Otteluraportti: Ilves – Åland United 1-3 – Ilveksen hyvät otteet eivät aivan riittäneet voittoon

Suomen Cupin lohko-ottelussa jatkopaikkansa varmistaneet Ilves ja Åland United kävivät kamppailun lohkovoitosta Pirkkahallin tekonurmella. Pirteästi pelannut Ilves joutui taipumaan hallitsevalle Suomen mestarille lopulta lukemin 1-3 (1-2).

Molemmat joukkueet osoittivat heti alusta alkaen, että lohkovoittoa oli lähdetty tosissaan hakemaan. Ensimmäisen vaarallisen paikan rakensivat saarelaiset, mutta Loviisa Helminen selvitti maalillaan tilanteen. ÅU:n nopeat kärkihyökkääjät aiheuttivat Ilveksen puolustajille kiirettä ja kymmenen minuutin kohdalla onnistuikin ruotsalaishyökkääjä Maria Cassandra Korhonen siirtämään vieraat johtoon.

Ilves osoitti maltillista sekä pallonhallintaan perustuvaa hyökkäyspelaamista, jossa palloa saatiin pidettyä kierrättämällä omalla joukkueella. Hyvät syötöt rikkoivat saarelaisten puolustusta tämän tästä. Tasoitusmaali nähtiin lähes heti perään, kun Pipsa Saarilahti nousi korkeimmalle ja puski kauniisti pallon yläriman alle Saana Tuomalan millintarkasta kulmapotkusta.

Peli aaltoili mukavasti molempiin suuntiin, Ilveksen saadessa kuitenkin vaarallisempia tilanteita luotua. Vieraat pystyivät kyllä palloa pitämään, mutta Ilveksen puolustus sai tukittua väylät maalintekotilanteisiin. Yhden laukaisupaikan he kuitenkin saivat ja siitä Dana Leskinen kaukolaukauksellaan onnistui viemään saarelaiset jälleen johtoon.

Ensimmäinen jakso oli kuitenkin Ilvekseltä hyvää pelaamista. Puolustus onnistui kahdesta takaiskumaalista huolimatta tiiviiseen pelaamiseen, mutta varsinkin hyökkäyspelaamista oli ilo katsella. Niin pitkät kuin lyhyetkin syötöt löysivät tiensä perille ja yhteispeli toimi loistavasti. Myös useiden pelaajien henkilökohtainen pelirohkeus oli korkealla tasolla.

Toinen jakso

Toisella jaksolla Ilveksen prässi toimi hyvin ja vierailla oli vaikeuksia saada käynnistettyä hyökkäyksiään. Omia hyökkäyksiään Ilves sai kyllä luotua, mutta boxiin asti niitä ei saatu vietyä. 57. minuutilla Ilves otti peliinsä lisää hyökkäysvoimaa, kun Silja Tuominen juoksi kentälle Aino Rasisen tilalle.

ÅU kaatoi kuitenkin kylmää vettä Ilveksen niskaan, kun Leskinen voitti juoksukilpailussa Ilves-puolustuksen ja pääsi sijoittamaan päivän toisen osumansa ohi Helmisen. Ilves vaihtoi samalla Venla Mäkelän hyvän päivätyön tehneen Saarilahden tilalle.

Ilves ei oikein saanut kunnollista loppukiriä aikaiseksi, sillä se kaatui lähinnä omaan hätäilyyn ja huolimattomuuteen. Rutinoituneempi vierasjoukkue pystyi loppupelin pelaamaan jäädyttäen kotijoukkueen peliä. Edes tuplavaihto Eini Vesaniemen ja Pessia Purhosen korvatessa Mikela Frondeliuksen sekä Hilkka Koskisen ei tuonut toivottua kavennusosumaa, mutta toi lisää virtaa hyökkäyspelaamiseen.

Viimeiset minuutit Ilves sai luotua painetta saarelaisten puolustusalueelle, mutta kovasta yrityksestä huolimatta ei palkintoa tullut. Kahdesti ylärima pelasti vieraat eli edes kotikentän maalipuut eivät olleet tänään Ilvekselle suotuisia.

Ottelun jälkeen päävalmentaja Mika Lahtinen oli pettynyt lopputulokseen, mutta oli kuitenkin joukkueensa otteisiin pääsääntöisesti tyytyväinen.

”Isossa kuvassa pystyttiin hyvin ÅU haastamaan, meillä on kuitenkin niin paljon uudistunut joukkue. Olemme jopa hiukan aikataulussa edellä suunniteltua, joten lisää töitä tekemällä saadaan kyllä peli kuosiin ennen sarjan alkua.

Hiukan jossain vaiheessa meinasi väsymys nousta pintaan ja sellainen hätäily näkyi, muutoin hyökkäyspelaaminen oli hyvännäköistä. Puolustuspelaamisessa täytyy vielä paremmin osata ennakoida vastustajan syöttöjä, ettei tuollaisia läpiajoja pääse syntymään. Nyt jäädään viikon tauolle, aika rankan jakson jäljiltä. Tekee kaikille hyvää niin fyysisesti kuin henkisestikin huilata tähän väliin.”

Maalit:

• 10’ Maria Cassandra Korhonen 0-1
  • 12’ Pipsa Saarilahti 1-1
  • 40’ Dana Leskinen 1-2
  • 66’ Dana Leskinen 1-3

Varoitukset:

• 79’ Laura Kattelus
Hyvän ottelun keltavihreiden vasemmalla laitakaistalla pelannut Mikaela Frondelius pallon kanssa. Kuva: Joope Erkkilä.