Ilves haki täyden pistepotin Oulusta – kolmelle pelaajalle kauden ensimmäinen maali

Kotimatka Tampereelle maistui mukavammalta kolme pistettä rikkaampana!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ONS – Ilves 0-3 (0-1)

Tehottomuudesta kärsinyt Ilves lähti Ouluun mielessään sekä täydet kolme pistettä että viimeistelyn terävöittäminen. Molemmat tavoitteet toteutuivat ja kauden maalintekijöihin saatiin kolme uutta nimeä.

Edellisessä kotiottelussa sarjanousija NJS:ää vastaan Ilves ei onnistunut kertaakaan maalinteossa, vaikka paikkoja olisi ollut murskavoittoonkin. Viimeistelyssä oli muutoinkin ollut ongelmia, sillä viidessä pelatussa ottelussa maaleja oli syntynyt yhtä monta.

Vierasottelussa toista sarjanousijaa vastaan tilanteeseen toivottiin parannusta ja sitä myös saatiinkin. Toki edelleen viimeistelyn terävyydessä on parantamisen varaa, mutta Oulussa kuitenkin joukkue onnistui kolmesti maalinteossa. Kaikki maalit olivat myös tekijöidensä kauden ensimmäisiä. Pessia Purhoselle ja Sofia Laineelle jopa Kansallisen Liigan avausmaali.

Avausjakso

Kotijoukkue ONS aloitti ottelun aavistuksen verran terävämmin ja sai luotua ensimmäisen maalipaikan kulmatilanteesta kolmannella minuutilla. Maalivahti Meri Hämäläinen nyrkkeili pallon kuitenkin väljemmille vesille.

Tämän jälkeen pelin hallinta siirtyi lähes kokonaan Ilvekselle, joka sai luotua koko ajan hyökkäyksiään. Varsinkin oikealta laidalta Sofia Laine pääsi nopeuttaan käyttämällä useinkin keskittämään palloa boksiin.

Ilveksen taktiikkana näytti olevan matalat keskitykset, jotka kuitenkin liian usein pysähtyivät kotijoukkueen puolustukseen. Niin Sofia oikealta kuin Tuuli Viinikka vasemmalta pääsivät useaan kertaan toimittamaan palloa boxiin, mutta riittävän kovaa ja röyhkeää palloon menemistä jäi Ilvekseltä kaipaamaan.

Kärjessä pelanneet Heta Olmala ja Jenni Kantanen tekivät itsensä usein vaarallisiksi, mutta viimeisin terävyys jäi usein puuttumaan. Keskikentän ehdoton kuningatar Emmaliina Tulkki, paitsi katkoi vastustajan hyökkäysyritykset, rakensi peliä erittäin mallikkaasti. Aino Rasinen pelasi yhtä tyylikkäästi ja taitavasti molempiin suuntiin kuten ennenkin.

Ilveksen puolustus ei kovin koville joutunut, mutta harvat tilanteet he hoitivat ammattimaisen varmasti. Kolmen topparin linja Anna Olmala Laura LaurikainenSaana Tuomala pelasi loistavasti yhteen ja pystyivät puolustamisen ohella osallistumaan pelinrakenteluunkin.

Pessian uran ensimmäinen osuma Kansallisessa Liigassa syntyi upean ja pitkän syöttöketjun päätteeksi. Peräti seitsemällä pelaajalla käynyt pallo löytyi lopulta ONS:n maalista.

Tilanne lähti Sofian riistäessä pallon vastustajalta ja pudottaessa sen alaspäin Lauralle. Laura rauhoitti pallon Annalle, joka avasi Sofialle aivan sivurajan tuntumaan. Sofia syötti puolestaan ”Emulille”, joka levitti keskelle, josta laittoi pystysyötön Jennille. Jenni jatkoi yhdellä kosketuksella oikealle Hetalle, joka kuljetti ja keskitti maalille. Pessian ohjaus ensin päin maalivahtia, mutta irtopallon hän lopulta iski verkon perukoille.

Toinen jakso

ONS aloitti toisenkin jakson pirteäasti, mutta pystyi otetta pitämään jälleen ainoastaan muutaman minuutin. Jos edelsi avausmaalia monta Ilves-pelaajan kosketusta, niin ei toinenkaan maali siitä huonommaksi jäänyt.

Tuuli katkaisi ONS:n syötön puolustusalueella ja pallo ohjautui Emmaliinalle, joka jatkoi sen välittömästi Ainolle. Ainolta pitkä pystyavaus Hetalle, josta pallo Jennille. Jenni rauhoitti alaspäin Saanalle, joka puolestaan jatkoi pallon välittömästi ylöspäin Hetalle. Heta onnistui kolmen oululaispuolustajan keskeltä syöttämään pallon Sofialle, joka laukoi kauden ja pääsarjauransa avausmaalinsa aivan takatolpan juureen.

Toisella jaksolla Ilves alkoi enemmän käyttämään korkeita keskityksiä. Nämä tuottivat kotijoukkueelle vaikeuksia, mutta suurimman osan tilanteista he kuitenkin pystyivät hoitamaan.

Ilves piti pelin ohjia hallussaan ja varsinkin Pipsa Saarilahden tulo kentälle Pessian tilalle toi vielä lisää virtaa hyökkäyspelaamiseen. Pipsa ehti kymmenessä minuutissa ottamaan keltaisen kortin, rakentamaan useita tilanteita sekä iskemään kauden avausosumansa. Pyörremyrsky!

Kolmatta maalia edelsi todella pitkä pallonhallintajakso hyökkäysalueella, jossa ONS ei pystynyt palloa itselleen riistämään. Varsinainen tilanne lähti oikealta laidalta Sofian löytäessä Jennin hiukan keskempää. Kahden puolustajan estelyistä huolimatta hän pystyi vapauttamaan Hetan pystysyötöllä. Heta pyrkii syöttämään takaisin Jennille, mutta tähän sai oululaispuolustaja jalkaansa väliin.

Pallo tuli Ainolle, joka syötti Emmaliinalle laitaan. Hän tavoitteli korkealla keskityksellä Tuulin päätä, josta pallo ohjautui Pipsalle. Pipsa ei näistä paikoista erehdy ja nautiskellen viimeisteli oman kauden avausmaalinsa.

Tämän jälkeen Ilves suoritti vielä kolme vaihtoa, kun kentälle juoksivat Patricia Bohui, Noora Hämäläinen sekä Sara Haapala. Heille tilaa tekivät Heta, Tuuli sekä Sofia. Ilves jatkoi painostusta, mutta lisämaaleja joukkue ei kuitenkaan onnistunut enää tekemään.

Kolme pistettä, kolme tehtyä maalia sekä kolme uutta maalintekijää tälle kaudelle saaliina kauden pisimmältä vierasmatkalta. Päävalmentaja JP Berg oli syystäkin tyytyväinen ottelun jälkeen.

”Kyllähän aina on hyvät fiilingit voiton jälkeen! Viime pelissä jäi tulos vähän vajaaksi, vaikka peliä pystyimmekin hallitsemaan. Nyt oli odotettavissa vähän samanlainen ottelu. Meillä oli muutama isompi painopiste tähän matsiin.

Viimeistelyn suhteen tehtiin viikolla paljon hommia niin henkisellä puolella kuin kentälläkin. Lisäksi halusimme vielä paremmin tuet hyökkäyksiin mukaan, hyökätä nimenomaan koko joukkueena.”

Myös puolustuspelaamiseen oli kiinnitetty huomiota.

”Meillä on monessa viime pelissä tullut pieniä notkahduksia ja ollaan itse aiheutettu vastustajalle maalipaikkoja. Halusimme vahvasti pitää tänään nollan. Mielestäni kaikissa näissä onnistuttiin tänään paremmin.”

Avauskokoonpanossa nähtiin tänään pelaajia, jotka yleensä ovat tulleet kentälle vasta vaihdossa. Tämä oli osittain pakonkin sanelema juttu.

”Meitä on kiusannut flunssa-aalto, joka kiertää edelleen joukkueen keskuudessa. Kaikki he lunastivat täysin odotukset. Tänään esim. Sofialta tosi vahvaa pelaamista, maalikin vielä. Oli kyllä sitä, mitä häneltä on tilattukin. Todella mukavia näyttöjä muiltakin.”

Avausjakson matalille keskityksillekin löytyi lopulta syy.

”Olemme paljon harjoitelleet kohteen löytämistä boksista. Tänään pääsimme sinne paljon palloa toimittamaan, mutta aivan ei niitä kohteita löydetty. Tästä puhuimme tauolla ja pyrimme sitä vielä tehostamaan.”

Ilves pystyi laukomaan ottelussa melkoisesti. 18 laukausta, joista peräti 13 maalia kohti. Hiukan on vielä sihdissä parantamisen varaa JP:nkin mielestä.

”Ollaan tästäkin puhuttu ja harjoiteltu, mutta pelissä tilanteet tulee kuitenkin niin nopeasti ja on myös hiukan henkisen puolen juttuja siinä painetilanteessa tehdä ratkaisut. Ihan vielä viimeistely ei suju kuin laulaen. Uskon tilanteen parantuvan ja tärkeää on se, että niitä paikkoja saadaan näinkin paljon rakennettua.”

Seuraava vastustaja onkin jo selkeästi kovempi, kun Åland United saapuu ensi lauantaina Kauppiin. Ilves välttämättä pidäkään palloa enemmän hallussaan kuin vastustaja. Vai pitääkö sittenkin?

”Heillä on vahvoja yksilöitä, ovat tilanteenvaihtojoukkue. Meillä on viikko aikaa valmistautua heitä vastaan ja luoda ottelusuunnitelma. Äläs sano, vaikka pitäisimmekin palloa enemmän hallussa kuin vastustaja!”

Tervetuloa lauantaina Kaupin urheilupuistoon!

 

ONS – Ilves 0-3 (0-1)

7.5.2022, Castrenin kenttä, Oulu

Maalit

29’ Purhonen Pessia 0-1

51’ Laine Sofia 0-2

65’ Saarilahti Pipsa 0-3

 

Varoitukset

60’ Saarilahti Pipsa

72’ Ruuskanen Natasa (ONS)

87’ Valkama Saana (ONS)

89’ Valkama Saana (ONS, ulosajo)

 

Ilveksen kokoonpano:

1 Hämäläinen Meri (mv.)

4 Tulkki Emmaliina

5 Olmala Anna

9 Tuomala Saana

13 Purhonen Pessia 54’ -> 10 Saarilahti Pipsa

14 Rasinen Aino

16 Viinikka Tuuli 81’ -> 42 Hämäläinen Noora

22 Olmala Heta 78’ -> 28 Bohui Patricia

26 Laurikainen Laura (kapt.)

29 Kantanen Jenni

88 Laine Sofia 81’ -> 17 Haapala Sara

 

Vaihtopelaajat:

27 Hautamäki Nelli (mv.)