Kiitos kaudesta 2021 – tilastot, palkitut, kommentit ja kiitokset!

Kausi 2021 oli vaiherikas matka. Matka kohti kautta 2022 on jo aloitettu. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilveksen edustusjoukkueen kausi 2021 päättyi lokakuussa. Vaiherikas kausi päättyi lopulta alaloppusarjan piikkipaikalle, eli Kansallisen Liigan seitsemännelle sijalle. Joukkueen alkukausi oli pisteiden valossa haastava, mutta lopulta keltavihreät keräsivät yhteensä 24. otteluun 29 pistettä. Maaleja joukkue teki 38 ja päästi 48.

Ilves lähti 18 runkosarjan ottelun jälkeen alaloppusarjaan samaiselta seitsemänneltä sijalta. Yläloppusarjapaikka jäi lopulta viiden pisteen päähän, runkosarjan ja lopulta koko sarjan kuudenneksi sijoittui FC Honka.

Kauden päätteeksi alaloppusarjassa PK-35 puolestaan jäi Ilveksestä pisteen ja HPS viiden pisteen päähän. JyPK lähti hakemaan vauhtia Ykkösestä ja teki tilaa ONS:lle. HPS puolestaan kaatoi kaksiosaisessa Ykkösen karsinnassa NJS:n ja jatkaa pääsarjassa kaudella 2022.

Kansallisen Liigan mestaruuden voitti KuPS kolmen pisteen erolla Tikkurilan Palloseuraan. Åland United nappasi Suomen Cupin mestaruuden lisäksi pronssiset mitalit. Kauden jälkeen hopeamitalisti TiPS ilmoitti, että luopuu pääsarjapaikasta.

Tilastoja

Keltavihreiden peli kehittyi huomattavasti kauden edetessä ja joukkue pystyi nappaamaan pisteitä vaikeissakin paikoissa. Loppukautta kohti puolustus tiivistyi ja maaleja alkoi syntymään tilanteiden vaihdoista.

Ilveksen paras maalintekijä oli Silja Tuominen, joka sijoittui maalipörssin jaetulle kolmannelle sijalle 13. pääsarjamaalilla.

Siljaa säestivät hienosti Aino Rasinen viidellä, Heta Olmala ja Sofia Määttä neljällä sekä Lotta Lähteenmäki ja Pipsa Saarilahti kolmella maalilla. Yhteensä 11 pelaajaa iski vähintään yhden maalin kauden aikana.

Myös joukkueen sisäisen syöttöpörssin kärjessä oli tuttuja nimiä, kun Silja, Aino ja Pipsa jakoivat kolme maaliin johtanutta syöttöä. Kahteen syöttöön ylsivät Heta ja Sofia M. sekä yhteen Lotta, Eini Vesaniemi ja joukkueen Johanna ”Junnu” Salmijärvi.

Kaikissa kauden 24. ottelussa pelasi kaikkiaan neljä pelaajaa eli Silja, Junnu, maalivahti Roosa Karppinen sekä varakapteeni, toppari Saana Tuomala. Yhtä vaille kaikissa matseissa esiintyi Eini.

Yhteensä 26 pelaajaa sai kauden aikana peliaikaa, muun muassa kauden viimeisessä ottelussa PK-35:tä vastaan kentälle kirmasivat debytantit Elli Näsman ja Jenni Järventaus. Muut liigadebyyttinsä menneellä kaudella tehneet pelaajat olivat Roosa, Lotta (12 ottelua), Sofia Laine (17 ottelua), Hilkka Koskinen (14 ottelua), Joanna Simola (2 ottelua), Pessia Purhonen (14 ottelua) ja Laura Ojala (1 ottelu).

Roosa piti ensimmäisellä pääsarjakaudellaan maalihanat suljettuina neljässä ottelussa.

Palkitut

Joukkue vietti kauden päätösjuhlia lokakuun lopulla ja kauden päätöksessä oli myös sopiva hetki jakaa menneen kauden palkinnot.

Kultamitali ja kiertopalkinto: Silja Tuominen

Hopeamitali: Aino Rasinen

Pronssimitali: Laura Laurikainen

Allan Tokoi -palkinto: Johanna Salmijärvi

Vuoden tulokas: Roosa Karppinen

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Johanna ”Junnu” Salmijärvi löi nappulakengät naulaan ja sai kukat väliaikaisena joukkueenjohtajana toimineelta Kaisa ”Kassu” Björniltä. Kuva: Joope Erkkilä.

Anssi Ylisen, Juhana Sirviön ja Johanna Salmijärven kommentit

Anssi Ylinen

Anssi Ylinen hyppäsi joukkueen päävalmentajaksi kesäkuun 19. päivä, kun joukkueen edellinen päävalmentaja Mika ”Lada” Lahtinen oli siirretty sivuun tehtävästä. Anssin ottaessa valmennusvastuun, joukkue oli pelannut kaudella seitsemän ottelua ja ottanut yhden pisteen kauden avausottelun tasapelistä FC Honkaa vastaan. Anssin tiimissä jatkoivat valmentaja Juhana ”Juice” Sirviö, maalivahtivalmentaja Marko Pirilä, huoltaja Markus ”Kertsi” Keränen, fysiikkavalmentaja Heli Rekimies, lääkäri Jonne Väisänen ja 20 vuotta Ilveksessä tällä kaudella täyteen saanut joukkueenjohtaja Leena Työläjärvi.

Anssi oli toiminut joukkueen kanssa jo aiemmin ja hyppäsi tehtävään Ilveksen tyttöjen valmennuspäällikön paikalta.

”Kaikki tuli aika yllättäen, muistaakseni kommentoin, että eikö joku muu löytyisi. No, ei löytynyt sopivaa ja olin kuitenkin jo valmiiksi seuran työntekijä. En koe (tehtävään ryhtymistä) minään uhrauksena, mutta olihan se täysin uusi juttu mennä kesken kauden.

Pidän itseäni kuitenkin suunnitelmallisena, mutta ne ajatukset lensivät heti romukoppaan. Tavoitteena oli, että pisteitä pitää saada. Siinä vaiheessa ei ollut montaa pistettä, joten pelaajat, jotka eivät ole voittaneet, tarvitsevat kannustusta vain kannustusta, että he ovat hyviä.

Laitettiin puolustus kuntoon, omiin ei voi mennä niin paljon maaleja. Helppous ja tuttuus on hyviä asioita. Hyökkäyksessä taas tilanteenvaihdot nousivat tärkeäksi osaksi; puolustetaan hyvin, riistetään ja päästään sitä kautta tekemään maaleja.

Itse ajattelin niin, että pelit ratkeavat boksissa, eli sen eteen tehtiin töitä niin puolustuspäässä kuin hyökkäyksessäkin ja harjoiteltiin niitä asioita paljon.

Sitten voitettiin JyPK ja Honka- sekä ÅU-tasapelit nostivat henkeä entisestään. TiPS-ottelun jälkeen taas oli hieman hankalaa ja puhuttiin paljon joukkueen kesken siinä. Sen jälkeen peli sitten vakaantuikin, saatiin pisteitä tärkeiltä vastustajilta ja sijoitus rupesi nousemaan.

Se jäi kyllä kieltämättä vähän harmittamaan, kun oltiin niin lähellä yläloppusarjan paikkaa, mutta ei päästy sinne. Itseäni harmitti tappiopeleissä yksi yhteinen tekijä, eli jos vastustajalla oli alakerrassa kolmen linja. Siihen ei päästy oikein kiinni ja se harmitti. Sitä on käynyt asiat läpi ja koettaa selostaa, miten sen saisi pois, mutta se ei mennyt ihan nappiin. Asiat vaativat tietysti pitkäjänteisyyttä, eikä asiat selviä vain niistä sanomalla.

Sitten kun ei päästy ylempään jatkosarjaan, niin peli parani entisestään, välillä pelattiin ihan oikeasti todella hyvin ja pallollinen peli oli hyvää. Joukkueessa on hyviä pelaajia paljon ja uskon, että tulevaisuus on menestyvä. Tästä kiitoksia toimihenkilöille ja aikaisemille valmentajille, niin juniorijoukkueissa kuin aikuisiällä ja pelaajille itselleen totta kai!

Jatkossa aion olla tukena tyttöjen valmennuspäällikön ominaisuudessa, haluan tukea valmennustiimiä.”

J-P Berg aloittaa edustusjoukkueen päävalmentajana ja Bergin taustatiimistä ilmoitetaan myöhemmin. Anssi jatkaa päävalmentajapestin jälkeen täysipainoisesti työssään Ilveksen tyttöjen valmennuspäällikkönä.

Juhana ”Juice” Sirviö

”Juice” Sirviö on ollut valmentajana mukana edustusjoukkueen taustatiimissä muutaman vuoden ajan, mutta jättäytyi pois menneen kauden jälkeen. Juice tahtookin kiittää niin pelaajia, muita tekijöitä kuin kannattajiakin.

”On ollut kyllä äärimmäisen mukavat kaudet joukkueen kanssa. Toki haasteita on ollut, eikä pelillisesti saavutettu sitä potentiaalia, mikä joukkueella on. Sanoisin silti, että tämä oli jonkinlainen kasvutarina.

Mistä olen tosi tyytyväinen näin jälkeenpäin mietittynä, että miten nuo meidän kokeneimmat pelaajat ottivat isoja harppauksia pelillisesti. Siihen voi olla tyytyväinen niin seuran, kuin pelaajien itsensä näkökulmasta. Tähän on varmasti monia syitä, pelaaminen kehittää, mutta on varmasti myös hyvän harjoittelun tulosta.

Moni pelaaja on myös hyvä esimerkki, että pelaajan ei tarvitse olla 16-17-vuotiaana juniorimaajoukkueiden vakiokasvo, vaan voi kasvaa yli 20-vuotiaana hyvälle liigatasolle. Se on lämmittänyt ihan erityisesti.

Koko taustaryhmälle kiitos, päivittäinen sekä viikoittainen tekeminen oli helppoa tuolla ryhmällä. Taustatiimi on pysynyt pitkään kasassa, he muodostuivat tosi toimivaksi yhtälöksi ja antoivat valmennukselle apuja.

Pelaajille voisin sanoa, että tämä aika on kehittänyt itseäni valmentajana kaikkein eniten. Monien pelaajien kanssa on pystynyt keskustelemaan jalkapallosta monipuolisesti. Todella fiksuja pelaajia, jotka on kehittänyt itse valmentajaa.

Myös kannattajille kiitos, ne matsit on ollut hienoja missä on ollut paljon porukkaa, varsinkin kun junioreita on ollut katsomossa. Toivotaan, että juniorit löytävät katsomoon myös tulevaisuudessa, pelaisi joukkue sitten Kaupissa tai Tammelassa tai missä vaan. Siellä kentällä on kuitenkin esikuvia, millaista on pelaaminen pääsarjatasolla Suomessa, toivottavasti se tuo motivaatiota junioripelaajille harjoitteluun.

Ja varmasti tulen katsomaan pelejä ensi kesänä!”

Johanna ”Junnu” Salmijärvi

”Junnu” Salmijärvi palasi Norjasta kasvattajaseuransa Ilveksen riveihin viime kaudeksi. Junnu sai kentän puolella kapteeninnauhan käteensä ja hän toimi pelaamisen ohella myös tyttö- ja naisjalkapallon lähettiläänä. Junnu päätti kuitenkin pitkän kauden jälkeen ripustaa nappulakengät naulaan ja hakea uusia haasteita. Junnu palkittiin päättäjäisjuhlissa Allan Tokoi -palkinnolla.

”Kyllähän tässä sellaista pientä haikeutta on ollut ilmassa, kun on kauden jälkeen ollut aikaa pysähtyä ja miettiä omaa uraa jalkapalloilijana. Olen todella kiitollinen siitä mitä jalkapallo on minulle antanut. Pääsin toteuttamaan ne suurimmatkin unelmat mitä ikinä uskalsin unelmoida.

Matkalle on mahtunut hienoja ja vähän karvaampia hetkiä, mutta ennen kaikkea upeita ihmisiä, joiden kanssa olen saanut jakaa tämän intohimon. Tässä kohtaa haluankin sanoa isoimman kiitoksen perheelleni, joka on kulkenut matkallani mukana tukien, kannustaen ja iloiten hetkissä, joita jalkapallo on eteeni tuonut. Haluan myös kiittää Ilvestä kuluneista kausista. Kiitän kaikkia valmentajiani aina siltä Riihitien hiekalta viimeiseen peliini Kaupissa.

Erityiskiitos maailman parhaalle joukkueenjohtajalle Leena Työläjärvelle sekä juniorivalmentajilleni Matti Mäkelälle ja J-P Haatajalle. Kiitos myös kaikille joukkuetovereilleni, joiden kanssa olen saanut kunnian pelata kuluneiden vuosien aikana.

Kulunut kausi oli haastava. Alkukaudesta tuntui, että homma ei millään meinannut lähteä rullaamaan, mutta loppukaudesta pääsimme jo lähemmäksi omaa potentiaaliamme. Haasteista huolimatta joukkue pysyi yhtenäisenä ja seisoi sen meidän oman jutun takana. Hienosti saatiin kurssi käännettyä ja pääsimme vielä viimeisellä runkosarjakierroksella taistelemaan yläloppusarjan paikasta. Alaloppusarjan voitto tietenkin lämmitti myös mieltä.

Jälkikäteen jossittelu on turhaa, koska tulos ei sillä mihinkään muutu. Tärkeintä oli, että kaikki joukkueen jäsenet antoivat kaikkensa, enempää ei voi pyytää. Menneellä kaudella se riitti sijaan 7.

Kiitos kaikille katsomossa kannustaneille. Olihan se hienoa pelata taas yleisön edessä. Ja kyllä ne lempivärit ovat jatkossakin keltainen ja vihreä!”

Kapteenin lisäksi joukkueessa eivät varmuudella jatka hyökkääjä Venla Mäkelä ja puolustaja Julia Rytkönen. Kaikkea hyvää jatkoon!

Kiitokset kannattajille ja yhteistyökumppaneille

Suurimmat kiitokset kaudesta kuuluvat ehdottomasti kannattajille sekä yhteistyökumppaneille, jotka mahdollistavat toiminnan jatkumisen.

Kauden paras yleisömäärä nähtiin 25. syyskuuta pelatussa Ilveksen 90-vuotisjuhlaottelussa HPS:ää vastaan, jolloin Kaupin lehtereillä peliä seurasi 428 katsojaa.

Edustusjoukkueen pääyhteistyökumppaneina kaudella 2021 toimivat Moposport, Pihlajalinna ja YH Kodit. Muut yhteistyökumppanit olivat K-Citymarket Turtola, Intersport Koskikeskus, Insta, Tampereen Lihjaloste, Tilausliikenne Are Oy sekä adidas.

KIITOS, jatketaan taas kaudella 2022!

Anssi Ylinen tekee päävalmentajan paikalla tilaa J-P Bergille ja jatkaa työssään tyttöjen valmennuspäällikkönä. Kuva: Joope Erkkilä.