Saarelaisten salama-alku oli Ilvekselle liikaa – seuraavat pisteet haussa lauantaina

Jenni Kantanen paiski hartiavoimin hommia ja iski kauden avausmaalinsa. Åland United vei kuitenkin pisteet matkaansa. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves – Åland United 1-4 (1-3)

Åland United on viime vuosina ollut Ilvekselle hankala vastus, eikä tilanteeseen saatu muutosta vieläkään lauantaina. Saarelaiset järjestivät kotijoukkueelle todellisen shokkialun laukomalla kolme maalia ottelun ensimmäisten seitsemän minuutin aikana.

Ottelu aloitettiin upeasti palkitsemisilla. Kansallisen Liigan Legendaksi valittu entinen Ilveksen ja maajoukkueen maalivahti Johanna Lindell palkittiin juhlavasti ja omat palkintonsa saivat myös 100. pääsarjaottelun rajan saavuttaneet Laura Laurikainen sekä Aino Rasinen.

Ensimmäinen jakso

Itse ottelu pääsi tämän jälkeen käyntiin ja alkoikin varsinaisella maali-ilottelulla. Kotiyleisön harmiksi maaleista vastasi vierasjoukkue, jolla ei todellakaan ollut sen paremmin bussi- kuin laivajalkojakaan allaan. Seitsemän minuutin aikana kotijoukkueen verkko heilahti peräti kolme kertaa, joten salama-alusta voidaan todellakin puhua. Maalintekijöinä maajoukkuepuolustaja Anna Westerlund sekä kahdesti osunut Dana Leskinen.

Maalien jälkeen Ilves pääsi jo itsekin peliin mukaan. Ensimmäinen hyvä tilanne kavennukseen syntyi Saana Tuomalan antamasta vapaapotkusta, josta Aino pääsi yrittämään maalintekoa. ÄU:n Elaine Burdett torjui kuitenkin tuon yrityksen.

Ilves sai kyllä luotua paikkoja, kuten energisesti pelanneen Jenni Kantasen rakentama vetopaikka Heta Olmalalle. Vieraiden puolustus pystyi kuitenkin nämä selvittämään. Saarelaiset joutuivat jo puolen tunnin kohdalla tekemään ensimmäisen vaihtonsa, kun kapteeni Sarah Troccoli siirtyi loukkaantuneena sivuun ja hänet korvasi Margarida Salvado de Sousa.

Muille ahkerasti paikkoja rakennellut Jenni kokeili itsekin ratkaisua, ja se todellakin kannatti. Saana löysi syötöllään vasemmalta laidalta Tuuli Viinikan, joka lyhyen kuljetuksen syötti pallon boksiin. Jenni venytti itsensä tähän palloon ja laukoi upeasti nahkakuulan aivan takaylänurkkaan. Maali oli hyökkääjän tämän kauden ensimmäinen.

Tauolle siirryttiin kahden maalin takaa-ajoasemassa.

Toinen jakso

Jälkimmäinen jakso alkoi huomattavasti avausjaksoa tasaisemmissa merkeissä. Ilves hiukan hallitsi peliä saarelaisten tyytyessä lähinnä puolustamalla pitämään johtoasemansa. Tiukentunut puolustus piti Ilveksen hyökkäykset nyt poissa vaarallisilta tekopaikoilta.

Saana nostettiin hiukan ylemmäs pelaamaan ja painavan laukauksen omaavana häneltä odotettiinkin tehoja. Eikä kauas kavennusosuma jäänytkään, mutta sateinen tuuli sai pallon lentämään hiukan yli maalin.

Kaupissa pelattiin hienosti täydellä tempolla aivan loppuvihellykseen saakka. Molemmat joukkueet saivat hyviä paikkoja aikaiseksi, paras niistä tuli vierailta sisään tulleelle Olivia Uleniukselle. Nuori hyökkääjä pääsi tökkäämään maalin edustalta pallon kohti tyhjää maalia, mutta Ilvekseltä vaihdosta sisään tullut Sara Haapala pelasi upeasti tilanteen loppuun asti ja pelasti pallon maaliviivalta.

Molempiin päihin tulleista maalipaikoista, valitettavasti ainoastaan vieraiden Ulenius onnistui lopulta maalinteossa, kun ottelua oli pelattu jo yli 90 minuuttia. Maali oli vuonna 2007 syntyneelle Uleniukselle pääsarjauran ensimmäinen. Loppulukemiksi kirjattiin 1-4 ja kaikki liigapisteet matkasivat Ahvenanmaalle.

Päävalmentaja Juha-Pekka Berg harmitteli ottelun alkua. Joukkue tiesi vastustajan tulevan alussa kovaa, mutteivat pystyneet siihen kuitenkaan vastaamaan.

”Olimme mielestäni hyvin varauduttu näihin tilanteisiin, mistä kaksi ensimmäistä maaliakin syntyi. Ei vaan pystytty riittävällä laadulla siihen vastaamaan. Olimme edellispäivänä harjoiteltu puolustamaan juuri samanlaista kulmapotkua vastaan, mistä avausmaali syntyi. Hävittiin kuitenkin sata-nolla pelitilanteessa. Toisessa maalissa meillä petti kenttätasapaino täysin, vaikka siitäkin olimme viikolla paljon puhuneet.”

ÅU:n kolmas osuma syntyi todella nopeasta vastahyökkäyksestä, mikä yllätti sekä pelaajat että valmennuksen.

”Tilannehan lähti meidän omasta kulmapotkustamme. Kaikki kunnia vastustajalle siitä, miten he oman hommansa hoitivat. Meilläkin oli kaksi nopeinta pelaajaa alhaalla varmistamassa, muuta ei vaan nopeus tällä kertaa riittänyt. Oli kyllä todella nopea vastahyökkäys.”

Salama-alun jälkeiseen peliin J-P puolestaan oli hyvin tyytyväinen. Toista maalia hän kuitenkin jäi kaipaamaan avausjaksolta.

”Hatunnosto joukkueelle siitä, ettei henkinen kantti romahtanut noista maaleista. Alettiin pelaaman suunnitelman mukaan ja tilanteita alkoi tulemaan toiseenkin päätyyn. Ne toivat kaivatun kavennusosuman, eikä se toinenkaan osuma kaukana ollut. Se kun olisi syntynyt, niin ehkä olisimme saaneet tiukemman pelin vielä aikaiseksi.”

Toisella jaksolla Ilves haki lisäosumia, mutta niitä ei kuitenkaan onnistuttu enää tekemään.

”Toisella jaksolla peli olikin huomattavan tasaisempaa. Saatiin taas pallonhallinta itselle, kun vieraat puolustivat syvempää. Heti kun saatiin kenttätasapaino kuntoon, ei vastustajakaan enää saanut samanlaisia vaarallisia tilanteita luotua. Ilman tuota seitsenminuuttista pelihän näytti ihan hyvältä.”

Vaikka Ilves saikin hyvän loppukirin aikaiseksi, jäi J-P jotain siitä vielä kaipaamaan.

”Lopussahan nostettiin vähän riskitasoa ja pelaajia ylemmäs. Meidän loppukirimme ei ehkä ollut aivan sitä, mitä olisimme halunneet. Tällaisissa takaa-ajotilanteissa, missä meidän täytyy saada maali aikaiseksi, on pelaaminen jäänyt aavistuksen valjuksi. Ekan jakson loppupuoliskon hyökkäyspelaamisemme kun olisi saatu myös ottelun loppuun, niin se olisi ollut hyvä.”

Seuraavaan otteluun ei J-P:n mukaan isoja muutoksia tarvitse tehdä, pientä hiomista kylläkin.

”Kenttätasapainon suhteen jatketaan jumppaamista. Tarkennetaan hiukan pelaajien etäisyyksiä ja vähän kiinnitetään huomiota laitapelaamiseen. Meillä on aika vahva peli-identiteetti, joukkue uskoo siihen edelleen ihan sataprosenttisesti ja pyrkii sitä toteuttamaan. Uskon siihen, että palasia hiukan hioen alkavat ne paremmin loksahtelemaan myös paikoilleen.”

Seuraavia pisteitä jahdataan taas kotona. Lauantaina vastaan saapuu HJK, tervetuloa kannustamaan keltavihreät pisteille!

14.5.2022, Kauppi 3, yleisöä: 167

Maalit:

3’ Westerlund Anna 0-1 (ÅU)

5’ Leskinen Dana 0-2 (ÅU)

7’ Leskinen Dana 0-3 (ÅU)

36’ Kantanen Jenni 1-3

90’ Ulenius Olivia 1-4 (ÅU)

Varoitukset:

53’ Laurikainen Laura

71’ Tulkki Emmaliina

90’ Katherine Loferski (ÅU)