KuPS vei kauden avausmatsin – katseet kohti lauantain kotiavausta!

Liiga-avauksessa harvinaisesti vihreissä paidoissa!

Pitkään odotettu Kansallisen Liigan avausottelu päästiin pelaamaan viimein lauantaina. Viikonloppuna Suomeen iskenyt takatalvi riivasi myöskin Kuopiossa niin jäätävän tuulen kuin myös lumimyräkän muodossa. Myräkkä näkyi myös Väre Areenan tekonurmimatolla, kun KuPS:n ja Ilveksen välisessä ottelussa nähtiin yhteensä kuusi maalia.

KuPS – Ilves 5-1 (2-0)

Ensimmäinen jakso

Paikoittain arktisistakin oloista huolimatta, Väre Areena oli saatu hienoon kuntoon lauantain sarja-avausta varten.

Keltavihreiden avauskokoonpanossa nähtiin Kuopiossa kaksi pääsarjadebytanttia! Maalivahti Meri Hämäläinen ja vasempana wing-backina pelannut Tuuli Viinikka esiintyivät pääsarjapeleissä ensimmäistä kertaa, onnittelut molemmille.

Kuopiolaisia ei kiinnostanut Ilveksen debytanttien juhla, vaan he pilasivat pirskeet jo ottelun alkupuolella.

Viime kaudella kuopiolaisille 12 kertaa osunut Aino Kröger näytti, että tahti ei todennäköisesti hyydy myöskään tällä kaudella. Kröger sai pallon lyhyenä pelatusta kulmapotkusta itselleen ja sai vasurilleen tilaa boksin reunalta. Myötätuulen avittama vasurin laukaus upposi takayläkulmaan, vieden kuopiolaiset johtoon.

Sama pelaaja oli asialla parikymmentä minuuttia myöhemmin. Tuuli Viinikka teki kaikkensa estääkseen Krögerin vasemman jalan laukauksen, mutta niin vain sitä tilaa jostain löytyi. Lähes samalta paikalta, aivan kuin edellinen, lähtenyt laukaus painui jälleen takakulmaan.

Reilun puolen tunnin kohdalla jopa aurinko tuli näyttäytymään kuopiolaiselle taivaalle, mutta tuuli jatkui hurjana. Tuuli esti puolipitkien sekä pidempien avausten pelaamisen lähes kokonaan, eikä vierasjoukkue meinannut löytää avaimia kotijoukkueen muurien murtamiseen.

Kotijoukkueen Emmi Siren pelattiin läpiajoon 43. minuutilla, mutta Meri Hämäläinen tuli upeasti vastaan ja torjui laukauksen hienosti jalallaan.

Tauolle lähdettiin kotijoukkueen kahden maalin johtoasemassa.

Toinen jakso

Ilves suoritti tauolla kaksi vaihtoa, kun Noora Hämäläinen ja Jenni Kantanen korvasivat Pipsa Saarilahden ja Sofia Määtän.

Jälkimmäinen puolikas jatkui lähestulkoon siitä, mihin ensimmäinen päättyi, eli hienoon Hämäläisen vastaantuloon, joka esti tällä kertaa Krögerin hattutempun. Tämä nähtiin toisen jakson neljännellä minuutilla.

Ilves tuntui jo saavan juonen päästä kiinni ja pääsikin paremmin peliin mukaan. Tämä hyvä fiilis katkesi tylyllä tavalla.

Kymmenen minuuttia hienosta vastaantulosta, Merikään ei mahtanut maalinsynnylle mitään. KuPS:n albanialaisvahvistus Lavdije Begolli sai nopean rynnistyksen jälkeen boksissa tilaa oikealle jalalleen. Matala veto painui oikeasta alakulmasta sisään, siirtäen emännät kolmen maalin johtoon.

Ilves suoritti päivän kolmannen vaihtonsa 67. minuutilla, kun Sofia Laine teki tilaa Heta Olmalalle.

Begolli iski lauantain toisensa viisi minuuttia Ilveksen vaihdosta. KuPS eteni vasemmalta laidalta aina boksin lähettyville saakka. Begolli pääsi käyttämään oikeaa jalkaansa ja pallo painui takakulmaan, 4-0 johto kotijoukkueelle.

Kun avauskamppailua oli jäljellä reilut parikymmentä minuuttia, olosuhteet Kuopiossa muuttuivat todella arktisiksi ja lunta alkoi tulla vaakatasossa.

Lumisadetta ja timanttista vasenta jalkaa hyödyntäen, Saana Tuomala toi valoa vihreäpaitaisen vierasjoukkueen lauantai-iltapäivään. Toppari sai hyvin tilaa ja antoi palaa sielunsa kyllyydestä, kun matkaa maaliin oli noin 25 metriä. Molten painui vastustamattomasti Vera Variksen vartioiman maalin vasempaan yläkulmaan. Saana vaati itseltään lisää maaleja liigakaudella ja viime kauden maalimäärä ylitettiin nyt jo ensimmäisessä ottelussa.

Pitkään ei Ilves voinut Saanan maalista nauttia, kun ensimmäisellä puoliajalla lähellä maalintekoa ollut ex-TiPS, Emmi Siren laukoi pompun kautta pallon alakulmaan ja kotijoukkueen jälleen neljän maalin karkumatkalle.

Muutama minuutti KuPS:n viidennestä maalista, Pessia Purhonen korvasi Aino Rasisen keskikentällä. Ja viitisen minuuttia tästä, sai Ilves taas ilouutisia, tällä kertaa jälleen uuden liigadebytantin muodossa! Toinen debytantti teki tilaa toiselle, kun Tuuli siirtyi vaihtopenkille ja Patricia Bohui pääsi kirmaamaan Väre Areenan tekonurmelle tekemään debyyttinsä. Sen lisäksi, että Tuuli teki tilaa ”Patralle”, lainasi hän myös säärisuojiaan hyökkääjälle. Päivän kiltein teko!

Lisämaaleja ei Kuopion lauantaissa enää tämän jälkeen nähty, joten näihin lukemiin myös päättyi koko Kansallisen Liigan kauden avauskamppailu.

Jos oli ottelu ensimmäinen Kansallisessa Liigassa muutamalle Ilveksen pelaajalle, sitä se oli myös päävalmentaja J-P Bergille liigatasolla. Mitä sarja-avauksesta jäi käteen?

”Taistelu Kuopiossa ei riittänyt tällä kertaa pistepotin avaamiseen. KuPS pystyi luomaan enemmän maalipaikkoja ja rankaisi meitä näyttävillä kaukolaukauksilla. Meidän olisi pitänyt pystyä paremmin blokkaamaan noita vetoja, varsinkin kun tiesimme niiden mahdollisuudesta. Pelaajat antoivat kentälle kuitenkin kaikkensa, eikä usko loppunut missään vaiheessa. Se on jatkon kannalta tärkeää.

Katseet on nyt suunnattu jo tiukasti tulevaan viikonloppuun ja kotiavaukseemme Kaupissa. Odotamme innolla Honka-peliä, koska viime pelistä heitä vastaan jäi paljon parannettavaa. Uskon, että olemme nyt paljon valmiimpia espoolaisten kohtaamiseen. Toivottavasti myös yleisö löytää tiensä Kauppiin kannustamaan kotijoukkuetta.”

Toivoa sopii, että tulevana lauantaina Tampereelle ei iskisi ihan samanlaiset arktiset olot, vaan keltavihreiden kotiavaus käytäisiin hienossa kevätsäässä! FC Honka -ottelu alkaa Kaupissa kello 14:00.