Raportti: Vahva toinen jakso Oulussa palautti Ilveksen voittokantaan

Tuuli Viinikka iski Oulussa kauden kolmannen liigaosumansa ja jakoi samalla kaksi maalisyöttöä. Kuva toukokuun ONS-kotiottelusta. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves joutui tekemään Oulussa täyden päivätyön saadakseen pisteet matkaansa. Maalihanat aukesivat vasta toisella jaksolla, mikä lopulta johti selvään vierasvoittoon.

ONS – Ilves 1-4 (1-0)

ONS oli edellisessä ottelussaan napannut kauden avausvoittonsa ja janosi kotiyleisön edessä toista. Nuori kotijoukkue johtikin ottelua tauolle mentäessä, mutta joutui lopulta taipumaan tehonsa löytäneelle Ilvekselle.

Alkusarjaa on jäljellä vielä kaksi ottelua ja Ilves on sarjataulukossa seitsemännellä sijalla, neljä pistettä ottelun vähemmän pelannutta HPS:ää perässä. Mahdollisuudet nousta ylempään jatkosarjaan ovat siis vielä olemassa.

Ensimmäinen jakso

Rutkasti avausvoitostaan itseluottamusta saanut ONS aloitti sunnuntain ottelun pirteästi ja onnistuikin iskemään avausmaalin ottelun 11. minuutilla. Aada Saarela voitti kaksinkamppailun ja antoi pystysyötön Sara Sievistölle, joka lopulta onnistui pienestä kulmasta laukomaan pallon tolpan kautta maaliin.

Hetkeä myöhemmin oli Ilveksellä hyvä paikka tasoitukseen, kun Saana Tuomalan antamasta kulmasta pääsi Aino Rasinen puskemaan. Pallo otti vielä kimmokkeen matkallaan, mutta päätyi kuitenkin aivan maaliviivalla maalivahti Lilja Niirasen syliin.

Kaukana ei ollut kotijoukkueenkaan toinen osuma, sillä pelipäällä ollut Sievistö laukoi pallon ylärimaan, josta se vielä pomppasi Roosa Karppisen selkään. Ilveksen onneksi kuitenkin kentän puolelle ja takaiskulta vältyttiin.

Todella terävästi Kansallisen Liigan tasolle kotiutunut nuori Anela Ljesnjanin pääsi pariin otteeseen yrittämään maalintekoa, mutta vielä ei ollut onnistumisen aika. Tauolle mentiin siis kotijoukkueen johtaessa.

Toinen jakso

Tauolta saapuikin voitontahtoinen Ilves, jonka otteista näkyi halu ottaa ottelusta pisteet kotiin. Tasoitus oli jo lähellä tulla kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta todella tiiviisti puolustanut kotijoukkue selvitti tuon tilanteen.

Saanan antamat kulmat olivat läpi ottelun vaarallisia ja tasoituskin lopulta syntyi kulmapotkusta. Etutolpalle suunnattuun palloon pääsi Anela helposti väliin ja ohjasi pallon ohi hölmistyneen Niirasen. Toista maalia ei tarvinnut odotella kuin pari minuuttia, kun Ilves onnistui jälleen. Tuuli Viinikan upeasta keskityksestä pääsi Aino iskemään kauden avausmaalinsa, vieden keltapaidat johtoon.

Kotijoukkueen hyökkäyksiä ei juurikaan nähty, mutta tasoitusmaali oli kuitenkin hyvin lähellä. Oululaisten näkyvin pelaaja Sievistö pääsi tuikkaamaan Ilves-puolustajien välistä pallon ohi vastaan tulleen Roosan. Pallo kuitenkin vieri hiukan takatolpan ohi ja Ilves säilytti johtonsa.

Ilves puolestaan onnistui maalinteossa, kun Anela nälkäisesti katkoi syötön ja eteni määrätietoisesti boksia kohti. Poikittaissyöttö löysi tilanteeseen juosseen Tuulin, jolla oli helppo työ laukoa pallo maaliin ja katkaista pitkä maaliton jaksonsa. Edellisen osumansa Tuuli oli tehnyt toukokuussa.

Vielä yhden maalin Ilves Oulussa teki, kun Anela esitteli laukaisutekniikkaansa. Yhteistyö Tuulin kanssa toimi jälleen mainiosti ja maalinnälkäinen pelaaja haki itsensä parempaan laukaisupaikkaan. Vasen jalka vapaaksi ja todella upea kierteinen veto takatolpan kautta sisään vei Ilveksen kolmen maalin johtoon. Anelalle tämä oli kolmas maali, eikä pelattuja otteluita Kansallisessa Liigassa ole kuin vasta samaiset kolme.

Koutsin kommentit

Keltavihreiden päävalmentaja Anssi Ylinen kertoi, että ONS-ottelun tauolla tehdyt muutokset käänsivät ottelun tupsukorvien hyväksi.

• Aluksi oli ihan tasaista, mutta ONS sai muutaman vaarallisen paikan ennen heidän maaliaan. Ei se nyt mitään myllytystä ollut, mutta tehokkaasti tekivät maalinsa. Ekan jakson viimeiset 20-25 viimeistä minuuttia puolestaan hallittiin ja oli paikkojakin, mutta ei saatu maalia.
  • Toiselle jaksolla muutettiin pelaamista, pelaajatkin oli aktiivisesti miettineet muutoksia. Se osoittautui hyväksi vaihdoksi. Hallittiin toisen jakson alkua, vaikka ei maalia saatukaan, niin ONS oli vaikeuksissa. Kun saatiin maali, niin saatiin myös lisää energiaa. Toinen maali aukaisi peliä lisää.
  • Jälkimmäinen jakso oltiin parempia ja jaksettiinkin paremmin. Tasapainoinen esitys kokonaisuudessaan. Viides peli kahden viikon sisällä, ollaan matkusteltu paljon, kun ollaan käyty Ahvenanmaalla, Jyväskylässä ja nyt Oulussa. Liigassa ei olla saatu voittoja, mutta nyt saatiin hieno ja tärkeä voitto, olen oikein tyytyväinen pelaajien suoritukseen ja harjoittelu näkyi varsinkin toisella jaksolla. Oltiin reippaalla jalalla, kun jätettiin aamutreenit pois, mikä oli varmaan henkisesti ja fyysisesti oikea ratkaisu. Sanoisinko, että se on vähän kuin kukille antaisi vettä, kun pääsee huilaamaan välillä.

Pyydettäessä, päävalmentaja kommentoi myös terävästi ja varsinkin tehokkaasti liigapeleihin rynnineen Anela Ljesnjaninin pelaamista.

• Anela on kova kamppailemaan, hän on periksiantamaton ja taitava. Hänellä on rohkeutta haastamisessa ja hyvä potku. Itseluottamus ja rohkeus näkyy myös kamppailutilanteissa. Hyvältä näyttää, Anela on hyvällä tiellä. Jatketaan kovasti harjoittelua ja mennään eteenpäin.

Tulevana lauantaina Ilves matkustaa Kuopioon KuPS:n vieraaksi ja sitä seuraavana lauantaina saapuu HPS Kauppiin alkusarjan viimeiseen otteluun. Suomen Cupin välieräottelussa torstaina 31.8. kello 17 vastaan asettuu KuPS ja tuokin ottelu pelataan Kaupissa, joten tervetuloa kannustamaan Ilves voittoihin!

Kansallinen Liiga, Raatin Stadion, Oulu, 13.8.2023

Maalit:

11’ Sievistö Sara 1-0

66’ Ljesnjanin Anela 1-1

70’ Rasinen Aino 1-2

73’ Viinikka Tuuli 1-3

81’ Ljesnjanin Anela 1-4