FC Honka -otteluraportti – Ilves nousi upeasti voittoon Espoossa

Vihreäasuinen vierasjoukkue tuuletteli Tapiolassa!

FC Honka – Ilves 2-3 (0-1)

Voitontahtoinen Ilves nousi ottelun loppuhetkillä tappioasemasta voittoon Hongasta ja nousi samalla Haastajasarjan kärkeen. Sankarittareksi nousi Patricia Bohui lisäajan osumallaan.

Kansallisen Liigan Haastajasarja käynnistyi lauantaina Ilveksen osalta Espoossa, jossa vastassa oli pisteen edellä ollut FC Honka. Vauhdikkaassa ottelussa nähtiin monia käänteitä, jännitystä riitti todellakin viime sekunneille saakka.

Ilveksen johto kääntyi tappioasemaan, pisteet näyttivät jo jäävän Espooseen. Ilves taisteli viimeisillä minuuteilla kuitenkin ensin tilanteen tasoihin ja lisäajalla vaihdosta sisään tullut Patricia ”Patra” Bohui laukoi vielä voitto-osumankin.

Avausjakso

Honka aloitti ottelun vahvasti ja pystyi painamaan peliä kohti Ilveksen maalia. Ensimmäinen vaarallinen maalitilanne siunaantui Hongalle reilun vartin pelin jälkeen, kun Inka Kaivola pääsi laukomaan 20 metristä. Roosa Karppinen oli kuitenkin tilanteen tasalla ja nappasi helposti etukulmaa kohti suuntautuneen pallon syliinsä.

Ilves puolestaan pystyi hyödyntämään oman tilanteensa, kun Saana Tuomala pääsi antamaan sivuvaparia. Pallo palautui Saanalle, jonka korkean keskityksen Hongan Liisa Tuomi pystyi nyrkkeilemään, mutta palloon pääsi ensimmäisenä hurjassa syysvireessä oleva Aino Rasinen. Aino täräytti pallon ilmasta verkkoon ja vei kokovihreässä peliasussa pelanneen Ilveksen vierasjohtoon. Aino on nyt tehnyt maalin kolmessa ottelussa peräkkäin.

Jakson loppupuolella pääsi Honka yrittämään tasoitusta korkealla keskityksellä, mutta tiukasti puolustanut Ilves teki jatkoyritykset tyhjiksi ja tauolle siirryttiin vierasjohdossa.

Toinen jakso

Honka aloitti jakson vahvasti ja saikin tulosta aikaan lähes välittömästi. Anna Olmala joutui rikkomaan keltaisen kortin arvoisesti ja kotijoukkueelle tuomittiin vapari 30 metristä. Hienon kuvion päätteeksi pääsi Wilma Spets pääsi puskemaan pallon maaliin ja tasoittamaan ottelun.

Kotijoukkueelle syntyi mahdollisuus tasoitukseen tunnin pelin kohdalla, kun he onnistuivat katkaisemaan Ilveksen purkupallon ja toimittamaan pallon Ilveksen maalille. Milla Punsarin ohjaus suuntautui kuitenkin ohi maalin ja Ilves selvisi säikähdyksellä.

Johto-osuman Honka kuitenkin pystyi tekemään, kun vasta uransa kolmatta liigaottelua pelannut Matilda Kataja pääsi nostamaan pomppivan pallon yli vastaan tulleen Roosan.

Ottelu näytti päättyvän kotivoittoon, mutta voitontahtoinen Ilves oli päättänyt napata pisteet matkaansa Manseen. 89. minuutilla Silja Tuomisen pystyavaus löysi Heta Olmalan, jonka matala laukaus pienestä kulmasta muutti vielä suuntaa Hongan puolustajan jalasta ja kimposi maaliin. Maalia hehkutettiin Hetan maaliksi, mutta merkittiin lopulta Hongan omaksi maaliksi.

Heta oli vahvasti mukana myös voitto-osumassa. Hän voitti kaksinkamppailun keskialueella ja avasi nopeasti pystyyn muutamaa minuuttia aikaisemmin sisään tulleelle Patralle. Ykkösessä maaleja tehtaillut hyökkääjä laukoi uran ensimmäisen liigamaalin tyylikkäästi verkon perukoille ja sinetöi Ilveksen upean taistelun voitoksi viidennellä lisäajan minuutilla.

Voitto oli erinomainen osoitus Ilveksen vahvasta voitontahdosta. Jälleen kerran myös vaihtopenkin leveys osoitti merkityksensä, kun tauolla kentälle tullut Heta sekä aivan loppuhetkillä sisään vaihdettu Patricia ratkaisivat pelin. Ensimmäistä liigaotteluaan pelannut Helmi Perkaus pelasi erinomaisesti ja kellotti täydet minuutit debyytissään. Onnittelut liigadebyytistä, Helmi!

Koutsin kommentit

Päävalmentaja J-P Berg oli luonnollisesti tyytyväinen ottelun lopputulokseen, mutta myös tapahtumiin kentällä.

”Onnistuimme todella hyvin siinä suunnitelmassa, jolla peliin lähdimme. Lähdimme vahvasti puolustuksen kautta, mutta toisaalta pyrkimyksenä olla vaarallinen hyökkäyspäässä nopeiden tilanteenvaihtojen kautta. Molemmat kyllä toteutuivat pelissä.”

Honka aloitti ottelun vahvasti, jolloin Ilves pääsi heti esittämään suunnitelmansa onnistumista.

”Vaikka Honka painostikin alussa, niin pystyimme siinäkin riiston jälkeen pelaamaan nopeasti ylöspäin ja olemaan vaarallisia. Meillä oli tarpeeksi pelaajia yläalueella tekemässä aloitteita. Näitä olemme viime ajat harjoitelleetkin ja hakeneet nyansseja linjan murtamiseen.”

Vaikka kaksi takaiskumaalia pelissä tulikin, oli J-P tyytyväinen puolustusilmeeseen.

”Peruspuolustaminen oli hyvää. Honka ei kovinkaan usein päässyt vaarallisille paikoille pallon kanssa. Roosa pääsi mukavasti napsimaan pallot itselleen.”

Parantuneen pelin taustalla on joukkueen aggressiivisempi ilme.

”Haluamme olla kovaa pelaava joukkue, siinä on päästy hurjasti eteenpäin. Pelaajat hakevat selvästi enemmän kontakteja, sitä kautta olemme inhottavampi joukkue kuin alkukaudesta. Enää ei voi puhua liian kiltistä Ilveksestä.”

J-P korostaa vielä voitossa sitä, että se tuli hyvästä joukkueesta.

”Honka on todella hyvä joukkue, täynnä todella hyviä pelaajia. Lähtökohtaisesti luvassa oli tasainen ja kova ottelu, ja sitähän se olikin.”

Ottelun loppuhetket olivat kuin Hollywood-elokuvan käsikirjoituksesta.

”Loppunousu oli kyllä todella maukas. Pelaajilla oli todella hienoa omaan tekemiseen uskomista. Kaksi viimeistä maalia tulikin tilanteista, joita olemme harjoitelleet. Riiston jälkeen siirrettiin palloa nopeasti ylöspäin.”

Ottelun ratkaisijaksi nousseen Patran panos ei valmentajaa yllättänyt. Muutoinkin vaihdot onnistuivat täydellisesti.

”Hänellä avausmaali on monesti ollut jo lähellä, ja hän on treeneissä ollut todella hyvä. Seitsemän osumaa Ykkösen peleissä kertoo hänen maalintekotaidoistaan. Noista paikoista hän ei kyllä erehdy. Myös tauolla vaihdettu Heta pelasi uskomattoman upeasti ja oli rakentamassa näitä molempia osumia.”

Uusi debytantti Helmi Perkaus saa päävalmentajalta täyden tunnustuksen, kuten täydet peliminuutitkin kertovat.

”Oli kyllä ihan erinomainen esitys. Suhteelliseen kovaan paikkaan joutui ja pääsi vielä haastatteluihinkin, eli kunnon pyöritys ennen ensimmäistä ottelua. Helmi on niin vahva henkisesti, ettei nämä häntä kuitenkaan hetkauttaneet. Hän tietää mihin pystyy ja pelasi juuri sen mukaan. Hänellä oli hyvä paikka pelata Annan vierellä, hän on loistava ohjaamaan ja opettamaan nuorta pelaajaa.”

Kahden vierasottelun jälkeen pääsee Ilves vihdoin pelaamaan omalle kotikentälleen Kauppiin tulevana lauantaina. Tuolloin kello 15:00 alkavassa ottelussa on vastustajana NJS Nurmijärveltä. Tervetuloa kannustamaan Ilves kotivoittoon!

17.9.2022, Tapiolan urheilupuisto, Espoo, yleisöä: 222

Maalit:

24’ Rasinen Aino 0-1

49’ Spets Wilma 1-1 (FC Honka)

72’ Kataja Matilda 2-1 (FC Honka)

90’ Honka oma maali 2-2

90+5’ Bohui Patricia 2-3