Raportti: Ilveksen kärsivällisyys palkittiin – ONS kaatui Haastajasarjan avauksessa

Moona syötti, Anela viimeisteli, Ilves juhli! Kuva: Elna Rikkinen.

Ilves sai sunnuntaina vastaansa kuumeisesti pois putoajan paikalta pyrkivän ONS:n, joka kiusasikin emäntiään pitkään. Lopulta Ilveksen kärsivällisyys palkittiin ja voitto irtosi kahden nuoren pelaajan osumilla. Toisen maalin laukoneelle Moona Laineelle osuma oli uran ensimmäinen Kansallisessa Liigassa, onnea Moona!

Ilves – ONS 2-0 (0-0)

Täpärästi Mestaruussarjan ulkopuolelle jäänyt Ilves oli asettanut tavoitteekseen voittaa Haastajasarjan. Tämä näkyikin pelaajien itsevarmoissa otteissa läpi ottelun. Pelin hallinta oli joukkueella koko ajan ja vahva usko omaan tekemiseen palkittiinkin lopulta.

Ainoastaan yhden voiton kauden aikana saalistanut ONS oli vaikeassa tilanteessa. Nouseminen 12 pisteen takaa-asemasta pois putoajan paikalta oli teoriassa mahdollista, mutta vaatisi oululaisilta nappisuoritusten lisäksi muiden epäonnistumista. Hyvä taistelukaan ei sunnuntaina heitä kuitenkaan auttanut, joten vauhdinotto Ykkösestä saattaa olla jälleen edessä.

 

Ensimmäinen jakso

Ilves aloitti erittäin vahvasti ja sai heti luotua tilanteita oululaisten maalille. Tiiviisti puolustaneet vieraat onnistuivat kuitenkin estämään emäntiensä yritykset. Ilveksen korkea prässi ei päästänyt ONS:ää edes kunnolla pois omalta alueeltaan, saati kunnollisiin hyökkäyksiin.

Maalivahti Sonja Ferm joutui useampaan kertaan venymään paraatitorjuntoihin ilvesläisten yrittäessä avausosumaa. Toki keltapaitojen laukauksista iso osa suuntautui ohi tai yli, mutta avausjakson maalittomuudesta oululaiset saavat hyvin pelannutta kiittää maalivahtiaan.

 

Toinen jakso

Toiselle jaksolle ONS saapui enemmän hyökkäyspeliinsä panostaen, sillä kolme pistettä olisi nostanut mahdollisuuksia nousta pois putoajan paikalta huomattavasti. Ilves kuitenkin pystyi pelin pitämään kontrollissaan, eikä antanut vierailleen mahdollisuutta maalintekoon.

Kolmoisvaihto juoksutti kentälle tuoreita jalkoja Aino Rasisen, Moona Laineen sekä loukkaantumisestaan toipuneen Matilda Sarlinin muodossa. Tämä toikin toivottua lisäenergiaa ja tulosta maalien muodossa.

Avausosuma syntyi vahvan kaksinkamppailun jälkiseurauksena. Saana Tuomala voitti pikkupainin vasemmalla laidalla ja syötti pallo Moonalle. Häneltä loistava keskitys boksiin, jossa syksyn kuumin tupsukorva Anela Ljesnjanin ohjasi pallon viimein ohi Fermin.

Toinen maali syntyi viitisen minuuttia myöhemmin, kun jälleen todella vahvasti pelannut Anna Olmala vapautti syötöllään Moonan boksiin. Kaksi ensimmäistä laukausta oululaiset saivat vielä blokattua, mutta kolmas laukaus painui takanurkkaan ja Ilves-kasvatti sai avattua maalitilinsä Kansallisessa Liigassa. Enempää osumia ei enää nähty, vaikka Ilveksellä olikin loppupuolella muutama mahdollisuus johtoaan kasvattaa.

 

Koutsin kommentit

Valmennuksesta kommentit antoi Marko Nurminen, joka totesi kärsivällisyyden taanneen voiton.

  • Tänään oli tavallaan kaksi vaihtoehtoa: Joko maalit tulee heti alussa ja peli vapautuu tai sitten tehdään enemmän töitä ja saadaan palkinto lopussa. Nyt oli jälkimmäisen vuoro. Pelaajat tekivät kärsivällisesti töitä ja se lopulta palkittiin.
  • Pääsimme kyllä koko pelin ajan hyville tekopaikoille, mutta ehkä vielä vähän hätäiltiin viimeistelyssä. Välillä joku muu ratkaisuvaihtoehto tai matalammat kudit, niin olimme saaneet maalitilin avattua jo avausjaksolla. Nyt uskottiin omaan tekemiseen ja olimme kärsivällisiä.
  • Me olemme muutoinkin pystyneet luomaan riittävästi maalipaikkoja otteluissa. Pelissämme ei oikein tuota viimeistelyn tehokkuutta lukuun ottamatta ole paljoa loppukaudeksi parannettavaa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.
  • Puolustuspelaaminen ei tänään kovin kovalle koetukselle joutunut, jatkossa varmaan vähän enemmän. Kunhan vaan pysymme itse aktiivisina emmekä passivoidu liikaa, niin hyvä tulee.

Seuraava ottelu on jo lauantaina, kun vieraaksi saapuu TPS. Turkulaiset ovat neljä pistettä Ilvestä perässä ja kyseessä onkin Haastajasarjan kärkiottelu. Ottelu pyörähtää Kaupissa käyntiin kello 15. Tervetuloa kannustamaan Ilves silloinkin voittoon!

 

Ilves – ONS 2-0 (0-0)

Kansallinen Liiga, Kauppi 3, Tampere, 3.9.2023, yleisöä: 165

Maalit:

71’ Ljesnjanin Anela 1-0

76’ Laine Moona 2-0

 

Ilveksen kokoonpano:

4 Salo Inari

5 Olmala Anna ©

7 Kettunen Nella 65’ -> 20 Laine Moona

9 Tuomala Saana

16 Viinikka Tuuli 84’ -> 10 Saarilahti Pipsa

23 Ojala Laura 65’ -> 14 Rasinen Aino

24 Ljesnjanin Anela 89’ -> 17 Haapala Sara

27 Perkaus Helmi

32 Karppinen Roosa (mv.)

35 Heikkilä Armi 65’ -> 15 Sarlin Matilda

88 Laine Sofia

Vaihtopelaajat:

37 Hautamäki Nelli (mv.)