Raportti: Ilves jatkoi voittokulkuaan kaatamalla HPS:n

Tiukka taistelu niin vastustajia kuin myös hellettä vastaan tuli tutuksi tiistaina Kaupissa. Kuva: Joope Erkkilä.

Voitonnälkäinen sekä taistelutahtoinen Ilves nappasi toisen perättäisen kolmen pisteen potin kaatamalla kotikentällään Helsingin Palloseuran. Viihdyttävässä ottelussa nähtiin lukuisia maalintekotilanteita puolin ja toisin, mutta ainoastaan yksi maali saatiin tulostaululle jäämään.

Ilves – HPS 1-0 (0-0) 

Avausjakso

Ilves aloitti ottelun todella nälkäisesti ja painoikin pelin helsinkiläisten alueelle ottelun alkuminuuteilla. Hyvä alku ei kuitenkaan tuonut tulosta maalin muodossa ja hiljalleen myös HPS alkoi saada kiinni kupletin juonesta. Alkuminuuttien paras maalintekotilanne tuli Pipsa Saarilahdelle, jonka viuhuva laukaus leijui kuitenkin yli maalin.

Ilves pystyi pitämään pelin ohjat omissa käsissään ja sai luotua useitakin hyviä tilanteita. Vetoaan pääsivät kokeilemaan niin kapteeni Johanna Salmijärvi kuin Lotta Lähteenmäkikin, mutta osoitteet eivät vielä olleet aivan kohdillaan.

Jakson puolen välin juomatauolla Ilves suoritti ensimmäisen vaihtonsa, kun Lotta tuli pois ja Sofia Määttä juoksi hänen tilalleen. Sofia osoittikin heti vaarallisuutensa ja oli lähellä laukoa ottelun avausmaalin, mutta jälleen pallo painui maalin yli.

Avausjakso päättyi lopulta maalittomana, vaikka molemmilla joukkueilla olikin omat mahdollisuutensa avata maalitilinsä. Varsinkin Sofian tuoreet jalat sekä nopeus, niin pallon kanssa kuin ilmankin, sai HPS:n puolustuksen useasti paniikin partaalle.

Toinen jakso

Toinen jakso sai varsinaisen salama-alun, sillä heti aloituksesta HPS sai hyvän hyökkäyksen aikaiseksi ja toimitettua myös pallon välittömästi Ilveksen maaliin. Keltavihreät pelasti kuitenkin avustavan tuomarin lippu, joka osoitti tilanteen paitsioksi.

Heti tämän jälkeen hyökkäsi puolestaan Ilves, jonka ensimmäisen tilanteen vieraiden Jessica Kiviaho kuitenkin loistavasti torjui. Jatkotilanteesta Aino Rasinen pääsi keskittämään pallon boxiin, mistä pelivälineen puski maaliin hienosti Silja Tuominen. Siljalle osuma oli jo kauden kahdeksas.

Maalin jälkeen HPS otti hetkeksi pallonhallinnan itselleen, mutta terävästi puolustanut Ilves sai pidettyä vaarallisimmat tilanteet syntymättä. Vielä kun vaihtojen myötä kentälle saatiin tuoreita jalkoja muun muassa Heta Olmalan muodossa, alkoi pelin hallintakin palata Ilvekselle.

Ilveksellä oli useampikin loistava paikka lisätä johtoaan, mutta nyt ei edes onnetar ollut mukana. HPS sai aina välillä luotua omia hyökkäyksiään, mutta puolustus kesti loistavasti topparien Laura Katteluksen ja Saana Tuomalan sekä maalivahti Roosa Karppisen johdolla.

Erinomaisesti tänään molempiin suuntiin pelannut Sofia oli koko ajan aiheuttamassa hankaluuksia vieraiden puolustukselle, ja hänelle olisi suonut onnistumisen maalin muodossa. Muutoinkin Ilveksen pelaamista oli viihdyttävää katsoa ja joukkueesta puhkui voitonnälkää sekä taistelutahtoa.

Ilvekselle näin toinen perättäinen voitto, jolla joukkue nousi kaksi pykälää ylemmäs seitsemänneksi ja ainoastaan kahden pisteen päähän kuudentena olevasta PK-35 Vantaasta.

Päävalmentaja Anssi Ylinen oli ottelun jälkeen sekä onnellinen että helpottunut. Joukkueen taisteluilme sai ison kiitoksen valmentajalta.

”Tuntuu hyvältä, tosi hyvältä. Hiukan jännitin etukäteen tätä ottelua, sillä näistä helteellä pelattavista otteluista yleensä tulee sellaisia taistelupelejä. Sanoinkin pelaajille ennen peliä, että täytyy taistella itseäänkin vastaan, eikä antaa väsymyksen voittaa. Erittäin hyvin pelaajat siinä lopulta onnistuivatkin.

Joukkueelle on viime aikoina painotettu nopeaa sekä aggressiivista puolustamista välittömästi pallonmenetyksen jälkeen. Tänään se onnistui helteestä huolimatta erinomaisesti. Varsinkin Sofia Määttä teki useita tärkeitä takaisinriistoja ja osoitti omaavansa taitoa myös puolustuspelissä.

”Puolustaminenhan on kiinni asenteesta. Tänään halusimme palloa enemmän kuin vastustaja. Sofiaa kiittelin jo viime pelin jälkeen puolustusasenteesta ja tänään taitava pelaaja teki sen vieläkin paremmin. Hän pelasi juuri niin, kuin meidän joukkueemme kuuluukin, kaikkensa kentälle antaen.

Lukuisista maalintekotilanteista huolimatta ainoastaan kertaalleen pallo saatiin maaliin. Tämä ei päävalmentajaa kuitenkaan huoleta. Erittäin tyytyväinen hän oli nollapelin pitämiseen.

”No, emmehän me ole maaleilla muutoinkaan juhlineet, vaikka olemme lähes joka pelissä niitä kuitenkin onnistuneet tekemään. Vaikka jouduimme jonkin aikaa aika alhaalta puolustamaan, niin onnistuimme siinä hyvin, emmekä päästäneet vastustajia aivan maalin eteen. Nollapelistä olen erittäin tyytyväinen. Pelimme on siinä suhteessa balanssissa, että aika vähän meille muutoinkin tehdään tilanteenvaihdoista maaleja.”

Silja Tuomisen onnistuminen jälleen maalinteossa ei tullut Anssille yllätyksenä. 

”Siljalla on nyt kyllä sellainen positiivinen kierre päällä. Onnistumiset lisäävät itseluottamusta ja kasvava itseluottamus lisää onnistumisia.”

Vaikka ylempi jatkosarjapaikka onkin jo voiton päässä, niin Anssi keskittyy koko ajan ainoastaan seuraavaan peliin ja oman joukkueen tekemisiin. Sarjataulukon seuraamisen hän jättää muiden huoleksi.

”Joukkue sai keskiviikkoaamun harjoitukset vapaaksi, niiden alkuun olisi ollut alle 12 tuntia aikaa. Otetaan se ennemmin levon kannalta ja harjoittelemme vasta illalla. Ensi viikolla on seuraava ottelu JyPK:iä vastaan ja siihen alamme valmistautumaan.

Sarjataulukkoa en seuraa, sillä oman joukkueen pelaaminen on se ykkösjuttu. Tietysti hyvillä tuloksilla on vaikutusta sarjasijoitukseen, mutta keskitytään asioihin, joihin itse voimme vaikuttaa.”

Seuraava peli on siis vasta tiistaina 3. elokuuta Jyväskylässä. Ensi viikko onkin kahden vierasottelun viikko, sillä myös HPS kohdataan lähes saman tien vieraskentällä. Kamppailu pääsystä ylempään jatkosarjaan käy kuumana, mikä tekee sarjan seuraamisesta vieläkin mielenkiintoisempaa!

Ilves – HPS 1-0 (0-0), Kauppi 3

Maalintekijät: 

47’ 1–0 Tuominen Silja

Ilveksen kokoonpano: 

8 Tuominen Silja -> 90’ 18 Simonen Anna-Stina 

9 Tuomala Saana 

10 Saarilahti Pipsa -> 63’ 23 Koskinen Hilkka 

11 Lähteenmäki Lotta -> 25’ 19 Määttä Sofia 

14 Rasinen Aino -> 63’ 22 Olmala Heta 

16 Vesaniemi Eini  

21 Salmijärvi Johanna (kapt.)

26 Kattelus Laura 

32 Karppinen Roosa (mv)

35 Heikkilä Armi  

42 Hämäläinen Noora 

Vaihtopelaajat: 

3 Simola Joanna  

4 Rytkönen Julia 

41 Helminen Loviisa (mv)