Ilves Suomen Cupin välieriin – puolivälierä käytiin JyPK:n kanssa pitkän kaavan kautta

Teikkaus. Mikä on lopputulosveikkaus? Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves eteni Suomen Cupin välieriin lauantaina niin pitkän kaavan kautta kuin vain mahdollista. Varsinainen peliaika ja jatko-ottelu päättyivät lukemiin 2-2 (0-1) ja keltavihreät nappasivat rangaistuspotkukilpailusta voiton osumin 5-3.

Jyväskylän Pallokerho eteni lohkovoittajana jatkoon Suomen Cupissa ainoana Ykkösen joukkueena. Arpa heitti jyväskyläiset ja tamperelaiset vastakkain ja ottelu määrättiin pelattavaksi Pirkanmaan puolella. Keltavihreät pelasivat näin ollen Cupin neljännen ja yhtä monennen ottelunsa kotoisassa Pirkkahallissa.

Ensimmäinen jakso

Ottelu alkoi vahvalla kotijoukkueen hallinnalla, jota ei kuitenkaan onnistuttu kääntämään maalien muotoon. Maalintekoa pääsivät yrittämään muun muassa hyökkäyksestä itselleen paikan vallannut Jenni Kantanen ja ensimmäistä kertaa tällä kaudella avauskokoonpanossa nähty ”Emuli” Tulkki. Sofia Määttä, Tuuli Viinikka ja kapteeni Laura Laurikainen toimivat järjestelijöinä muutamassa paikassa.

Peli tasoittui hieman mitä pidemmälle jakso eteni, mutta keltavihreät kävivät kuitenkin lähempänä maalintekoa. Kunnes kävi klassinen ”jos et itse tee, niin..”.

Vierasjoukkue otti johdon itselleen hieman pelitapahtumia vääristäen ensimmäisen jakson lisäajalla. Kolme varttia oli juuri tullut täyteen, kun vieraiden Henni Rinkinen sai pitkän syötön haltuunsa kotijoukkueen boksissa. Rinkinen pelasi matalan pallon oikealta sivustalta kohti keskustaa ja vastaanottavana osapuolena syötöllä oli vaihdosta sisään tullut Maija Meronen. Merosen ensimmäisen laukauksen blokkasi Saana Tuomala, mutta toisella yrittämällä Meronen pisti pallon verkkoon kippari Lauran blokkausyrityksestä huolimatta.

Erotuomari Kalle Mäkinen vihelsi välittömästi maalin jälkeen ensimmäisen jakson päätyneeksi.

Toinen jakso

Ilves suoritti tauolla kaksi vaihtoa, kun Sofia ja Emuli tekivät tilaa Nella Kettuselle ja Pessia Purhoselle. Kotijoukkue lähti heti toisen jakson alusta hakemaan hanakasti tasoitusmaalia.

Kun toista puoliaikaa oli pelattu noin seitsemän minuuttia, varakapteeni Anna Olmala pelasi kauniin pallon vieraiden linjan taakse, jonne oli kiiruhtanut Silja Tuominen. Silja tökkäsi pallon ohi boksin ulkopuolelle vastaan rynnänneen maalivahti Satu Pitkäsen, joka kurotti jalkansa pitkälle ja korkealle. Silja osui veskarin jalkaan, mutta ei niin paljon, että olisi kaatunut maahan. Pallo pääsi karkuun ja JyPK-puolustus purki tilanteen. Niin Silja kuin Jenni vaativat tuomarilta vihellystä, mutta sitä ei kuultu.

Hetki tämän tilanteen jälkeen vihellys kuultiin ja keltavihreiden lasien läpi katsottuna varsin positiivisessa mielessä. Silja sai pallon Pessian ja Tuulin kautta itselleen oikealla laidalla. Silja rullasi palloa sen verran, että vieraiden Rinkisen jalat sotkeutuivat kotijoukkueen Tuomisen vastaaviin. Tuomari Mäkiselle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin näyttää palloa pilkulle. Silja itse sijoitti pallon varmasti oikeaan alakulmaan ja peli tasoittui lukemiin 1-1.

Keltapaitainen kotijoukkue jatkoi vahvaa myllyttämistään ja palkinto saatiinkin noin parikymmentä minuuttia tasoitusmaalin jälkeen, Saana Tuomalan vasemman jalan muodossa. Jälleen puolustuslinjassa pelannut Saana ei ollut päässyt näyttämään tulista Cup-jalkaansa juurikaan, kunnes hän sai pallon keskikentällä Aino Rasisen syötönkatkon jälkeen.

Pari kosketusta ja vasurin laukaus noin 25. metristä painui näyttävästi vierasjoukkueen Pitkäsen vartioiman maalin oikeaan yläkulmaan. Saanan Suomen Cup -kauden kahdeksas maali oli nähnyt päivänvalon ja Ilves tarrasi vahvasti kiinni Cupin välieräpaikkaan.

Pari minuuttia Saanan maalista, Ilves teki ottelun kolmannen vaihdon, kun Jenni Kantasen korvasi hyökkäyspäässä Pipsa Saarilahti.

Kaikki näytti keltavihreiden kannalta suhteellisen hyvältä, kunnes Laura satutti naamavärkkiään ja joutui paikkailtavaksi muutaman minuutin ajaksi. Laura pääsi lopulta takaisin kentälle, mutta JyPK sai paremmin pelin juonesta kiinni ja painoikin peliä kotijoukkueen päätyyn.

Jyväskyläläisten palkinto saapui lisäajan kolmannella minuutilla. Kia Voutilainen pelasi oikealta laidalta pallon boksiin ja syöttöön ennätti ensimmäisenä toisella jaksolla kentälle tullut Ella-Rosa Husko. Päivän toinen maali lisäajan aikana oli totta ja tilanne taululla 2-2. Jatkoaika kutsui joukkueita luokseen.

Jatko-ottelu

Jatko-ottelu nimestä voi olla montaa, mutta sillä mennään. Jatko-ottelun ensimmäisellä puolikkaalla Pipsa pääsi puskemaan Siljan antamasta kulmapotkusta pallon ylärimaan. Laura nikkasi pallon jatkotilanteesta hieman yli maalin.

Toisen vartin aikana Silja pääsi yrittämään pariinkin otteeseen. Ensimmäisen yrityksen nappasi JyPK-maalivahti Pitkänen, toisen esti lopulta paitsioliputus.

Jatko-ottelussa ei lisämaaleja nähty, mutta kotijoukkueen valmennus veti yhden kanin hatustaan, kun Roosa Karppinen vaihdettiin Meri Hämäläisen tilalle maalinsuulle, juuri ennen jatko-ottelun päättymistä.

Rangaistuspotkukilpailu

Niin kuin todelliseen Cup-trilleriin kuuluu, ratkaisu haettiin pilkkukisan kautta.

Silja Tuominen (oikea alakulma) 1-0 Tiia Hirvonen (vasen tolppa)

Saana Tuomala (yläriman kautta keskelle) 2-1 Leena Torpo (oikea alakulma)

Aino Rasinen (vasen kulma) 3-2 Ella-Rosa Huusko (keskelle alas)

Noora Hämäläinen (vasen alakulma) 4-3 Henni Rinkinen (oikea yläkulma)

Anna Olmala asettui pallon taakse kotijoukkueen viidentenä laukojana. Pallo painui verkkoon vasemman tolpan kautta ja näin Ilveksen välieräpaikka varmistui!

Saana Tuomala sijoitti rangaistuspotkukilpailun toisen pilkun varmasti sisään yläriman kautta. Varsinaisella peliajalla keltavihreiden toisen maalin iskenyt Tuomala kommentoi omaa, ylänurkkaan painunutta laukaustaan ottelun jälkeen ”ihan ookooksi”.

Päävalmentaja J-P Berg oli puolestaan tyytyväinen välieräpaikan saavuttamisesta. Hän tietää myös, mihin asioihin täytyy kiinnittää entistä enemmän huomiota.

”Ottelun lopputulokseen olen tietysti enemmän kuin tyytyväinen. Jatkoon mentiin ja ensi viikonloppuna pelaamme välierässä HJK:ta vastaan. Pelillisesti itseäni ilahdutti se, että otteissamme näkyi selkeästi muutama hyökkäyspelin rytmiin liittyvä asia, joita olemme viime aikoina treenanneet. Samoin prässipelimme, erityisesti korkea prässi, oli nyt aggressiivisempaa kuin aiemmin.

Toki meidän pitää olla boksissa tehokkaampia ja käyttää omat maalintekopaikkamme paremmin hyväksi. Tähän ja boksipelaamiseen yleensäkin molemmissa päissä tulemme keskittymään harjoittelussamme lähiviikkoina.”

Puolivälieräottelun tallenne löytyy Aamulehden kotisivuilta. Tallenne on katsottavissa Aamulehden tilaajille.

Välierään keltavihreät matkustavat Helsinkiin ja Bolt Arenalle. HJK emännöi Ilvestä lauantaina 19. maaliskuuta kello 12:00 alkavassa välieräkamppailussa.

Tässä vaiheessa jännitti vielä. Hetkeä myöhemmin jännitys purkautui voitonjuhliksi! Kuva: Joope Erkkilä.