Johanna Salmijärvi palaa Ilvekseen – Kuningaskunnasta lähettilääksi

Johanna Salmijärvi palaa parin vuoden Norjan reissulta takaisin Tampereelle. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilveksen oma kasvatti Johanna ”Junnu” Salmijärvi palaa takaisin Ilvekseen kahden Norjassa vietetyn kauden jälkeen. Taitava keskikenttäpelaaja tuo joukkueeseen taitoa, kaksinkamppailuvoimaa sekä johtajuutta.

Kaksi vuotta Norjan Amazon Grimstad FK:n riveissä pelannut Salmijärvi palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. Kasvattajaseuraan, jossa on kulkenut Futis-Liigan Viinikan kaupunginosajoukkueesta, junioriedustusjoukkueiden kautta naisten liigajoukkueeseen. Edellisellä Ilves-kaudellaan 2018 Junnu iski seitsemän maalia Liigassa, jakaen joukkueen sisäisen maalikuningattaren tittelin Roosa Tuomisen kanssa.

Kaksi kautta Norjan 1. divisioonassa kasvatti Johannaa sekä ihmisenä että pelaajana, mutta kaipuu kotimaahan sai hänet palaamaan Ilvekseen.

”Kyllähän reissulta sai paljon eväitä elämään. Sopeutuminen erilaiseen kulttuuriin ja ihmisiin toi perspektiiviä elämään. Kielitaitokin kohentui siinä samalla. Pelillisesti pärjäsin siellä todella hyvin. Sain ison roolin ja paljon peliaikaa. Kehityin siellä vielä monipuolisemmaksi pelaajaksi mitä aiemmin olin. Tilannekovuutta löytyy nyt paljon enemmän. Tarjosivat sieltä jatkosopimustakin, mutta tuli tunne, että nyt olisi aika palata ainakin hetkeksi Suomeen. Tietysti koronakin hiukan vaikutti, perhe ja ystävät ovat kuitenkin täällä.”

Pelaaminen Norjassa oli Johannan mielestä paitsi antoisaa, niin samalla yllättävänkin erilaista.

”Fyysisyys on se isoin ero, kun vertaa Suomen pääsarjatasoa ja Norjan 1. divisioonaa. Välillä sai peleissä painia ihan tosissaan. Pelillisesti norjalainen pelitapa olikin enemmän reaktiivisempaa. Siellä ei niinkään noudatettu tiettyä pelitapaa, vaan reagoitiin sen mukaan, miten peli kentällä eteni. Suomessa ollaan kyllä mielestäni taktisesti edellä.”

Paluu Ilvekseen oli Johannalle se luonnollisin vaihtoehto. Paluu kotiin tuntuu aina hyvältä.

”Sen verran tamperelainen olen, ettei käynyt mielessäkään kysellä muista seuroista pelipaikkaa. Koko ajan on ollut sellainen vahva side omaan kasvattajaseuraan. Parissa vuodessa on pelaajia ja valmentajia vaihtunut, mutta Ilveksen identiteetti on kyllä säilynyt. Meidän joukkueesta on hiukan kliseistä sanoa ’nuori ja nälkäinen’, joten sanotaan todella yritteliäs, töitä tekevä ja ennakkoluuloton Ilves nähdään kesällä.”

Johannan rooli Ilveksessä ei rajoitu pelkästään pelaamiseen, vaan hänellä on tärkeä rooli tyttö- ja naisjalkapalloilun kehittämisessä seurassa. Hän tulee toimimaan tyttö- ja naistoiminnan lähettiläänä.

”Virallinen titteli taitaa olla Nais- ja tyttöjalkapalloilun kehittämiskoordinaattori. Tarkoitus on saada nostettua näkyvyyttä sekä profiilia. Myös tyttöpelaajien harrastajamäärää on tarkoitus kasvattaa ja vahvistaa Ilves-pelaajapolkua entisestään, aina Futis-Liigasta Kansalliseen Liigaan ja kansainvälisille kentille saakka. Kertoa polusta, jota olen jo itse saanut kulkea sekä siten kannustaa yhä useampia nuoria pelaajia tavoittelemaan omaa huippuaan. Kokonaisuutena pyritään olemaan enemmän esillä koko ajan, niin eri medioissa kuin ihmisten silmissä ja huulillakin, kehittää esimerkiksi kummipelaaja-, yhteistyöseura- ja yhteistyökumppanitoimintaa sekä rakentamaan esimerkiksi ensi kesäksi Suomen suurinta tyttöfutiskoulua.

Pelaamisen lisäksi odotan innolla ’lähettilään’ tehtäviä ja toivottavasti koronatilanne sallii meidän aloittavan jalkautustoimet heti tammikuusta 2021. Pysykää siis kuulolla!”

Tervetuloa takaisin, Junnu!