FC Honka kuritti kolmesti Ilvestä – keltavihreät jäivät Pirkkahallissa nollille

Pipsa Saarilahti yritti kaikkensa, mutta FC Honka ei pysähtynyt lauantaina. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves lähti Suomen Cupin viimeiseen alkulohkokamppailuun FC Honka vastaan kahden ottelun voittoputkessa. Keltavihreät saivat Pirkkahallissa pelattuun kotiotteluunsa kokoonpanoon ainoastaan 16 pelaajaa, joista Ilves/2:n maalivahti Janna Korpi sekä Jenna Kähkönen olivat ensimmäistä kertaa edustusjoukkueen matkassa kilpailullisessa ottelussa.

Lauantain vastustaja FC Honka oli avannut Cupin edellisenä viikonloppuna voittamalla Ilves/2:n Espoossa, joten otteluun lähdettiin jopa kutkuttavista asetelmista.

Ensimmäinen jakso

Ottelu alkoikin tasaisissa merkeissä ja keltavihreät pelasivat varsin pirteästi. Ensimmäinen vaaran paikka nähtiin vajaan seitsemän minuutin pelin jälkeen, kun Pessia Purhonen laittoi vauhtikone Tuuli Viinikan vauhtiin. Tuulin vasemman jalan kääntö ei tavoittanut maalin edestä keltavihreitä ja jatkotilanteesta Jenni Kantanen hommasi kotijoukkueelle kulmapotkun.

Valkopaitainen vierasjoukkue alkoi ottamaan ohjia vajaan vartin jälkeen. Noin 14. minuutin kohdalla Honka sai pariinkin otteeseen palloa vaarallisesti kotijoukkueen laatikon sisään, mutta topparipari Joanna SimolaAnna Olmala onnistuivat selvittämään tilanteet. Anna toimi ottelussa Ilveksen kapteenina, Laura Laurikaisen ollessa sivussa kokoonpanosta.

Ilves sai seuraavan vaarallisen tilanteen pari minuuttia Hongan myllystä, kun Armi ”Arskan” Heikkilän oikealta lähettämä vapaapotku löysi Saana Tuomalan pään vieraiden boksista. Seitsemän maalin naisen pusku nousi yli maalin.

Parinkymmenen minuutin jälkeen Ilveksen hyökkäykset tyrehtyivät melko nopeasti ja FC Honka pääsi yrittämään maalintekoa useampaan otteeseen. Maalivahti, lauantaina 20-vuotissyntymäpäiviäänkin viettänyt Meri Hämäläinen joutui torjuntatöihin useampaankin otteeseen. Hyvää syntymäpäivää vielä, Meri!

Merin sukunimikaima, Noora pelasti keltavihreät takaiskumaalilta aivan maaliviivan tuntumasta juuri ennen taukovihellystä. Tauolle lähdettiin lukemista 0–0.

Toinen jakso

Kotijoukkue teki tauon aikana yhden vaihdon, Joanna Simola siirtyi puolustuslinjasta vaihtoon ja Aino Rasinen kirmasi keskikentälle. Saana tippui puolustuslinjaan Annan vierelle.

Vierasjoukkue otti kuskin paikan ja johtoaseman, kun toista puoliaikaa oli pelattu noin viitisen minuuttia. Honka sai kulmapotkun vasemmalta, josta pallon toimitti verkon perukoille viidestä metristä Saana Hartikainen. Hartikainen nousi ryysiksen keskeltä korkeimmalle ja pusku painui alakulmaan.

Muutama minuutti Hongan maalista, Ilves teki jo toisen pelaajavaihdon, kun Nella Kettunen korvasi yläkerrassa Jenni Kantasen.

Vajaan 65. minuutin kohdilla, vierasjoukkue siirtyi kahden maalin johtoasemaan. Honka lähti nopeaan vastahyökkäykseen oikealta kaistalta. Meri Hämäläinen torjui ensimmäisen laukauksen, mutta pallo pomppasi torjunnasta suoraan vapaana olleen Aino Nurmen linjalle. Vasta reilun minuutin kentällä ollut Nurmi viritteli aikansa ja tällä kertaa edes viivalla torjumista yrittänyt Noora ei pystynyt estämään maalin syntyä. Nolla ja kaksi.

Kotijoukkue ei takaiskusta lannistunut, vaan rakensi toisen jakson vaarallisimman paikkansa heti perään. Kapteeni Olmala löysi hienolla syötöllään oikeaa laitaa pitkin tikanneen Pipsa Saarilahden. Pipsa etsi puolestaan syötöllään laatikkoon rynninyttä Silja Tuomista. Silja, eikä vieraiden maalivahti Emma Immonen kumpikaan yltänyt palloon.

Peliin tuli hieman pidempi katko 67. minuutin kohdalla, kun vierasjoukkueen Katriina Kuoksa loukkaantui kaksinkamppailussa kulmalipun lähellä. Kuoksa oli tullut peliin vasta viitisen minuuttia aiemmin ja häntä ryntäsi hoivaamaan niin Hongan taustajoukot kuin Ilveksen lääkäri Jonne Väisänen. Kuoksa jouduttiin ottamaan vaihtoon ja hänet korvasi Ada Eronen. Pikaista paranemista, Katriina!

Kun reilut 70 minuuttia oli väännetty, Ilves puolestaan suoritti iltapäivän kolmannen ja viimeisen vaihtonsa. Pipsa Saarilahti teki tilaa ja kentälle tuli Ilves/2:ta vastaan itseään loukannut Heta Olmala. Hyvä nähdä, että Heta on taas pelikunnossa.

Heta ehti olla kentällä kymmenisen minuuttia, kun hän oli rakentamassa kavennusosuman yrittämistä. Saana heitti pitkän avauksen Hetan jalkaan, joka tuurilla ja toki myös taidolla jatkui aina Nella Kettusen jalkaan asti. Nella puolestaan löysi vierellä rynnineen Siljan, joka jatkoi pallon Hetalle. Honka pääsi tämän syöttöön väliin, mutta todella nopea vastahyökkäys oli hienosti pelattu.

FC Honka lopetti Ilveksen pyristelyn matsin 88. minuutilla. Matilda Kuusniemi Fishwick sai tilaa ja aikaa keskeltä ja laukoi pallon verkkoon reilusta parista kymmenestä metristä. 0–3.

Kun ottelu jo lisäajan toisella minuutilla, Aino Rasinen kävi enemmän kuin lähellä kavennuksen tekemistä. Näyttävä oikean jalan pyssy yli kolmesta kympistä pysähtyi Immosen hienoon torjuntaan ja ottelu päätettiin näin ollen Hongan kolmen maalin voittoon.

Vaikka täällä puhuttiin jo aiemmin lähes varmasta Cupin jatkopaikasta, joutuu Ilves todellakin jännittämään jatkoon pääsyä. Cupin kuudesta lohkosta, vain lohkovoittajat ja kaksi parasta lohkokakkosta etenevät jatkoon. Monissa lohkoissa on vielä otteluita pelaamatta. Lohkotilanteisiin voi tutustua Palloliiton Tulospalvelun kautta.

Päävalmentaja J-P Berg myönsi espoolaisten paremmuuden, mutta koki Ilveksen saaneen hyvää oppia maaliskuussa alkavaa Kansallista Liigaa varten. Ensimmäinen liigapeli on luvassa maaliskuun 26. päivä Kuopiossa.

”Peli Honkaa vastaan oli tärkeä valmistautumisessa Liigaan. Saimme paljon hyödyllistä informaatiota joukkueen pelaamisesta, puutteista ja vahvuuksista.

Itse ottelussa Honka oli lauantaina tällä kertaa parempi ja ansaitsi voittonsa. Alkuvuoden kovien otteluiden puute näkyi varsinkin 1. jakson pelaamisessa turhana hätäilynä ja pallonmenetyksinä. Ote oli myös hieman hermostunutta sinänsä hyvän alun jälkeen. Toiselle jaksolle muutimme puolustusta aggressiivisemmaksi ja nostimme prässiä. Näiden toimenpiteiden myötä pääsimmekin paremmin peliin kiinni ja toinen jakso oli pelillisesti selkeästi parempi.

Vaikka lauantaina emme onnistuneetkaan parhaalla mahdollisella tavalla, katson tulevaisuuteen luottavaisena. Olemme lyhyessä ajassa saaneet peliämme paljon kehitettyä ja useampi pelaaja on tehnyt ison tasonnoston aiempaan. Vielä kun kaikki pelaajat palautuvat täyteen peli- ja harjoittelukuntoon alkuvuoden sairasteluista ja loukkaantumisista, tulee Ilves olemaan sarjojen alkaessa vaikea vastustaja mille tahansa liigajoukkueelle.”

Ottelua oli seuraamassa Pirkkahallissa 96 katsojaa, kiitos kaikille peliin saapuneille! Tallenne ottelusta löytyy Aamulehden sivuilta.