Päävalmentaja Lahtinen mukaan UEFA PRO -valmentajakoulutukseen

Mika Lahtinen on mukana 15 valmentajan UEFA Pro -ryhmässsä. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves haluaa kouluttaa pelaajien ohella valmentajiaan kansainväliselle tasolle. Naisten edustusjoukkueen päävalmentaja Mika Lahtinen pääsi mukaan 15 huippuvalmentajan ryhmään, jotka osallistuvat tähän korkeimpaan Suomessa käytävään valmentajakoulutukseen.

Ilves-valmentajien osallistuminen UEFA PRO -koulutukseen sai hienoa jatkoa, kun Mika ”Lada” Lahtinen valittiin juuri alkaneelle kurssille. Edellisestä kurssista lisenssin suorittivat Toni Kallio sekä Joni Lehtonen.

Kurssille haki peräti 40 valmentajaa, joista ainoastaan 15 pääsi mukaan. Ladan seurana kurssilla ovat esimerkiksi Teemu Tainio, Mikael Forssell sekä Mika Väyrynen. Kurssi alkoi online-koulutuksena viime viikonloppuna ja jatkuu aina kevääseen 2022 saakka.

Koulutus on korkein mahdollinen Suomessa saatava valmentajakoulutus, joka antaa pätevyyden korkeaa ammattitaitoa vaativaan valmennustehtävään aikuisten huippujalkapallon parissa. Koulutuksessa syvennytään erityisesti huippupelaajan ja -joukkueen kehittämiseen, kansainväliseen jalkapalloiluun, joukkueen pelitavan kehittämiseen sekä huippujalkapalloilun ja -valmennuksen erityisosa-alueisiin.

Ilveksen joukkue tulee näin ollen olemaan vieläkin paremmissa käsissä ja myös pelaajien mahdollisuus kehittyä kansainvälisiksi pelaajiksi paranee. Lada itse on luonnollisesti erittäin tyytyväinen päästyään kurssille.

Koulutus on hieno mahdollisuus päästä kehittämään ja päivittämään osaamistaan. Odotan, että saan lisää työkaluja pelin ja pelaajien kehittämiseen, sekä yksittäisen pelaajan kohtaamiseen ja isommassa kuvassa koko joukkueen johtamiseen. Toivon, että ulkomaanreissut toteutuvat, jotta pääsen näkemään toimintaa myös Suomen ulkopuolelle ja toivottavasti samalla pystyn olemaan hyödyksi ja tuomaan tietoa myös koko seuran suuntaan”, esittää Lada toiveen.

Korona aiheuttaa sekä haasteita että muuttaa koulutuksen luonnetta edellisiin kursseihin verrattuna. Varsinkin kurssin alussa pidetään paljon online-koulutuksia Eerikkilään kokoontumisen sijaan. Myös ulkomaille suuntautuvat kurssimatkat, muun muassa Bundesliigaan tutustuminen, U21 EM-kisat Unkarissa ja Sloveniassa, valmentajavaihto Sveitsiin, ovat vielä kysymysmerkin alla. Yksi koulutuksen tärkeä anti olisi näiden huippuvalmentajien väliset keskustelut tapahtumissa myös virallisen osuuden ulkopuolella.

Keskustelut laji-ihmisten kanssa ovat yleensä olleet koulutuksien parasta antia, joten kyllähän se harmittaa, että siitä jää tavallaan iso osa nyt pois. Toki keskusteluita käydään verkonkin välityksellä, mutta ei kuitenkaan ihan yhtä intensiivisesti”, myöntää Lada.

Näin tärkeään koulutukseen hakeutuvat ainoastaan eteenpäin pyrkivät ja motivoituneet valmentajat. Myös Ladalla on tulevaisuuden suunnitelmia, mutta nyt hän keskittyy itsensä ja Ilveksen kehittämiseen.

Pitkän tähtäimen tavoitteena on valmentaa ammattilaisena edelleen ja tulevaisuudessa haluan, että myös valmennettavani ovat ammattilaisia. Kehittyminen tähtää siihen, että kun uusia haasteita tulee urallani eteen, niin olen niihin myös varmasti valmis”, raottaa päävalmentaja suunnitelmiaan.

Joka tapauksessa kurssille pääsy on erittäin tärkeä asia paitsi Ladalle itselleen, niin myös Ilvekselle ja varsinkin edustusjoukkueelle.