Otteluraportti: Ilves – PK-35 Vantaa 4-1 – keltavihreiden ehjä suoritus palkittiin täydellä pistepotilla

Tammelan stadionilla saatiin iloita lauantaina. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves – PK-35 Vantaa 4-1 (3-1)

Keltavihreiden valmennusryhmä oli rukannut avauskokoonpanoa oikein kunnolla. Nuoret Sofia Määttä ja Julia Rytkönen avasivat hyökkäyksessä ja puolustuksessa. Kapteeni Sanni Ojanen ja laitapelaaja Noora Hämäläinen palasivat avauskokoonpanoon pelikieltojen jäljiltä. Rytkösen, Ojasen sekä ”Pulla” Forssin ollessa avauskokoonpanossa, keltavihreät lähtivät peliin kolmen topparin linjalla.

Peli alkoi todella vauhdikkaasti ja Kiira Kaivola esitti huiman pelastuksen jo reilun viiden minuutin jälkeen, kun vieraiden Wilma Forsblom sai väännettyä itsensä vetopaikkaan. Jalkatorjunta piti pelin maalittomana.

Keltavihreiden hyökkäyksessä riitti vauhtia Määtän, Silja Tuomisen ja kaksi maalia tällä kaudella viimeistelleen Aino Varkoin johdolla, mutta kyseessä oli mustapunaiset vieraat, jotka ottivat vahvasti pelin alun haltuunsa.

Vierasjoukkue aloitti maalinteon 11. minuutin kohdalla. Pallo päätyi Eini Vesaniemen alaspäin suunnanneesta syötöstä Forsblomin jalkoihin. Tällä kertaa hyökkääjä ei epäonnistunut, vaan teki itselleen tilaa ja sijoitti pallon oikeaan alakulmaan ohi Kaivolan.

Kotijoukkue ei takaiskusta lannistunut, vaan Määttä toi pelin tasoihin 15. peliminuutilla. Nopea Määttä kirmasi Tuuli Enkkilän upean läpisyötön perään, kiersi vieraiden maalivahti Velma Oikarisen ja sijoitti pallon maaliin. Kyseessä oli nuoren hyökkääjän uran ensimmäinen pääsarjatason maali.

Reilu minuutti myöhemmin pallo oli keltavihreiden maalissa, mutta vieraiden Vera Saastamoinen oli kotijoukkueen onneksi paitsiossa.

Ottelun seuraavaa hyväksyttyä maalia ei tarvinnut kuitenkaan odottaa kauaa. Keskikentän Armi Heikkilä sai Vesaniemen sivurajaheiton haltuunsa reilussa parissa kymmenessä metrissä. Nuorukainen nousi laitaa pitkin röyhkeästi aina boksiin asti ja Heikkilä päättikin antaa oikean jalan puhua. Kaunis, kierteinen laukaus painui Oikarisen vartioiman maalin takayläkulmaan. Keskikenttäpelaajan kauden avausmaali vei kotijoukkueen 2-1 johtoon pelikellon näyttäessä 21. minuuttia. Heikkilä on varmassa maali per kausi tahdissa.

Kolmen maalin hurjan alun jälkeen toiminta hieman rauhoittui. Maalin suulle palannut Kaivola ja kolmen topparin linja rauhoitti keltavihreiden puolustustyöskentelyä ja peli pyöri tasaisesti keskialueen molemmilla puolilla.

33. minuutilla Määttä riisti pallon mustapunaisten boksin sisällä ja pelasi pallon nopeasti keskelle Varkoille. Hyökkääjän osuma palloon ei kuitenkaan ollut puhdas ja Oikarinen koppasi pallon helposti hyppysiinsä.

Ottelun neljäs ja Ilveksen kolmas maali nähtiin juuri ennen 44. minuutin täyttymistä. Keltavihreät olivat pitkän aikaa puolustuspoteroissaan, kunnes Enkkilä pääsi purkamaan vieraiden paineen. Silja Tuominen lähti pallon kanssa pystyyn vasemmalta laidalta ja Määttä toiselta. Tuominen leikkasi keskelle ja jakoi pallon Määtälle, joka pelasi pallon nopeasti takaisin Tuomisen juoksulinjalle. Tuominen, Oikarinen ja vieraiden Elina Salmi ryntäsivät kaikki palloon. Salmen liuku osui Tuomista jalkoihin, mutta pallo päätyi lopulta tolpan kautta sisään, vieden kotijoukkueen 3-1 johtoon. Osuma merkittiin Tuomiselle, jolle maali oli myös kauden ensimmäinen.

Tauolle siirryttiin näissä 3-1 lukemissa.

Toinen jakso

Kotijoukkue teki tauon aikana kolme vaihtoa. Wingbackina pelannut Noora Hämäläinen, maalin tehnyt Silja Tuominen ja Aino Varkoi siirtyivät vaihtoon, kun kentälle kirmasivat Jade Bergius, Jenni Kantanen ja paluun pelikentille tehnyt joukkueen paras maalintekijä Roosa Tuominen.

Seuraavaa rysää ei tarvinnut odotella pitkään. Määttä tökkäsi pallon pois vantaalaisten jaloista vaarallisella sektorilla ja pallo valui Kantasen juoksulinjalle. Kantanen antoi palaa ja pallo upposi Oikarisen käsien kautta alakulmaan juuri kun 50 minuuttia tuli täyteen. Kantasen kauden kolmas vei kotijoukkueen kolmen maalin karkumatkalle.

Kantanen ja Tuominen selkeästi uhkuivat pelihaluja ja molemmat kaatoivat vantaalaispuolustajia oikealla ja vasemmalla puolella kenttää. Kaksikon yhteispeli oli viedä keltavihreät jo neljän maalin johtoon 55. minuutin kohdalla. Tuomisen syöttö päätyrajan tuntumasta löysi vapaana olleen Kantasen, mutta Oikarinen esitti mahtavan jalkatorjunnan, pitäen lukemat neljässä yhdessä.

Myös Kaivolan osaamista testattiin vajaan tunnin kohdilla. Vieraiden numero 11, Oona Sevenius ampui pallon terävästi vasenta ylänurkkaa kohti, mutta valkoasuinen Kaivola täppäsi pallon hienosti kulmapotkuksi.

Vierasjoukkue sai vajaan seitsemänkymmenen minuutin kohdalla hyvää painetta kotijoukkueen päätyyn. Topparit Ojanen, Forss ja Rytkönen sekä tuoreilla jaloilla pelannut Bergius katkoivat useamman mustapunaisten hyökkäysten boksin tuntumassa ja sisällä. Joukkueen puolustusasenne näytti olevan kunnossa.

Vieraiden myllytys jatkui jatkumistaan ja Saastamoinen oli yllättää keltavihreät hitaan syötön jälkeen, mutta Kaivola jatkoi vahvaa otteluaan liukumalla tilanteeseen. Lähes perään vieraat saivat suoraan kulmapotkusta pallon jo ylärimaan, mutta Kaivolan maali pysyi varjeltuna toiselta takaiskulta.

Kesken vieraiden myllytyksen, kotijoukkue suoritti lauantaisen iltapäivän neljännen vaihtonsa. Loistavan debyytin avauskokoonpanossa tehnyt nuori Määttä siirtyi penkin puolelle ja Aino Rasinen korvasi tämän hyökkäyspäässä.

Vajaan 85. minuutin kohdalla nähtiin myös keltavihreiden viimeinen vaihto. Yhden kauden parhaimmista otteluistaan pelanneen Enkkilän korvasi Rosa-Maria Siren.

Kotijoukkueen tiukka puolustus kesti, eivätkä vieraat onnistuneet löytämään maalintekoon vaadittavia aukkoja Ilveksen linjasta. Kun vieraat nostivat pakkaa ylemmäs, pirteästi esiintyneille Kantaselle ja Tuomiselle tuli tilaa tehdä juoksujaan. Kantasen pitkä kuljetus varsinaisen peliajan tullessa täyteen toi keltavihreille ottelun neljännen kulmapotkun.

Lopulta muutaman minuutin lisäajan jälkeen erotuomari Minka Vekkeli laittoi ilmaa pilliin, puhaltaen ottelun päättyneeksi. 4-1 voitto nosti Ilveksen kahden pisteen päähän kahdeksanneksi pudonneesta PK-35 Vantaasta.

Yhden maalin iskenyt Sofia Määttä kertoi pelin jälkeen tuntemuksistaan.

”Tosi hyvä fiilis. Pystyin pelaamaan omalla tasolla koko sen ajan, kun olin kentällä. Avauksen paikka yllätti, vaikka ajattelinkin että peliaikaa tulee vähän enemmän.”

Miltä tuntui tehdä ensimmäinen pääsarjatason maali, oliko tunne samanlainen kuin normaalisti?

”Kyllä se vielä vähän paremmalta tuntuu kuin yleensä, kun oli ensimmäinen maali kuitenkin.”

Pitkästä aikaa Tammelan nurmella ja ylipäätään kentällä nähty Roosa Tuominen puolestaan sanoi, että paluu maistui hyvältä.

”Tuntui hyvältä tietenkin, sitä on jo odotettu.”

Jäitkö kaipaamaan maalia vai olitko tyytyväinen esitykseen?

”Totta kai hyökkääjänä haluaa tehdä maaleja, joten kyllä jäin kaipaamaan. Kerkeää vielä.”

Katsomoon ei siltä vaikuttanut, mutta oliko mitään vaikeuksia päästä peliin mukaan?

”No ei oikeastaan. Silloin kun hallittiin palloa, niin pysyin vaan siinä mukana ja prässi kun oltiin mietitty valmiiksi, niin tehtiin vaan sitä hommaa mitä oltiin sovittukin.”

Kauden viimeistä runkosarjan kotiottelua oli seuraamassa Tammelassa 214 silmäparia, kiitoksia kaikille katsomoon saapuneille. Kyseessä oli todennäköisesti myös viimeinen Tammelan vanhalla stadionilla pelattu virallinen ottelu, joten KIITOS TAMMELA.

Ilves – PK-35 Vantaa 4-1 (3-1), Tammelan stadion 31.10.2020