HJK oli vahvempi molemmissa päädyissä – kotijoukkueen pelisuunnitelma ei pitänyt

Heta Olmala kamppailemassa Klubin Jasmin Mansarayn kanssa. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves – HJK 0-4 (0-1)

Ilves ei saanut omaan peliään halutulle tasolle lauantaina, joten HJK pääsi karkaamaan lopulta neljän maalin voittoon. Varsinkin boksien sisäpuolella klubilaiset olivat emäntiään vahvempia.

Ilves lähti ennakkoluulottomasti kohtaamaan sarjakolmosta HJK:ta, jota se ei ollut pystynyt voittamaan kauden 2017 jälkeen kertaakaan. Päävalmentaja JiiPee Bergin johdolla oli varsinkin puolustuspelaamiseen laadittu suunnitelmat, joilla Klubin maalipaikat olisi pitänyt pystyä eliminoimaan. Toisin kuitenkin kävi.

Ennen ottelua kuitenkin juhlittiin, kun Emmaliina ”Emuli” Tulkki kukitettiin 100. pääsarjaottelun tultua täyteen edellisessä ottelussa. Palkinnot hänelle ojensi jalkapallojaoston varapuheenjohtaja, ja Emulin pitkäaikainen joukkueenjohtaja juniorivuosilta, Ilona Pasma.

Ensimmäinen jakso

Heti ottelun alussa Ilveksen puolustuksessa ilmeni epävarmuutta ja hermostuneisuutta, mikä näkyi harhasyöttöinä ja pallonmenetyksinä. Jakson alkupuolella kotijoukkueen omat hyökkäykset olivat harvassa, mutta kertaalleen kaksikko Aino RasinenSilja Tuominen pääsivät hätyyttelemään ex-Ilves Annika Laihasta HJK:n maalilla.

Ilveksen heikohko boksin puolustus kostautui 19. minuutilla. Oona Sevenius murtautui oikealta boxiin ja pääsi laukomaan. Pallo pomppasi tolpan ja maalissa olleen Roosa Karppisen kautta takaisin kentälle, jossa ainoana hereillä oli Klubin saksalaishyökkääjä Leonie Pankratz, siirtäen vieraat johtoon.

HJK jatkoi vahvaa painostustaan ja Ilves joutui tyytymään puolustamiseen. Omia hyökkäyksiään Ilves sai harvakseltaan, mutta pariinkin otteeseen tasoitusosuma oli lähellä. Sofia Laine pääsi kertaalleen laukomaan, mutta pienestä kulmasta lauottu pallo osui sivuverkkoon. Heta Olmala pääsi 16-alueelle pallon kanssa, mutta hän jäi kahden klubipuolustajan väliin, eikä Siljakaan onnistunut jatkotilanteesta palloa maaliin laittamaan.

Toinen jakso

Keltavihreät pääsivät paremmin peliin mukaan toisella jaksolla, mutta HJK:n puolustus pysyi tiiviinä pitäen emäntänsä poissa tekopaikoilta. Aino pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta pallo leijaili yli maalin.

Kesken hyvän Ilves-painostuksen iski HJK. Pirteästi läpi ottelun pelannut Sevenius pääsi puskemaan Roosan näppejä hipovan pallon kotijoukkueen maaliin reilun tunnin pelin jälkeen. Tämä takaiskumaali kieltämättä hiukan lannisti Ilveksen pelaamista ja vahvisti otteen siirtymistä jälleen Klubille.

HJK loi useitakin hyviä tilanteita, jotka Ilveksen puolustus kuitenkin pystyi Roosan mainioiden torjuntojen myötä hoitelemaan. Ilves ei oikein saanut alakerrasta rakennettua lyhyillä syötöillä peliään lainkaan, vaan usein pallo menetettiin ja vastustaja sai mahdollisuuden kokeilla maalintekoa. Ottelun kolmas maali tuli tällaisesta tilanteesta ja vaihdosta sisään tullut Jenna Topra laukoi pallon voimalla takanurkkaan.

Kymmenisen minuuttia ennen loppua kotijoukkue joutui vaihtamaan itseään loukanneen Anna Olmalan pois. Anna sai pariinkin otteeseen hiukan osumaa, eikä enää pystynyt peliä jatkamaan. Annan korvasi viidenteen otteluunsa hypännyt Sara Haapala.

Loppulukemat 0-4 vierasjoukkue viimeisteli vapaapotkukuvion seurauksena. Topran pitkästä keskityksestä taka-alueelle jäänyt Wilma Sjöholm ohjasi pallon suoraan ilmasta maaliin.

Valmennusta jäi kaivertamaan pelisuunnitelman toteutumattomuus. Päävalmentaja Bergin mukaan puolustuspeliin on saatava muutosta.

”Kyllähän Klubi oli vahvempi. Viikolla sanoin, että meidän täytyy oma pää tukkia. Neljä maalia meille tehtiin, kaksi vielä erikoistilanteista, niin eihän me siinä onnistuttu. Täytyy videolta tutkiskella tarkemmin, mikä siinä oikein sakkasi.”

Ilves oli pelissä mukana mukavasti ensimmäisen tunnin aikana, jolloin maali olisi pitänyt saada tehtyä. Omiinkin meni turhan paljon maaleja.

”Toinen takaiskumaali oli sitten ratkaiseva. Olemme tuollaisia kulman puolustamisia harjoiteltukin, joten kyllä se olisi pitänyt paremmin pelata. Tiedettiin Klubin vaarallisuus ja olimme suunnitelleet puolustuspelin sen mukaan. Tarkoitus oli itse iskeä nopeasti ja terävästi. Pelisuunnitelmaan ei kyllä kuuluneet tällaiset takaiskumaalit. Ei saatu mitä haluttiin.”

Myös hyökkäyspelin osalta valmennukselle jäi mietittävää.

”Hyökkääminen oli huomattavasti vaikeampaa kuin Ålandia vastaan viikko sitten. Varsinkaan avausjaksolla meidän kärkipelaamisemme ei toiminut lainkaan, ei ainakaan ollut sillä tasolla mitä haluttiin. Siitä puhuttiin tauolla ja parannusta saatiinkin toiselle jaksolle.”

Merkittävä ero joukkueiden välillä oli myös tukipelaamisessa. HJK pystyi paljon nopeammin syöttämään palloa pelaajalta toiselle.

”Vähän oli sellaista viivettä meidän normaalissa pelaamisessamme. Tukipelaaminen oli yksi avaintekijä tässä. Ei pystytty sitä hyödyntämään varsinkaan hyökkäyspelaamisessa.”

Seuraavaksi Ilves matkaa tulevana lauantaina Helsinkiin HPS:n vieraaksi. Kyseessä on varsinainen ”kuuden pisteen” ottelu, sillä joukkueet ovat tasapisteissä sijalla kuusi ja seitsemän. Seuraava kotiottelu on edessä perjantaina 3.6., jolloin Kauppiin saapuu hallitseva mestari KuPS.

21.5.2022, Kauppi 3, yleisöä: 173

Maalit:

19’ Pankratz Leonie 0-1 (HJK)

63’ Sevenius Oona 0-2 (HJK)

82’ Topra Jenna 0-3 (HJK)

90’ Sjöholm Wilma 0-4 (HJK)

Varoitukset:

37’ Tulkki Emmaliina