Ennakko: Keltavihreät hakevat toista perättäistä voittoa – sarjanousija HPS kohdataan ensimmäistä kertaa

Läpyt à la Helminen & Hämäläinen. Heitelläänkö näitä myös tiistaina? Kuva: Joope Erkkilä.

Viimeinenkin toukokuulta siirretty ottelu pelataan tiistaina Kaupissa, kun Ilves kohtaa HPS:n ensimmäistä kertaa. Toista peräkkäistä voittoaan hakeva Ilves kohtaa yhden tärkeimmistä kilpakumppaneistaan, sillä molemmat joukkueet hamuavat päästä ylempään jatkosarjaan. Joukkueet ovat kahden pisteen sisällä toisistaan.

Ilves palasi lauantaina upeasti takaisin voittokantaan, kun se kukisti Kaupissa Helsingin PK-35:n. Viiden viimeisimmän ottelun joukosta löytyy ainoastaan yksi täysin pisteetön ottelu, joten keltavihreät ovat päässeet hyvään kesävireeseen.

Täksi kaudeksi Kansalliseen Liigaan noussut HPS on pelannut debyyttikaudellaan suhteellisen mukavasti. Sarjataulukossa joukkue on tällä hetkellä kahdeksantena ja tiistain ottelu paljolti määrittääkin sen, kamppaileeko Palloseura jatkossa pääsystä ylempään jatkosarjaan vai välttääkseen karsimistaistelun Ykköseen.

Helsinkiläiset hävisivät edellisen ottelunsa Honkaa vastaan, pelattuaan sitä ennen tasapelit molempia PK-35 joukkueita vastaan. Edellinen voitto HPS:llä on kesäkuun alusta, jolloin se yllätti HJK:n paikallisottelussa. 

HPS:n ongelmana on ollut viimeistely, sillä 12 ottelussa joukkue on onnistunut tekemään 12 maalia. Myös puolustuspelaamisessa on välillä repsahduksia sattunut, sillä päästettyjä maaleja on peräti 34. Joukkueen paras maalintekijä kolmella osumallaan on kokenut keskikenttäpelaaja Aino-Marja Lehtonen.

Ilves alkoi saamaan tulosta heti, kun pelitapaa hiukan muutettiin yksinkertaisemmaksi sekä vakiintuneemmaksi. Puolustuspelaaminen on parantunut alkukaudesta paljon ja juuri 19 vuotta täyttänyt maalivahti Roosa Karppinen on parantanut otteitaan huomattavasti.

Hyökkäyspelaamisessa on samoin alkanut onnistumisia tulemaan jo hyvällä prosentilla. Varsinkin Silja Tuomisen pelaamista on ollut ilahduttavaa seurata, sillä maalinälkäinen hyökkääjä tekee rajusti töitä myös puolustussuuntaan. Verkkoa Silja on jo heiluttanut seitsemän kertaa. Myös alkukauden sivussa loukkaantumisen vuoksi ollut Lotta Lähteenmäki on osoittanut olevansa vaarallinen viimeistelijä. Kaksikon lisäksi tärkeissä hyökkäyspään rooleissa ovat olleet Aino Rasinensekä Pipsa Saarilahti.

Keskikentän kaksikko Johanna Salmijärvi sekä Armi Heikkilä on pitänyt huolta siitä, että tukea löytyy molempiin suuntiin. Johannan rooli kapteenina sekä rajusti töitä tekevänä raatajana on ollut avainasemassa koko kauden ja Armin kyky rakentaa tilanteita hyökkäyspäähän on mahdollistanut jo useita osumia.

Tiivistynyt puolustuslinja on ollut kokeneiden Laura Katteluksen sekä Eini Vesaniemen johdolla toimivaa ja hiukan nuoremmat Noora Hämäläinen ja toinen varakapteeni Saana Tuomala ovat sopineet linjaan erinomaisesti. 

Päävalmentaja Anssi Ylinen ei ole huolissaan lyhyestä palautumisjaksosta.

”Lauantain pelin jälkeen annoin pelaajille ohjeeksi juoda ja syödä hyvin sekä nukkua pitkät yöunet. Maanantaina vedetään normaalia kevyempi harjoitus. Kyllä 72 tuntia on fysiologisesti riittävä aika palautua. Varsinkin voiton jälkeen se riittää, kun ei tarvitse kasata itseään tappion jälkeen.”

Ilveksen erikoistilanteet ovat alkaneet toimimaan myös alkukautta paremmin. Anssin mukaan niihin ei varsinaisesti ole panostettu aikaisempaa enemmän, mutta antaa kiitosta kollega Juhana ”Juice” Sirviölle.

”Erikoistilanteista kiitos kuuluu kyllä Juicelle, joka on kehitellyt erilaisia variaatioita. Samalla kun joukkueen kokonaispelaaminen on kehittynyt, ovat erikoistilanteetkin alkaneet toimimaan.

Anssin rauhallinen tapa ohjata peliä antaa pelaajille paremman mahdollisuuden itsenäisiin ratkaisuihin.

”Valmennusfilosofiaani kuuluu tehdä pelaajista mahdollisimman itseohjautuvia. Jos heille koko ajan huutaa mitä tehdä, niin silloinhan he eivät koskaan opi tekemään ratkaisuja itse. Tässä suhteessa joukkue on kasvanut ja kasvaa varmasti jatkossakin paljon.

Ilves kohtaa HPS:n pääsarjatasolla nyt ensimmäistä kertaa ja panokset ovat siis kovat. Voitolla keltavihreät jatkavat kamppailua ylempään jatkosarjaan, kun taas tappiolla joukkue on lähempänä taistella karsimista vastaan.

Ilves kaipaa tiistaina kotiyleisön tukea, liput ovat portilta 7/5 euroa. Nähdään silloin Kaupissa kello 19 alkavassa ottelussa! 

Kaukofanit voivat katsoa ottelun Ruudun kautta täältä: https://www.ruutu.fi/stream/3871798.