Aino Rasinen on läpikäynyt Ilveksen junioriputken – ”Tampereelta ei kannata pois lähteä”

Yli 15 vuotta keltavihreitä värejä kantanut Aino Rasinen Pirkkahallissa. Vaikka Aino ei sitä varsinaisesti myönnä, on hän jo joukkueen ”konkarikerhossa”. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilveksen juniorityö jalostaa vuosi vuodelta valmiimpia pelaajia edustusjoukkueen käyttöön. Eikä kyseessä ole mikään viime vuosien trendi, vaan pidempään jatkunut pelaajien kehittäminen. Aino Rasinen aloitti oman keltavihreän junioripolkunsa vuonna 2005 ja jatkaa sitä edelleen.

Vaikka Aino Rasisella itselläänkään ei ole ikää kuin vasta 21 vuotta, on hän yksi joukkueensa kokeneemmista pelaajista. Elokuussa 2016 ensimmäisen pääsarjaottelunsa pelannut Aino on hyvä esimerkki Ilveksen junioriputken toimivuudesta.

”En nyt minään konkarina itseäni pidä, mutta onhan tässä jo aika kauan tullut oltua mukana. Joka vuosi tulee uusia hyviä junnuja joukkueeseen, niinhän kuuluukin tapahtua. Ilveksen juniorityö on kyllä todella laadukasta, vuosi vuodelta tuntuu valmiimpia pelaajia nousevan edustusjoukkueeseen.”

Aino on kantanut ylpeänä kasvattajaseuransa värejä aloittamisestaan lähtien.

”Viiden vanhana aloitin Futis-liigassa Ilves Kalevassa, ja siitä alkaen olen Ilveksen värejä kantanut. Jossain kohtaa meillä oli yhteistyösopimus TPV:n kanssa, niin silloin muutama peli pelattua toki heidän väreissään. 

Keskikenttäpelaaja on viihtynyt kotikaupungissaan, eikä näe syytä poismuuttamiselle.

”Täällä Ilveksessä on todella hyvät olosuhteet ja ympäristö pelaajana kehittymiselle, eihän täältä jalkapallon vuoksi kannata mihinkään lähteäkään. Tampere on todella hieno kaupunki, josta löytyy kaikki tarvittava.”

Ainolla ei ole varsinaisesti isoja tavoitteita jalkapallon suhteen, hän nauttii pelaamisesta sekä harjoittelemisesta.

”Joka vuosi olen jalkapalloilijana kehittynyt, se on ollutkin tavoitteenani. Teen parhaani koko ajan ja katson, mihin se riittää. Mietitään sitten vaihtoehtoja, jos kehittymistä tulee jatkossakin.

Laitahyökkääjänä aiemmin pelannut, mutta tällä kaudella keskustassa esiintynyt pelaaja lähtee uuteen kauteen luottavaisin mielin, sillä joukkueella on potentiaalia mennä pitkälle.

”Joukkue tuntuu kyllä todella hyvältä. Löytyy paljon taitoa, nuoruutta sekä kokemusta. Pelikokemusta löytyy myös suhteellisen nuoriltakin pelaajilta, jotka ovat ringissä olleet mukana pidempään. Hiukan vielä haetaan yhteispeliä kuntoon, sen verran muutoksia kuitenkin tullut. Pelejä vaan alle paljon, siitä se lähtee. Hyvä kausi on tulossa, parempi mitä viime vuonna.”

Omat vahvuudet sekä heikkoudetkin ovat hänellä hyvin selvillä. Tosin joskus vahvuus voi olla heikkouskin.

”Olen aika rauhallinen pelaaja, joka pyrkii ohjaamaan peliä kentällä. Kyllä viimeistelykin onnistuu, ainakin välillä. Pelin ohjaamista olen pystynyt parantamaan aikaisemmista kausista paljonkin. Siihenkin auttaa tietysti kokemus. Toisaalta tuo rauhallisuus ei ole aina hyväksi, välillä kaipaan omiin otteisiin lisää aggressiivisuutta. Nopeutta ja räjähtävyyttäkin pitäisi saada kehitettyä, ehkä myös pelin havainnointia pitäisi kehittää.

Ainon puhelimen kautta yleensä soitetaan joukkueen pukukoppimusiikki. Hän ei kuitenkaan toimi varsinaisena dj;nä, vaan jokainen on saanut sanoa sanansa musiikkia valittaessa.

”Meillä on sellainen yhteinen koppilista, mihin jokainen on saanut laitettua omia suosikkejaan. Sieltä tulee sitten jokaiselle jotakin sopivaa, kun sekaisin niitä soitellaan.”

Ilveksen kotikentäksi alkavalle kaudeksi muuttui Tammelan remontin vuoksi Kauppi 3. Joukkueen on tarkoitus siirtyä ulkoharjoitteluun pääsiäisen jälkeen, mutta kentästä on pelaajilla kokemusta jo viime kaudelta.

”Viime vuonna päästiin sinne muutaman kerran treenaamaan, eli ihan outo kenttä se ei ole. Tietysti se on tekonurmikenttä, kun tähän asti olemme kotipelit pelanneet luonnonnurmella. Luonnonnurmi tuo sellaista omaa fiilistä, mutta pallo liikkuu tekonurmella hiukan ennalta arvattavammin.

Lapsena Aino ehti kokeilla montaakin eri harrastusta, joista Ilveksen onneksi jalkapallo nousi ykköseksi.

”Harrastuksiini on kuulunut pianon soittamista, partiossa käyntiä, olen harrastanut sekä balettia että telinevoimistelua ja pelannut myös salibandyä. Osaa kokeilin vaan vähän aikaa ja osaa vähän pidempään. Ei ollut ainakaan tekemisen puutetta lapsena. Ovat myös kaikki jo jääneet pois eli nyt keskityn jalkapalloon.”