Raportti: Upea vierasvoitto Hongasta palautti Ilveksen voittokantaan liigassa

Vihreäpaitainen voittoryhmä, toisen kerran perättäin!

Ilveksen kahden liigatappion putki katkesi Espoossa, kun FC Honka kaatui Tapiolan tekonurmella. Vaikean alun jälkeen Ilves nosti oman pelinsä tasoa riittävästi, jotta kolme pistettä lähti mukaan kotiin tuomisiksi.

FC Honka – Ilves 1-2 (0-1)

Lauantain ottelusta Hongan ja Ilveksen osalta ei kukaan odottanut mitään maali-ilottelua, vaikka keskiviikkona espoolaiset tekivätkin kuusi maalia ja Ilveskin viisi Suomen Cupin otteluissa alemman sarjatason joukkueita vastaan. Kansallisen Liigan otteluissa molemmilla joukkueilla oli alkukausi ollut nihkeää maalinteon osalta, sillä viiden kierroksen jälkeen oli Honka tehnyt neljä ja Ilves vain kaksi osumaa.

Kolme kaunista maalia Tapiolan kentällä kuitenkin nähtiin ja meidän onneksemme kokovihreissä pelannut Ilves vastasi niistä kahdesta. Hyvälaatuinen kamppailu oli varmasti katsojille viihdyttävää seurattavaa, sillä tekopaikkoja oli molemmilla enemmänkin. Kumpikin joukkue pyrki aktiiviseen pelaamiseen, minkä ansiosta sanonta ”vauhtia ja vaarallisia tilanteita” kävi todellakin toteen.

 

Ensimmäinen jakso

Ilves aloitti ottelun hieman hapuillen ja hermostuneesti varsinkin pallolla pelaten. Osasyynä toki oli Hongan aggressiivinen prässäys, mutta liian paljon Ilvekseltä nähtiin harhasyöttöjä ja helppoja pallonmenetyksiä. Ensimmäinen maalipaikka tuli kotijoukkueen Daniela Sandåsille, jonka pusku kulmasta meni kuitenkin hiukan ohi Roosa Karppisen vartioiman Ilves-maalin.

Hiljalleen Ilves sai kuitenkin pelinsä kulkemaan ja luomaan omia hyökkäyksiään. Ensimmäinen vihreiden maalipaikka oli hyvin pelanneella Inari Salolla, joka pääsi yrittämään maalintekoa oman rajaheittonsa jälkitilanteesta. Matala laukaus kohti etunurkkaa päätyi kuitenkin Sofia Mannerin syliin.

Toista otteluaan kärjessä pelannut kapteeni Anna Olmala toi vaarallisuutta Ilveksen hyökkäyspeliin. Anna itse oli lähellä avausmaalin tekemistä, kun hän hassutti Hongan puolustajan ”kahville” ja laukoi tulisesti kohti etuyläkulmaa. Manner oli kuitenkin tilanteessa loistavasti mukana.

Avausmaalin laukoi lopulta upeasti 25 metristä Saana Tuomala upean hyökkäyksen päätteeksi. Syvältä omalta alueelta lähtenyt hyökkäys sisälsi useamman hienon syötön, jonka päätteeksi Saana pääsi tykittämään kauden avausosumansa oikeaan kulmaan.

 

Toinen jakso

Tauolla Ilves suoritti yhden vaihdon, kun Aino Rasinen korvasi Moona Laineen. Ilves aloitti toisen jakson selvästi ensimmäistä paremmin, vaikkakin Honka jälleen ensimmäisenä maalipaikan saikin. Lauantain näkyvin espoolaispelaaja Elli Seiro oli asialla, mutta kauden ensimmäistä otteluaan Kansallisessa Liigassa pelannut Roosa oli tilanteessa terävämpi.

Ilves ei johtoasemasta huolimatta tyytynyt pelkästään puolustamaan, vaan pyrki aktiivisesti omiin hyökkäyksiinsä. Anna kokeili toistamiseen Mannerin torjuntarefleksejä matalla kudillaan, mutta vielä ei uusvanhan hyökkääjän maalitili auennut.

Huomionarvoisia tekoja toisella jaksolla olivat Sofia Määtän hieno puolustuspelaaminen, jossa hän juoksi espoolaispelaajan kiinni ja puhtaasti pelasi tämän irti pallosta. Helmi Perkaus puolestaan varmisteli omalta maaliviivalta pallon turvallisemmille vesille, kun Roosa oli kaukana maaliltaan.

Ilveksen toinen maali syntyi aktiivisen prässipelaamisen seurauksena, kun Anna riisti pallon ja Saana toimitti sen Tuulille. Tämän nousu boksiin ja pallo hallitusti verkonperukoille oli kaunista katseltavaa.

Pipsa Saarilahti juoksi kovasti töitä tehneen Sofian tilalle reilu kymmenen minuuttia ennen ottelun päätöstä. Kotijoukkueen satsatessa hyökkäämiseen avautui Ilvekselle useampikin vastahyökkäys, joista ei kuitenkaan lisäosumia saatu aikaiseksi.

Honka painoi päälle ja lisäajan ensimmäisellä minuutilla se tuottikin tulosta. Hyviä keskityksiä läpi ottelun jaellut Noora Juusela päätti kokeilla itse laukoa ja kieltämättä upealla kudillaan saikin kuparisen rikottua. Aikaa ei kuitenkaan riittänyt enää tasoitukseen ja näin kaikki kolme pistettä lähtivät Ilveksen matkassa Tampereelle.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Anssi Ylinen kommentoi Espoon vierasottelua rauhalliseen tapaansa.

”Alussa jäätiin vähän jyrän alle, Honka prässäsi kovasti. Siinä oli myös kova vastatuuli ja pallo ei lentänyt, vaikka yritettiinkin pelata sitä aika suoraviivaisesti linjan taakse. Ehkä 20 minuutin, puolen tunnin jälkeen parannettiin, päästiin peliin mukaan ja tehtiin hieno maalikin.

Tokalla jaksolla oltiin parempia, mitään hätää ei oikeastaan ollut ja päästiin tekemään toinen maali. Lopussa Honka sai sitten oman maalinsa, mutta ei meillä ollut paniikkia. Joukkueesta olen ylpeä, että vaikka ei loistettukaan, niin saatiin kolme pistettä. Rutiini kasvaa, vaikka ei täydellisesti pelaakaan, niin saadaan pisteitä.”

Kuinka päävalmentaja niputtaa menneen, kahden voiton viikon?

”Me harjoiteltiin kolme viikkoa aika pienellä ryhmällä, mutta viime viikolla oli ensimmäinen kerta pitkään aikaan, että lähes kaikki, pitkäaikaisloukkaantuneita lukuun ottamatta olivat peli- tai harjoituskunnossa. Se on hyvä juttu se.”

 

Kansallinen Liiga jatkuu Ilveksen osalta tulevana lauantaina 27.5. Kaupissa. Kello 14 alkavaan otteluun vieraaksi saapuu oululainen ONS. Ottelu on samalla Kansallisen Liigan Lisää hyvää ympärillemme -hyväntekeväisyysottelu, jossa nostetaan esille paikallisia samanarvoisuuden ja yhdenvertaisuuden mahdollisuuksien edistämiä organisaatioita. Ilveksen valinta kumppaniksi on loistavaa työtä lasten ja nuorten parissa tekevä Icehearts ry. Nähdään Kaupissa!

FC Honka – Ilves 1-2 (0-1)

Kansallinen Liiga, Tapiola 1 TN, Espoo, 20.5.2023

Maalit:

37’ Tuomala Saana 0-1

74’ Viinikka Tuuli 0-2

90+1’ Juusela Noora 1-2

 

Ilveksen kokoonpano:

4 Salo Inari

5 Olmala Anna (kapt.)

9 Tuomala Saana

16 Viinikka Tuuli 90+2’ -> 28 Bohui Patricia

19 Määttä Sofia 79’ -> 10 Saarilahti Pipsa

20 Laine Moona 46’ -> 14 Rasinen Aino

23 Ojala Laura

27 Perkaus Helmi

32 Karppinen Roosa (mv.)

35 Heikkilä Armi

40 Juvonen Kaisa

Vaihtopelaajat:

1 Hämäläinen Meri (mv.)

7 Kettunen Nella

17 Haapala Sara

18 Ahonen Helli