Raportti: Ilves sai vettä niskaansa niin taivaalta kuin vahvalta HJK:lta

Ei, näin kaunista keliä ei Kaupissa todellakaan lauantaina ollut

Ilveksen lauantainen ottelu HJK:ta vastaan pelattiin todella tylyissä olosuhteissa. Vettä satoi todella rankasti ja välillä tuulikin tuntui repivän tekonurmen irti. Vierasjoukkuetta eivät olosuhteet kuitenkaan haitanneet, vaan mestaruuskamppailussa vahvasti mukana oleva Klubi hallitsi ottelua selvästi ja otti suurinumeroisen vierasvoiton.

Ilves – HJK 0–5 (0–1)

Tiiviin otteluohjelman aloitus ei sujunut aivan Ilveksen suunnitelmien mukaisesti. Vaikka HJK lähtikin otteluun ennakkosuosikkina, oli tupsukorvilla tavoitteena puolustaa suosikilta vähintään yksi piste.

Sarjataulukossa Ilves on edelleen kuudentena, ainoastaan pisteen perässä murskavoiton ONS:sta ottanutta HPS:aa. Seuraava ottelu on jo tiistaina, kun Åland United emännöi keltavihreitä Maarianhaminassa ja lauantainakin on Suomen Cupin välieräottelu Jyväskylässä JyPK:n vieraana.

Ensimmäinen jakso

Ottelu lähti heti liikkeelle HJK:n ottaessa komennon vahvasti itselleen. He saivat vyörytettyä hyökkäyksiään Ilveksen alueelle ja jopa boxiin astikin, mutta puolustus kesti Meri Hämäläisen (ja vähän tolppienkin) ansiosta tilanteet.

Ilveksen vierailut Klubin päädyssä olivat vähissä, sillä joukkue ei saanut riistojen jälkeen palloa pidettyä riittävän pitkää aikaa itsellään. Vieraiden painostus oli aggressiivista ja se johti nopeisiin pallonriistoihin sekä harhasyöttöihin.

Keltavihreille ottelu oli melkoista puolustustaistelua, mutta joukkue tuntui kestävän vieraiden myllytyksen. Uhrautuva puolustaminen ei kuitenkaan saanut HJK:n hyökkäysintoa lopahtamaan, vaan paineistus jatkui aivan yhtä kovana ja vierasmaalin syntyminen läheni vääjäämättömästi.

Avausosuma syntyi ottelun 34.minuutilla. Ilves ei saanut omaa hyökkäystään käynnistymään, joka johti huonoon pitkään syöttöön omalla alueella. Kahdella nopealla syötöllä pelattiin juoksupallo boksiin Lotta Lindströmille, joka onnistui ohittamaan vastaan tulleen Merin ja vei vieraat johtoon.

Jakson lopulla Ilveksellä oli tilaisuus tasoittaa peli, kun Anna Olmala pääsi keskiviivan tuntumasta puolittaiseen läpiajoon. HJK:n puolustus sai hänet kuitenkin ohjattua niin pieneen kulmaan, että Annan laukaus jäi tolpan väärälle puolelle sivuverkkoon.

Toinen jakso

Tauolla Ilves suoritti yhden vaihdon, kun Laura Ojala korvasi Sara Haapalan. Kotijoukkue aloittikin jakson paremmin, mutta kylmää vettä oli tulossa niskaan muualtakin kuin taivaalta.

Pelin 54.minuutti oli juuri käynnistynyt, kun Ilves puolusti hiukan löysästi kaksinkampailutilanteessa boxin rajalla. Lindström sai jalkansa vapaasti ja kieltämättä upealla takanurkkavedolla vei vieraat kahden maalin johtoon. Meri oli hyvin näppeineen mukana, mutta laukaus painui sormenpäitä hipoen verkon perukoille.

Välittömästi aloituksen jälkeen HJK näytti jälleen kaksinkamppailuvoimansa. Jenna Topra jyräsi itsensä ohi kahdenkin Ilves-pelaajan ja lopulta Helmi Raijas laukoi vahvasta häirinnästä huolimatta Klubin kolmannen osuman. Neljännenkin maalinsa HJK teki lähes heti edellisen perään. Jälleen voitettujen kaksinkamppailujen jälkeen pallo pelattiin Lotta Kalskeelle, jonka kierteistä vetoa ei pystytty peittämään.

Vaikka Ilves toi tuoreita jalkojakin kentälle, ei joukkue enää pystynyt riittävän vaarallisiin hyökkäyksiin. Vesisadekin yltyi hetkeksi todella rankaksi ja pyörteiset tuulenpuuskat olivat viedä telttoja mukanaan. HJK rankaisi Ilvestä vielä kertaalleen, kun Emilia Kupsanen sinetöi loppulukemiksi 0–5 parisen kymmentä minuuttia ennen päätösvihellystä.

Koutsin kommentit:

Päävalmentaja Anssi Ylinen ei luonnollisestikaan kovin tyytyväinen otteluun ollut:

• Ottelu ei todellakaan päättynyt hyvin. Ekalla jaksolla puolustimme tiiviinä ja todella alhaalla. Pelaajat tekivät kovasti hommia, mutta pallon saatuamme emme pystyneet sitä kuitenkaan itsellämme yhtään pitämään. Sellaisessakin myllyssä missä olimme, pitäisi kuitenkin edes vähän päästä itsekin pallon kanssa pelaamaan.
  • Toinen jaksohan sitten aloitettiin vähän paremmin ja pystyimme jo pitämäänkin palloa, mutta se ei kovin kauaa kestänyt. HJK:n maalit eivät tulleet sen takia, että meillä olisi ollut kenttätasapaino-ongelmaa. 1vs1-vartiointi, riistäminen ja seuraaminen tuottivat meille haasteita.

Kansallinen Liiga jatkuu siis tiistaina Maarianhaminassa, jossa ÅU:n emännöimä ottelu alkaa klo 18.30. Lauantaina Jyväskylässä puolestaan JyPK toimii emäntänä Suomen Cupin puolivälierässä klo 17.30 alkavassa ottelussa. Kaupin tekonurmella pelataan kuitenkin jo keskiviikkona 9.8. Silloin vieraaksi saapuu FC Honka. Tervetuloa silloin kannustamaan Ilves kotivoittoon!

Kansallinen Liiga, Kauppi 3 TN, Tampere, 29.7.2023

Maalit:

35’ Lindström Lotta 0–1

54’ Lindström Lotta 0–2

55’ Raijas Helmi 0–3

58’ Kalske Lotta 0–4

71’ Kupsanen Emilia 0–5