Tehottomuus maalipaikoissa kävi kalliiksi – Åland rankaisi ja otti pisteet mukaansa

Kuva: Joope Erkkilä

ILVES – ÅLAND UNITED 0-1 (0-1)

Jalkapallo on maalintekopeli ja sen Ilves sai karvaasti kokea sunnuntaina. Avausjakson lukuisat hyvät maalipaikat jäi käyttämättä, kun taas vierailija onnistui tekemään sen tarvittavan yhden osuman. Åland United nappasi näin edun itselleen kamppailtaessa neljännestä sijasta.

Ilves aloitti ottelun erittäin pirteästi ja oli terävänä lähes koko avausjakson. Tilanteiden perusteella Ilves olisi voinut johtaa ottelua tauolle mentäessä useallakin maalilla, mutta toisin kävi. Ilveksestä lähellä maalintekoa olivat Elli Mäkipelkola, Nelly Lehtilä sekä Anna Olmala, mutta viimeistelyssä ei tänään ollut tarvittavaa terävyyttä.

Kliseinen ”jos et itse tee, niin kaveri tekee” piti tällä kertaa paikkansa. Parisen minuuttia ennen taukoa Ilves pelasi avaustilanteensa löysähkösti ja vieraiden Aada Törrönen pääsi katkaisemaan syötön. Kauden ensimmäistä Kansallisen Liigan otteluaan torjunut Roosa Karppinen oli kaukana maalistaan, ja Törrönen laukoi pallon hänen ylitseen maaliin.

Nellyllä ja Ellillä oli vielä loistavat paikat iskeä peli tasoihin ennen taukovihellystä, mutta molempien painavat laukaukset meni pallonmitan yli vieraiden maalin.

Toiselle jaksolle Ilves ei enää saanut omaa peliään rullaamaan avausjakson tapaan. ÅU pystyi puolustamaan pallolla riittävän hyvin ja oli itse asiassa lähempänä maalintekoa kuin kotijoukkue. Ensimmäiset vaihtonsa Ilves teki tunnin pelin jälkeen ja vaihtoikin heti kolme pelaajaa kerralla. Saana Tuomala, Amelia Luotonen ja Tessa Perttula korvasivat Viivi Spetsin, Heta Olmalan sekä Nellyn.

Vaihdot auttoivat hiukan, muttei tarpeeksi. Saanan antamasta kulmasta pallo saatiin jo vieraiden maaliviivalle, josta puolustus kuitenkin onnistui pallon siivoamaan väljemmille vesille. Myöhemmin vielä Laura Ojala korvasi Matilda Sarlinin ja Iris Lukkarila Anela Ljesnjaninin.

Riitävän vaarallisia paikkoja ei Ilves kuitenkaan onnistunut enää rakentamaan, joten tärkeä pisteet lähtivät kaikki ÅU:n mukana Ahvenanmaalle, joka karkasi näin kolmen pisteen karkumatkalle ja neljännelle sijalle. Samaan aikaa Honka nappasi omasta pelistään pisteen ja nousi nyt tasapisteisiin Ilveksen kanssa.

Ilveksen joukkue pitää nyt viikon loman ja palaa sen jälkeen akut ladattuina valmistautumaan seuraaviin otteluihin.

Ilveksen kokoonpano:
4 Stina Virkkala
5 Anna Olmala (C)
7 Nelly Lehtilä 62′ -> 17 Tessa Perttula
8 Anela Ljesnjanin 83′ -> Iris Lukkarila
12 Viivi Spets 62′ -> 9 Saana Tuomala
15 Matilda Sarlin 77′ -> 23 Laura Ojala
22 Heta Olmala 62′ -> 13 Amelia Luotonen
24 Elli Mäkipelkola
27 Helmi Perkaus
32 Roosa Karppinen (mv)
40 Kaisa Juvonen

Vaihtopelaajat:
31 Viivi Mäki-Kamppi (mv)

Maalit:
43′ 0-1 Aada Törrönen

Varoitukset:
72′ Stina Virkkala
83′ Ella Degerstedt (Åland Utd)
87′ Senja Salo (Åland Utd)