahdessa.

Debytantteja liigapeleissä päättyneellä kaudella olivat Matilda, Anela, Helli ja Nelli.

Maalipörssi meni yhdeksällä osumalla kippari Olmalan nimiin. Tuuli nosti kauden loppupuolella maalimääränsä kuuteen. Anela teki kovat neljä maaliaan ainoastaan yhdeksässä ottelussa. Saana ja Sofia M. mättivät kolme maalia, Inari laitapuolustajan paikalta kaksi.

Ensimmäiset liigamaalinsa iskivät Anela, Moona Laine, Matilda ja Elli.

Myös syöttöpörssi meni Annalle, kolmella maalisyötöllä. Saana, Moona, Aino ja Nella Kettunen keräsivät kaksi syöttöä. Yhden syötön merkkauttivat Armi, Anela, Inari, Tuuli sekä Laura.

Tärkeimmän tilaston, eli varoitustilaston voiton jakoivat Saana, Armi ja Sara Haapala kahdella keltalapulla. Koko kauden ainoan punakortin sai kesälaina Kaisa Juvonen HPS-vierasottelussa!

Vielä mainitsematta jääneet, liigassa esiintyneistä pelaajista ovat Patricia Bohui, Pipsa Saarilahti ja Sofia Laine. ”Patra” pelasi 18 ottelua, tehden yhden maalin. Loukkaantumisista kärsineet ”Pippan” ja ”Original Laine” esiintyivät molemmat 11. ottelussa, Pipsa teki yhden maalin.

(Kommentit kuvan alla.)

Alkukauden 1-0 kotivoitto Tepsistä oli riemukas. Ottelu jäi Kreeta-Liisa Yli-Säntin viimeiseksi maalivahtivalmentajana. Kuva: Joope Erkkilä.

 

Annan arviot

Toisen kautensa Ilveksessä pelannut ja ensimmäistä kauttaan joukkuetta kipparoinut Anna Olmala siirrettiin kesken kauden topparin paikalta keskushyökkääjäksi ja tulostakin tuli. Anna pääsi kertomaan kapteenin ominaisuudessa ajatuksiaan päättyneestä kaudesta.

”Kausi 2023 oli aikamoinen ja useat pelit olivat omalla tavallaan mieleenpainuvia! Treenattiin talvi kovaa ja oltiin valmiina, kun sarjapelit starttasivat huhtikuussa. Ensimmäiset pelit sujuivat hyvin, vaikka ne tasapelit oltaisiin voitu kääntää voitoiksi pienillä marginaaleilla. Kauden ensimmäinen voitto TPS:ää vastaan tuntui todella hyvältä, kun talvikaudella olimme hävinneet heille kahdesti ja nyt pääsimme kääntämään tiukan ottelun voitoksi kotikentällä.

Kesällä pelaamisemme hieman notkahti ja runkosarjan toisella kierroksella menetettiin tosi paljon pisteitä. Toki siellä oli tärkeitä tasapelejäkin ja kauden mieleenpainuvin peli taitaa olla vieraspeli PK-35:ttä vastaan, kun nousimme neljän maalin takaa tasoihin viimeisen vartin aikana. Näissä peleissä osoitimme periksiantamattomuutta, kovaa työmoraalia ja kestävyyttä, jotka kuvastavat mielestäni hyvin tämän kauden joukkuettamme. Pelien alut olivat meille lähes läpi kauden haastavia, mutta pelin edetessä pelaamisemme usein vapautui. Sama kaava kuvastaa oikeastaan koko kauttamme; loppua kohden paransimme pelaamistamme, saimme onnistumisia ja nautimme pelaamisesta. Se myös näkyi Haastajasarjan tuloksissamme.

Olen ylpeä meidän joukkueesta. Kausi ei missään nimessä ollut helppo. Talvella koimme muutamia pidempiaikaisia loukkaantumisia ja jouduimme muokkaamaan pelaamistamme, kun rinki oli pieni. Toisaalta samalla myös nuorille pelaajille avautui mahdollisuuksia näyttää osaamistaan myös liigapeleissä ja jokainen heistä käytti mahdollisuutensa todella hyvin. Liigadebyyttejä, ensimmäisiä liigamaaleja, isoa vastuuta ja monia muita hyviä suorituksia; nämä kaikki ovat todella tärkeitä asioita jatkoa ajatellen. Myös joukkueen kokeneemmat pelaajat ottivat koppia isommasta vastuusta.

Lisäksi kesällä päästiin pelaamaan Cupin pelejä ympäri Suomea, mikä oli myös hieno kokemus ja näissä peleissä oli omanlaista tunnelmaa. Cupin välieriin yltäminen oli meiltä hyvä saavutus.

Kaupissa oli läpi kauden hyvä meininki katsomossa ja se toi meille lisää boostia peliin. Vaikka tulokset eivät olleet aina toivotunlaisia, kannatus ei loppunut missään vaiheessa. Nuoret ja vanhemmatkin kannattajat olivat meille äärimmäisen tärkeitä ja haluankin koko joukkueen puolesta kiittää tuesta ja kovasta kannustuksesta. Pelien jälkeiset kohtaamiset nuorten pelurien kanssa ja läpyjonot ovat tärkeitä tulevaisuuden tähdille, mutta myös meille. Se muistuttaa siitä, mistä olemme itse lähteneet ja mihin olemme tulleet. Kiitos, että olette olleet innolla mukana!

Tästä on hyvä jatkaa kohti kautta 2024 ja uutta Tammelaa. Ensi vuonna joukkue on taas vuoden kokeneempi ja täynnä näytönhaluja uuden edessä. Talvi paiskitaan jälleen kovasti hommia ja kun Kansallinen Liiga 2024 vihelletään käyntiin, me ollaan valmiita!”

 

Koutsin kommentit

Ilveksen päävalmentajaksi palasi päättyneelle kaudelle Anssi Ylinen. Pääkoutsi pääsi kertomaan ajatuksiaan lähestulkoon jokaisen liiga- ja Suomen Cup -ottelun jälkeen, mutta tietenkin myös näin kauden päätteeksi. Anssi antoi ajatuksen kulkea laaja-alaisesti koko kauden mittaisesta matkasta.

Joukkueesta:

”Joukkue muuttui edellisestä kaudesta niin, että 6 pelaajaa (Noora Hämäläinen, Laura Laurikainen, Silja Tuominen, Pessia Purhonen, Emmaliina Tulkki, Jenni Kantanen) lopetti tai lähti muualle ja yksi pelaaja (Inari Salo) tuli seuran ulkopuolelta joukkueeseen mukaan. Muut täydennykset tulivat seuran junioripuolelta. Ilves/2:n ympäristöstä naisten harjoituksissa kävi kauden aikana harjoittelemassa yli 20 pelaajaa.

Sopimuspelaajia ei ollut liikaa ja vielä talven harjoituskaudella loukkaantuivat joukkueen kannalta kaksi erittäin tärkeää pelaajaa, Heta Olmala sekä Lotta Lähteenmäki, eivätkä he pystyneet pelaamaan yhtään ottelua koko liigan aikana.”

Harjoittelusta:

”Harjoittelumäärää lisättiin noin 2 tuntia/viikko (keskiarvon ollessa 12-12,5 tuntia) edelliseen kauteen verrattuna. Harjoittelussa korostui intensiiviset ns. tilanteenvaihtopelit, missä tavoitteena oli kehittää täysvauhtisten juoksujen kestävyyttä (maitohapoton nopeuskestävyys), tehokasta etenemistä boksiin ja maalinedustan puolustamista boksin sisällä eli boksissa ja sen läheisyydessä tapahtuvia toimintoja.

Kestävyyden osalta Mas-testissä tiedossani olevan datan perusteella lähes kaikki pelaajat tekivät oman kaikkien aikojen ennätyksensä! Peleissä mielenkiintoista olikin, että jos otetaan vain jälkimmäisen jakson pisteet, vastustaja olisi saanut 27 pistettä ja Ilves 39. Runkosarjan pisteet olisivat menneet toisella jaksolla: vastustaja 23 pistettä ja Ilves 26. Ainakaan huonompikuntoinen joukkue ei yleensä saa tuollaista tulosta.

Talven loukkaantumisten seurauksena kaudella harjoituksissa kävi iso määrä seuran omia junioreita Ilves/2:sta. Tulevaisuuden kannalta pelaajat tulivat tutummaksi myös edustuksen valmennukselle.”

Peleistä:

”Alkukausi oli hyvä ja puolustus piti. Koko joukkue oli hienosti sitoutunut puolustamaan. Sarja-avauksesta kun oli kulunut noin kuukauden päivät, niin koko puolustuslinja olikin muuttunut edellisvuoteen nähden. Onneksi saatiin Kaisa Juvonen vahvistamaan puolustusta kesän ajaksi ja homma pelasi hienosti.

Pienellä ryhmällä harjoittelu ja pelaaminen vaatii veronsa. Heinäkuun lopussa otteluruuhkassa Kaisa palasi Jenkkeihin opiskelemaan, väsymys iski ja oman maalin suojelu heikkeni eikä peli oikein kulkenut. Meille tuli muutama tappio ja koko kauden sijoilla 5-6 ollut joukkue tippui 7:ksi ja joutui alaloppusarjaan, joka oli kaikille pettymys.

Suomen Cupissa päästiin hienosti välieriin ja alaloppusarjaa dominoitiinkin näyttävästi.”

 

Anssin valmennustiimissä toimivat ensimmäistä kauttaan valmentajat Marko ”Pena” Nurminen ja joukkueen ex-kapteeni Johanna ”Junnu” Salmijärvi. Fysiikkavalmennuksesta vastasi Juuso ”Fysiojuuso” Marttila ja maalivahtivalmentajaksi kesken kauden hyppäsi Juhana ”Jussi” Mäkelä, joka korvasi alkukaudella tehtävässä toimineen Kreeta-Liisa Yli-Säntin.

Liigan parhaana joukkueenjohtajana jatkoi Leena ”Respect” Työläjärvi, huoltajana rokkasi ensimmäistä kauttaan Maro ”Kuvaaja” Kulo ja lääkärinä toimi tuttuun tyyliin maajoukkuekuvioistakin tuttu Jonne ”Väiski” Väisänen.

Lämmin kiitos myös koko tiimille kaudesta 2023!

Iloisia keltavihreitä Kaupissa. Iso kiitos päättyneestä kaudesta! Kuva: Joope Erkkilä.