Otteluraportti: Keltavihreät taipuivat TiPS:lle kotona

Hyökkäyksessä pelanneet Anna-Stina Simonen ja Sofia Määttä esiintyivät pirteästi, mutta eivät vielä osuneet maalipuiden väliin. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves kärsi toisen perättäisen kotitappion, kun TiPS haki Kaupista 0-4 (0-2) voiton. Ilveksen startti otteluun oli kehno, mikä vaikeutti takaa-ajoa vahvaa vierasjoukkuetta vastaan. Boxien sisäpuolella on edelleen joukkueen isoimmat ongelmat.

Ilveksen kotiottelut Kansallisessa Liigassa eivät ole toistaiseksi sujuneet aivan käsikirjoitusten mukaan, sillä molemmissa on tullut tappio. Toki vastassakin ovat olleet viime kauden mestari sekä hopeajoukkue. Molemmissa otteluissa ovat yhteisiksi tekijöiksi nousseet vaikea ottelun alku sekä puutteet niin oman kuin vastustajankin boxin sisällä.

Avausjakso

Kaupin kentälle puhaltanut kylmä viima piti Ilves-pelaajat kohmeessa ottelun alussa, ja vierailijat pääsivätkin jo reilun minuutin jälkeen kaatamaan kylmää vettä Ilveksen niskaan. Elli-Noora Kainulaisen tarkka laukaus takakulmaan yllätti Roosa Karppisenjoka ei aivan onnistunut venyttämään itseään pallon eteen.

Keltavihreiden peli ei lähtenyt vieläkään toimimaan, vaan TiPS:n pressi sai pidettyä pallon Ilveksen puolustusalueella. Vieraat voittivat alussa kaikki kaksinkamppailut ja olivat selvästi emäntiään parempia oikeastaan kaikilla osa-alueilla.

Juuri kun 11. peliminuutti lähti käyntiin, heilui Ilveksen verkko jälleen, tällä kertaa maalin onnistui tekemään Jenna Topra. Toisen takaiskumaalin jälkeen Ilveskin heräsi kohmeestaan ja pääsi peliin mukaan. Ensimmäinen hyvä kotijoukkueen tilanne siunaantui Eini Vesaniemelle, jonka napakka laukaus kuitenkin meni yli maalin.

Vaikka TiPS saikin välillä luotua vaarallisia tilanteita Ilveksen maalille, oli kotijoukkueen puolustus nyt paremmin hereillä ja sai pidettyä vieraat aisoissa alkua paremmin. Varsinkin Saana Tuomala esiintyi edukseen puolustuksessa fyysisellä pelillään. Lainahyökkääjä Anna-Stina Simonen puolestaan väläytteli hyökkäyspäässä, mutta vielä eivät maaliverkot kuitenkaan heiluneet.

Kapteeni Johanna Salmijärvi taisteli jälleen keskikentällä hyvällä asenteella ja joutuikin ottamaan ottelun ainoan varoituksen puolen tunnin kohdalla. Hieman ennen taukoa pääsi hyvän alkukauden pelannut Pipsa Saarilahti yrittämään kavennusmaalin tekemistä, mutta hänen laukauksensa puolestaan lipui hienokseltaan maalin ohitse.

Toinen jakso 

Vaihtoja ei kumpikaan joukkue tauon aikana tehnyt, mutta nyt kotijoukkue oli hereillä heti pelin jatkuttua.

Oikean laidan tutkapari Sofia LaineSofia Määttä toimi tässäkin ottelussa hyvin ja heidän ansiokkaasta tarjoilustaan Aino Rasinen pääsi laukomaan, mutta tämän laukaus meni ohi maalin.

Rasinen maksoi kalavelat takaisin ja vapautti Määtän pitkään juoksupalloon. Vieraiden puolustus jäi kuin seisomaan tuulennopean Määtän pinkoessa pallon kanssa kohti TiPS:n maalia, mutta laukaus jäi lopulta hiukan voimattomaksi eikä Elsa Sulkulla ollut vaikeuksia napata palloa syliinsä.

Ilveksen hyvä paineistus jatkui, mutta tulosta se ei kuitenkaan tuottanut. Simonen pääsi pari kertaa vielä maalia yrittämään, mutta pallo nousi liian korkealle yli maalin. Ilves pyrki vaihtojen avulla tuomaan terävyyttä peliin, mutta nekään eivät tällä kertaa auttaneet.

Kotijoukkueen loppukiri katkesi lopulta TiPS:n näyttäessä mallia maalinteosta. Neea Hassinen puski laidalta tulleen keskityksen ohi Karppisen ja ratkaisi lopullisesti voiton vieraille. Lisäajalla vielä Joanna Tynnilä viimeisteli loppulukemiksi 0-4.

Päävalmentaja Mika Lahtinen harmitteli ottelun alkua. 

”Ekaavarttiin kun annat pari maalia, niin siinä on aika iso vuori kiivettävänä. Kävi vähän kuin viikko sitten, tarvittiin huono alku ennen kuin oma peli alkoi sujumaan. Täytyy miettiä, mikä valmistautumisessa oikein menee pieleen.”

Vaikka Ilves pystyikin peliään parantamaan, on edelleen molempien boxien sisällä parannettavaa.

”Toinen jakso oli vähän kuin koko alkukausi pienoiskoossa. Ollaan hyvin pelissä mukana, saadaan hyvin luotua painetta vastustajan boxiin ilman tulosta ja sitten vastustaja vierailee meidän boxissa iskien maalin.

Hävitään molempien boxien sisällä ihan pystyyn ja siinä on syy nyt näihin tappioihin. Kolmessa pelissä olemme tehneet kaksi maalia ja päästäneet yhdeksän.”

Hyökkäyspelaamiseen Lahtinen kaipaa lisää rohkeutta tehdä ratkaisuja. 

”Meidän hyökkäyspelaajien pitää olla vaarallisempia, heidän pitää pystyä tekemään aloitteita myös pystyyn. Muutoinkin liikaa siirrellään vastuuta ja haetaan vielä vetopaikassakin syöttöä. Pitäisi enemmän uskaltaa haastaa ja laukoa itse. Päättäväisyyttä puuttuu.”

Keltavihreiden pelissä on myös paljon hyvää ja voittojakin on vielä luvassa. Nuori joukkue maksaa kauden alussa oppirahoja, mutta omaa paljon potentiaalia kehittyä menestyväksi joukkueeksi.

Seuraavan ottelunsa Ilves pelaa tulevana lauantaina Helsingissä, missä PK-35 emännöi ottelua Pihlajamäen MagneCit Areenan tekonurmella. Seuraava kotiottelu on keskiviikkona 12. toukokuuta. Silloin vastustajaksi Kauppiin saapuu JyPK Jyväskylästä.

Ilves – TiPS 0-4 (0-2), Kauppi 3 TN

Maalintekijät: 

0-1 Elli-Noora Kainulainen 2′

0-2 Jenna Topra 11’ 

0-3 Neea Hassinen 81’ 

0-4 Joanna Tynnilä 90+4’

 

Ilveksen avauskokoonpano:

30 Roosa Karppinen (mv) 

4 Julia Rytkönen -> Pessia Purhonen 81’ 

9 Saana Tuomala 

10 Pipsa Saarilahti -> Hilkka Koskinen 81’ 

14 Aino Rasinen 

16 Eini Vesaniemi 

18 Anna-Stina Simonen -> Venla Mäkelä 69’ 

19 Sofia Määttä -> Silja Tuominen 64’ 

21 Johanna Salmijärvi (kapt.) 

26 Laura Kattelus 

88 Sofia Laine

 

Vaihtopelaajat:

41 Loviisa Helminen (mv) 

7 Venla Mäkelä 

8 Silja Tuominen 

13 Pessia Purhonen 

23 Hilkka Koskinen