Cup-raportti: Ilveksen unelma Suomen Cupin finaalista kariutui – KuPS odotetun kova vierailija

Ilves taisteli, mutta kuopiolaisvieraat mättivät kuusi maalia ja painelivat Suomen Cupin finaaliin.

Ilves ei pystynyt yllättämään Suomen Cupin välierässä ennakkosuosikki Kuopion Palloseuraa, jonka pallollinen pelaaminen sekä viimeistelytaito olivat astetta vahvempia.

Ilves – KuPS 1-6 (1-3)

Ilveksen mahdollisuudet päästä Suomen Cupin finaaliin olisivat vaatineet melkoista yllätystä, jota ei tällä kertaa Kaupissa saatu kokea. KuPS on todella kova joukkue eikä sortunut nytkään ennakkosuosikin asemassa minkäänlaiseen kotijoukkueen aliarvioimiseen.

Vieraat olivat varsinkin pallonhallinnassa emäntiään parempia ja laadukas viimeistely varmisti kuopiolaisille voiton. Ilves pelasi kuitenkin tapansa mukaan loppuun asti yrittäen ja selvästi kauden parhaan ottelunsa KuPS:ia vastaan.

Ensimmäinen jakso

KuPS otti pelinhallinnan itselleen heti alusta alkaen ja Ilves ryhmittyi puolustamaan tiiviisti omaa maaliaan. Siinä Ilves onnistuikin hyvin ensimmäiset 15 minuuttia, kunnes Anni Hartikainen onnistui saamaan jalkansa auki ja laukomaan kuulan ohi torjuntavuorossa olleen Nelli Hautamäen.

Ottelun erikoisuus oli siinä, että KuPS iski maalinsa kummallakin jaksolla nopeassa kolmen maalin ryppäässä. Toinen maali syntyi ainoastaan viitisen minuuttia avausosumasta, kun Hartikaisen poikittaissyöttö kimposi harmittavasti omasta pelaajasta maaliin. Vain minuuttia myöhemmin asialla oli Aino Kröger, joka ohjasi Yuuka Kurosakin pystysyötöstä pallon kolmannen kerran Ilveksen maaliin.

Ilveksellä oli ollut muutamia hyökkäyksiä, jotka kuitenkin olivat kariutuneet hiukan hätäisiin syöttöihin. Hieman ennen taukovihellystä joukkue sai pidemmän hyökkäyksen ja syötöt menemään kohdilleen. Inari Salo antoi loistavan syötön Patricia Bohuille, joka kahden puolustajan välistä ohjasi ulkosyrjällä 1-3 kavennusosuman.

Toinen jakso

Toiselle jaksolle Ilves pystyi parantamaan omaa pallollista pelaamistaan huomattavasti. Heti puoliskon alussa Anna Olmala pääsi hyvän hyökkäyksen päätteeksi kokeilemaan kavennusta, mutta hiukan pienestä kulmasta lähteneen laukauksen sai Fanny Söderström napattua itselleen.

Toisen jakson kolmen maalin rypäs alkoi ottelun 50. minuutilla. Emmi Sirenin matala keskitys oikealta laidalta meni usean pelaajan ohi, mutta vasemmalta laidalta palloon pääsi Hartikainen, laukoen pallon neljännen kerran ohi ”Nelen”. Edellä mainittu kuopiolaiskaksikko oli vieraiden näkyvintä läpi ottelun ja vain kuusi minuuttia myöhemmin osat vaihtuivat ja oli Sirenin vuoro pistää pallo maaliin Hartikaisen syötöstä. Kuudes maali syntyi kahden minuutin päästä, tällä kertaa KuPS-kapteeni Gentjana Rochin toimesta.

Ottelun loppu mentiinkin Ilveksen hallitessa pelitapahtumia. Loppuun saakka taisteleva Ilves janosi lisäosumia ja pystyikin luomaan useita hyökkäyksiä. Vaihdosta pirteästi tullut Moona Laine oli lähellä maalinteossa onnistua, mutta Söderström yletti niukasti näppeineen väliin. Myös maalinnälkäinen Anna laittoi KuPS:n puolustuksen ja Söderströmin tiukoille useampaan kertaan, mutta hyvistä yrityksistä huolimatta maalia ei saatu aikaiseksi.

Koutsin kommentit

Tällä kertaa kommentit saatiin Johanna Salmijärveltä, joka näki pelissä paljon hyviäkin seikkoja.

• Kyllähän vastassa oli yksi Suomen kärkiseuroista ja ero näkyi kentällä. Se on karu fakta, joka täytyy tiedostaa. Töitä tarvitsee vielä paljon tehdä, että pääsemme samalle tasolle. Oli pelissä paljon hyvääkin. Pääsimme murtamaan heidän prässiään ja hyökkäämäänkin kontrolloidusti. Kahden viikon takaiseen sarjapeliin verrattuna oli meiltä paljon parempaa pelaamista.
  • Vastustajalla on vaan sen verran kokeneempia pelaajia, että varsinkin alussa pystyivät palloa paremmin pitämään. Loppua kohden paransimme ja pelaajatkin uskalsivat olla pallon kanssa enemmän. Hyvää oppia nuorille pelaajille.
  • Vielä täytyy pystyä nopeammin päästä takaiskumaalin jälkeen nollaamaa tilanne ja päästä peliin mukaan. Nyt nuo maaliryppäät tulivat ehkä lievän herpaantumisen kautta.
  • Nyt käännetään katseet Haastajasarjaan. Edessä on kuusi tiukkaa ottelua ja jokainen piste on tärkeä.

Seuraava ottelu on jo nyt sunnuntaina, kun Haastajasarja pyörähtää käyntiin. Vieraaksi Kauppiin kello 14 alkavaan otteluun saapuu ONS, joka pyrkii nousemaan putoajan paikalta pois. Tervetuloa kannustamaan Ilves kuitenkin voittoon!

Cupin välierä oli samalla viimeinen ottelu, jossa maalivahti Meri Hämäläinen oli joukkueen kokoonpanossa mukana. Meri aloittaa lääkäriopinnot, juurikin Kuopiossa. Kiitoksia Meri ja valtavasti tsemppiä opintoihin kalakukkokaupunkiin!

Suomen Cup, Kauppi 3, Tampere, 31.8.2023

Maalit:

15’ Hartikainen Anni 0-1

21’ Oma maali 0-2

22’ Kröger Aino 0-3

44’ Bohui Patricia 1-3

50’ Hartikainen Anni 1-4

56’ Siren Emmi 1-5

58’ Rochi Gentjana 1-6