Iso pettymys kauden päätteeksi – Kotitappio sinetöi putoamisen Ykköseen

ILVES – PK-35 2-3 (0-2)

Ilves ei pystynyt kauden päätösottelussaan ottamaan kotivoittoa, vaikka saikin aikaiseksi hurjan loppukirin. Joukkuemääräänsä supistavasta Kansallisesta Liigasta Ykköseen putoavat Ilveksen lisäksi FC Honka sekä PKKU.

Ennen ottelua nähtiin liuta palkitsemisia sekä kunnianosoituksia. Kansallisen Liigan erotuomariyhdistys KLEY palkitsi kauden Respect joukkueenjohtajana kolmatta kautta peräkkäin Ilveksen Leena Työläjärven. Perusteluina mainittiin ”Leena ei ainoastaan hoida jokaista joukkueensa vastuuta moitteettomasti, vaan huolehtii myös tuomaristolle kaiken tarvittavan. Lisäksi Leena on äärimmäisen ystävällinen, avulias ja hyväntahtoinen”. Myös kauden Respect pelaajan palkinto tuli Ilvekselle, kun kapteeni Anna Olmala sai erotuomari Minka Vekkeliltä palkinnon. Annan valintaa perusteltiin seuraavanlaisesti: ”Anna näyttää kapteenin roolissa esimerkkiä joukkueelleen niin työmoraalista kuin erotuomareiden kunnioittamisesta. Hän tervehtii erotuomareita aina iloisesti ja toimii Respect-hengen mukaisesti kaikin tavoin”.

Respect-pelaaja Anna Olmala, erotuomari Minka Vekkeli sekä Respect-joukkueenjohtaja Leena Työläjärvi

Kansallisen Liigan Legendojen joukkoon nimettiin entinen Ilves-pelaaja, kun Annika Tossavainen sai kunnianosoituksena plakaatin Ilves ry:n puheenjohtaja Heikki Tarvaiselta. Annikan urasta mainittiin ”Annika pelasi uransa aikana pääsarjassa upeat 20 kautta ja lähes 400 ottelua. Pääsarjaurallaan hyökkääjänä ja keskikentällä viihtynyt Tossavainen edusti Ilvestä, Helsingin Jalkapalloklubia sekä Porin Nice Futista. Tossavainen tunnetaan korkeasta työmoraalistaan kentällä ja uransa aikana hän saavutti Ilveksessä SM-pronssin kaudella 1996 sekä neljä Suomen Cupin hopeaa Ilveksen ja HJK:n paidassa. Ilves-ikoni ”Ana” on ollut merkittävä esikuva naisten pelaamassa jalkapallossa ja alueelleen tärkeä pelaaja.

Ottelussa oli molemmilla joukkueilla isot panokset pelissä, voittaja jatkaisi Kansallisessa Liigassa ja häviäjä putoaisi Ykköseen. Ilvekselle ottelu ei olisi juuri huonommin voinut alkaa, sillä jo kolmannella minuutilla PK-35:lle tuomittiin rangaistuspotku. Hertta Laurinkoski sijoitti pallon eri nurkkaan, mihin Nelli Hautamäki heittäytyi ja vieraat siirtyivät nopeaan johtoon.

Ilves ei oikein saanut omaa hyökkäyspeliään ohjattua vaarallisiin maalintekopaikkoihin. Vieraat puolestaan hyödynsivät kentän tyhjiä tiloja alati vaarallisesti ja saivat useampia vaarallisia vastahyökkäyksiä aikaiseksi. Juuri ennen taukovihellystä kaatoi vierasjoukkue lisää kylmää vettä Ilveksen niskaan, kun yhdysvaltalainen Jamie Rita pääsi laukomaan vieraat kahden maalin johtoon.

Tauolla Ilves suoritti yhden vaihdon, kun Amelia Luotonen korvasi Laura Ojalan. Vaihto ei ensin näyttävän tuottavan tulosta, vieraat puolestaan onnistuivat jälleen maalinteossa. Maali syntyi kulmapotkusta hiukan onnekkaastikin, kun pallo ohjautui Laurinkosken päästä ohi Nellin käsien. Tämä maali herätti Ilveksen raivoisaan loppukiriin, joka tuottikin nopeasti tulosta. Tanja Kotoaro pudotti Aino Rasisen laukoman pallon eteensä ja vaihdosta sisään tullut Amelia iski pallon kylmän viileästi sisään.

Ilveksen vyörytys jatkui ja vain muutamaa minuuttia myöhemmin oli pallo jälleen vieraiden maalissa. Amelialta loistava keskitys, jonka Matilda Sarlin otti näyttävästi haltuun ja täräytti pallon takanurkkaan. Tämä oli Matildalle vasta uran toinen ja tämän kauden ensimmäinen osuma. Matilda otettiin samantien vaihtoon ja Sofia Laine juoksi hänen tilalleen. Ilves rakensi tilanteita ja sai luotua useitakin hyviä tilanteita, mutta palloa ei kuitenkaan saatu enää kolmatta kertaa maaliin toimitettua.

Eikä tasapeli olisi edes riittänyt, sillä JyPK:n voitto PKKU:sta nosti heidät Ilveksen edelle. Samalla myös Hongan voitto PK-35 Vantaasta nosti espoolaiset keltavihreiden ohi, mutta siitä huolimatta Honkakin joutuu hakemaan vauhtia ensi kaudella Ykkösestä.

Putoaminen on todella iso pettymys, mutta samalla se myös antaa uudenlaisen mahdollisuuden kehittää omaa toimintaa. Päätä ei saa nyt työntää pensaaseen, vaan uutta nousua on alettava rakentamaan samantien.

Kiitos kaikille kannattajille sekä yhteistyökumppaneille yhteisestä matkasta kaudella 2024.

Ilveksen kokoonpano:
5 Anna Olmala (C)
9 Saana Tuomala
12 Viivi Spets 84′ -> 4 Stina Virkkala
14 Aino Rasinen
15 Matilda Sarlin 63′ -> 88 Sofia Laine
22 Heta Olmala
23 Laura Ojala 46′ -> 13 Amelia Luotonen
24 Elli Mäkipelkola
27 Helmi Perkaus
37 Nelli Hautamäki (mv)
40 Kaisa Juvonen 90′ -> 10 Pipsa Saarilahti

Vaihtopelaajat:
7 Nelly Lehtilä
25 Iris Lukkarila
32 Roosa Karppinen (mv)

Maalit:
3′ 0-1 Hertta Laurinkoski (rp)
44′ 0-2 Jamie Rita
56′ 0-3 Hertta Laurinkoski
60′ 1-3 Amelia Luotonen
63′ 2-3 Matilda Sarlin

Varoitukset:
37′ Shiori Kato (PK-35)
89′ Ada Lindroth (PK-35)
90′ Tanja Kotoaro (PK-35)

Yleisöä: 424