Raportti: Ilves jäi jyrän alle Kuopiossa – yläloppusarjan porttikin sulkeutui

Kuopiosta ei tarttunut mukaan pisteitä. Liigan runkosarja tahdotaan päättää voitokkaasti.

Ilveksen ja KuPS:n lauantainen kohtaaminen ei jättänyt epäselvyyttä paremmuudesta. KuPS oli kaikessa hieman parempi ja latoi pallon seitsemän kertaa Ilveksen maaliin ja varmisti runkosarjan voiton. Ilvekselle tappio tiesi jäämistä alempaan loppusarjaan.

KuPS – Ilves 7-0 (3-0)

Nuorella Ilves-joukkueella ei oikeastaan ollut mitään mahdollisuuksia valtakunnan parasta joukkuetta vastaan, vaikkakin taistelutahto ja -ilme pysyikin vahvana loppuun saakka. Pitkien puolustamisvaiheiden jälkeen ei joukkueella ollut enää virtaa rakentaa omia hyökkäyksiään betonista puolustusta vastaan.

Runkosarjaa on jäljellä vielä yksi kierros, mutta Ilveksen mahdollisuudet nousta yläloppusarjaan kuihtuivat tappion myötä. KuPS puolestaan varmisti runkosarjan voittonsa, Åland United on kuusi ja HJK peräti 11 pistettä kuopiolaisia jäljessä ennen viimeistä kierrosta.

 

Ensimmäinen jakso

KuPS otti välittömästi ottelun hallinnan itselleen eikä Ilves päässyt avausjaksolla oikeastaan muuta tekemään kuin puolustamaan omaa maaliaan. Emännät rakensivat useita hyviä tilanteita, mutta saivat hieman Ilvekseltä apuja puolustusalueen virheiden myötä.

Avausosuma syntyi jo seitsemännellä minuutilla, kun Gentjana Rochi laukoi etukulmasta sisään kauden kymmenennen osumansa. Toisen osumansa KuPS teki reilun puolen tunnin pelin jälkeen, kun Roosa Ariyo tuikkasi matalan keskityksen ohi Roosa Karppisen. Vielä ennen taukoa onnistui Anni Hartikainen vahvan yksilösuorituksen päätteeksi siirtämään kotijoukkueen kolmen maalin johtoon.

 

Toinen jakso

Tauon jälkeen Ilves pystyi hiukan omaa pallollista pelaamistaan parantamaan, muttei kuitenkaan riittävästi. Jos on KuPS:lla liigan terävin hyökkäyskalusto, on kuopiolaisten puolustuskin melkoinen betonimuuri murrettavaksi. Ilveksen hyökkäykset eivät oikein viimeiselle kolmannekselle edes edenneet.

Toistakaan jaksoa ei ehditty pelata kuin seitsemisen minuuttia, kun kotijoukkue onnistui maalinteossa. Asialla oli jälleen Ariyo, jolla oli helppo työ siirtää matala keskitys aivan vapaana maaliin. Tämän jälkeen Ilves teki ensimmäiset vaihtonsa, tuoden Aino Rasisen ja Sofia Määtän kentälle. Vaihtojen jälkeen Ilves pelasikin ottelun parhaat minuuttinsa ja Sofia M. oli lähellä laukoa kavennusosuman, mutta Fanny Söderström onnistui heittäytymään kovan laukauksen eteen.

KuPS otti kuitenkin hallinnan takaisin itselleen ja heilutti maaliverkkoa vartti ennen päätösvihellystä. Asialla oli hetkeä aiemmin vaihdosta sisään tullut Anni-Maija Kauppila, joka laukoi pallon Roosan hyvästä yrityksestä huolimatta maaliin. Kauppila iski uudestaan ainoastaan kolme minuuttia myöhemmin siirtäen kuopiolaiset jo kuuden maalin johtoon. Ilves juoksutti kentälle Elli Mäkipelkolan ja Sara Haapalan, mutta tällä kertaa vaihdot eivät samanlaista lisäenergiaa hyökkäyspeliin tuoneet.

KuPS rankaisi Ilvestä vielä kertaalleen, kun hattutemppuun yltänyt Ariyo nousi kulmatilanteessa korkeimmalle ja puski pallon ruuhkan keskeltä maaliin. Ilveksen nälkäisin pelaaja oli lauantaina Sofia M., joka haki vielä loppuhetkillä kavennusosumaa. Söderström ehti kuitenkin näppeineen väliin tähänkin laukaukseen.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Anssi Ylinen ei selitellyt, vaan totesi vastustajan olleen selvästi parempi.

  • Avausjaksolla emme saaneet palloa pidettyä yhtään. Aina kun siihen päästiin käsiksi, tuloksena oli jonkinmoinen tökkäys. Se varmaan vei energiaa, joka näkyi vielä toisen jakson alussakin. Emme vaan onnistuneet riistämään palloa tarpeeksi usein, emmekä pitämään sitä riiston jälkeen.
  • Vastustaja pelasi kyllä hyvin. Liikuttivat palloa vauhdilla, ei kukaan muu Kansallisessa Liigassa pysty vastaavalla tempolla liikuttamaan palloa. Toki osa heidän maaleistaan tuli seurauksena meidän heikosta tai huolimattomasta pelaamisesta, mutta kaikki kunnia kotijoukkueelle.
  • Toisella jaksolla saimme kuitenkin pidettyä enemmän palloa, ja pelaajatkin huomasivat tilaa kentältä löytyvän. Iso tasoero joukkueiden välillä näkyi. Laskimme kentälle käyneiden pelaajien iät, niin KuPS oli meitä 63 vuotta vanhempia. Uskon meidän nuorten pelaajien kehittyvän vuosien varrella samalle tasolle. Kaikki voittajat ovat joskus hävinneet, he eivät vaan ole antaneet periksi.
  • Nyt meillä on vielä HPS vastassa, siitä pelistä lähdemme hakemaan kolmea tärkeää sarjapistettä alaloppusarjaan. Siellä onkin luvassa pelkästään ”kuuden pisteen otteluita”. KuPS kohdataan uudestaan Suomen Cupin välierässä. Se on jälleen uusi peli ja sitäkin lähdetään voittamaan!

Tulevana lauantaina Ilves emännöi Kaupissa Helsingin Palloseuraa kello 15 alkavassa ottelussa. Loppusarjojen otteluohjelmat julkaistaan päätöskierroksen jälkeen. Suomen Cupin jännittävä välieräottelu pelataan torstaina 31.8. kello 17 ja vastassa siis samainen KuPS. Tervetuloa kannustamaan Ilves voittoihin molemmissa otteluissa!

 

KuPS – Ilves 7-0 (3-0)

Kansallinen Liiga, Väre Areena, Kuopio, 19.8.2023

Maalit:

7’ Rochi Gentjana 1-0

32’ Ariyo Roosa 2-0

42’ Hartikainen Anni 3-0

52’ Ariyo Roosa 4-0

74’ Kauppila Anni-Maija 5-0

77’ Kauppila Anni-Maija 6-0

83’ Ariyo Roosa 7-0

 

Ilveksen kokoonpano:

4 Salo Inari

7 Kettunen Nella 54’ -> 19 Määttä Sofia

9 Tuomala Saana

16 Viinikka Tuuli 76’-> 17 Haapala Sara

23 Ojala Laura

24 Ljesnjanin Anela 76’ -> 8 Mäkipelkola Elli

27 Perkaus Helmi

28 Bohui Patricia 54’ -> 14 Rasinen Aino

32 Karppinen Roosa (mv.)

35 Heikkilä Armi

88 Laine Sofia

Vaihtopelaajat:

1 Hämäläinen Meri (mv.)