Kapteenistoon nousseen Saana Tuomalan pelipaikka vaihtui toppariksi

Saana Tuomalan pelipaikaksi on vaihtunut toppari, joten pelinavaaminen tulee entistä tutummaksi. Kuva: Joope Erkkilä.

Viime kaudelle Ilvekseen saapunut hämeenlinnalaislähtöinen Saana Tuomala on vakiinnuttanut asemansa joukkueessa. Tästä osoituksensa on hänen valintansa joukkueen kapteenistoon. 

19-vuotias Saana Tuomala valittiin Ilveksen toiseksi varakapteeniksi yhdessä Laura Katteluksen kanssa, Johanna ”Junnu” Salmijärven toimiessa varsinaisena kapteenina. Tämä lämmitti toista kauttaan Tampereella aloittavaa Saanaa, jolle hiukan jäi hampaankoloon viime kaudesta.

”Hienoltahan se totta kai tuntuu saada vastuuhomma, varsinkin kun valinnan tekivät nimenomaan pelaajat. Hyvin olen tänne Tampereelle jo kotiutunut. Viime kausi alkoi omalta kohdalta ihan hyvin, mutta loppukausi olisi voinut mennä paremminkin. Olisin kaivannut enemmän tasaisuutta omiin peliesityksiini.

Alkukausi on mennytkin Saanalta hyvin, vastuuta on tullut melkoisesti niin Suomen Cupin matseissa kuin harjoitusotteluissakin. Samalla myös pelipaikka on vaihtunut keskikentältä alemmas.

”Pelipaikka on vaihtunut nyt toppariksi, se on sujunut yllättävänkin hyvin. Siinä saa olla pidempiä aikoja pallon kassa tekemisessä, mitä keskikentällä saisi. Toisaalta haluaisin olla enemmän mukana päättämässä ja rakentamassa hyökkäyksiä. Kiva on kuitenkin olla avaamassa peliä.

Uusi pelipaikka asettaa uusia vaatimuksia pelaamiselle, joten Saanallekin on selvää, mihin kannattaa enemmän kiinnittää huomiota.

”Fyysisiä ominaisuuksia täytyy saada vielä kehitettyä, etenkin nopeutta ja räjähtävyyttä. Tietysti myös puolustamisessa on aina parannettavaa. Potkutekniikkaa sekä pelinavaamista pidän omina vahvuuksinani. Kulmapotkuja ja vapareita olen päässyt antamaan, joten niiden kautta pääsee auttamaan joukkuetta maalinteossakin.”

Tämän kauden Ilvestä Saana kehuu energiseksi sekä yllätysvalmiiksi.

”Meillä on sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruutta ringissä mukana. Nuorissa varsinkin on hurjasti potentiaalia, sen he ovat jo näyttäneetkin. Kun uskalletaan vaan pelata omilla vahvuuksillamme, niin uskon tulostakin tulevan.

Tavoitteista puhuttaessa tulee hyvän joukkuepelaajan ominaisuus esille, joukkueen menestyminen on se ykkösasia. 

”Tarkoitus on saada paljon vastuuta peleissä ja niissä pystyä auttamaan joukkuetta menestymään. Siinä samalla on tarkoitus itsekin kehittyä jalkapalloilijana. Ulkomaan kentät kiinnostavat kovasti, muutaman vuoden sisällä olisi tarkoitus olla niin hyvä, että se tulisi mahdolliseksi.

Ammattiin valmistuminen lähenee, mutta jatkokuvioita Saana ei ole vielä ehtinyt miettiä. 

”Lukiosta valmistuin viime keväänä ja nyt pitäisi juhannuksena valmistua Tampereen Urheiluhierojakoulusta. Vielä en osaa sanoa, mitä sen jälkeen tulee tapahtumaan.

Lapsuudesta Saanalta löytyy musiikkiharrastus, mutta instrumentti on hiukan erikoisempi. 

”Olen nuorempana soitellut kanteletta, yhdeksän vuotta peräti! Vanhemmat veivät minut aika pienenä jo muskariin ja sieltä kautta tuli kanteleen soitto. Musiikkiopistossakin opiskelin, mutta se on jäänyt jo taakse. Muita soittimia en soittanutkaan.

Saanan ja muiden keltavihreiden otteita pääset näkemään kesällä Kaupissa. Osta oma kausikorttisi osoitteesta ilvesnaisetjalkapallo.fi/liput/ ja varmista paikkasi katsomossa!