Raportti: Synkkä seitsenminuuttinen koitui Ilveksen kohtaloksi

Ennen peliä hymy oli herkässä. Pelaajia saattamassa Futis-Liigan Vuoreksen E11-E10-tytöt. Kuva: Joope Erkkilä.

Åland United on viime vuosina ollut Ilvekselle hankala vastustaja ja sitä se oli lauantaisessakin kohtaamisessa Kaupissa. Jalkapallo on ennen kaikkea maalintekopeli, ja siinä saarelaiset antoivat emännilleen oppitunnin tehdessään kolme maalia seitsemän minuutin aikana.

Ilves – Åland United 3-0 (3-0)

Lauantain äitienpäivänaaton ottelu päästiin pelaamaan Kaupissa loistavissa olosuhteissa. Aurinko paistoi upeasti, mutta kevyt keväinen tuulenviri piti lämpötilan nautittavana koko ottelun ajan. Futis-Liigan kutsuotteluun saapui vähän ennen peliä kiva määrä kortteliliigalaisia!

Tasaisesti alkanut ottelu sai lähes 500-päisen yleisön kannustamaan äänekkäästi omiaan, mutta vierasjoukkueen tehokas seitsenminuuttinen kieltämättä latisti tunnelmaa katsomossa.

Tuttu puolustaja Kaisa Juvonen oli jälleen palannut ”kesätöihin” Ilvekseen, joka mahdollisti kapteeni Anna Olmalan siirtymisen topparin paikalta uran alkuvaiheiden pelipaikalle kärkeen.

Ensimmäinen jakso

Ottelu lähti liikkeelle hyvin tasaisissa merkeissä. Åland United pyrki pelaamaan palloa Ilveksen boksiin, jossa tupsukorvien puolustus, maalivahti Meri Hämäläisen johdolla piti kuitenkin puolensa. Hyvin pääsi Ilveskin omia hyökkäyksiään rakentamaan, joista ensimmäinen hyvä paikka siunaantui Pipsa Saarilahdelle. Omasta boksista lähteneen nopean vastahyökkäyksen päätteeksi Pipsa laukoi kaukaa, mutta laskeutuva pallo viuhui kuitenkin aavistuksen yli vieraiden maalin.

Ilves oli alussa todella aktiivinen ja hyvin hyökkäystä tukemaan lähtenyt puolustaja Inari Salo pääsi laukomaan, mutta pienestä kulmaan tulleen matalan kudin onnistui Jessica Kiviaho nappamaan kuitenkin haltuunsa. Ottelutapahtumien valossa ei kukaan osannut aavistaa, että kyseinen laukaus jäisi Ilveksen ainoaksi kohti vastustajan maalia suuntautuneeksi vedoksi.

Hyvän alun jälkeen Kauppiin puhalsi kylmä saaristolaismerituuli seitsemän minuutin ajan. 23. minuutilla ÅU:n Anna Nurmi laukoi kieltämättä upeasti sivurajan tuntumasta pallon takanurkkaan aivan yläriman alapuolelle. Meri oli näppeineen kyllä mukana, mutta ei aivan ylettynyt riittävän voimakkaaseen osumaan.

Kuusi minuuttia myöhemmin asialla oli Aada Törrönen, joka sai töppösensä sopivasti Dana Leskisen keskittämään palloon ja vei joukkueensa jo kahden maalin johtoon. Heti perään iski vielä viime kaudella Ilveksessä pelannut Silja Tuominen, joka sai ohjata Törrösen syötön verkon perukoille pilkun kohdalta.

Toinen jakso

Tauolla Ilves suoritti yhden vaihdon, kun Annan tilalle hyökkäykseen otettiin Patricia Bohui. Ilves kyllä pyrki omia hyökkäyksiään rakentamaan, mutta riittävän laadukkaita paikkoja ei kuitenkaan saatu aikaiseksi. ÅU oli erittäin lähellä tehdä jakson alussa jo neljännen osuman, mutta Meri torjui hienosti Jacqui Handin vaarallisen laukauksen.

Ilveksen panostaessa omaan hyökkäyspeliinsä aukeni vieraille tilanteita nopeiden vastahyökkäyksien merkeissä. Eräästä näistä oli Törrönen lähellä iskeä illan toisen osumansa, mutta tällä kertaa hän ei aivan ylettynyt venyttämään palloon.

Ilves otti lisää tuoreita jalkoja kentälle. Ensin Moona Laine ja Laura Ojala juoksivat Kaisan ja Pipsan tilalle ja myöhemmin vielä nuoret Matilda Sarlin ja Elli Mäkipelkola korvasivat Inarin ja Aino Rasisen. Sekä Matildalle että Ellille, ottelu oli liigakauden toinen.

Vaihdot eivät kuitenkaan tuoneet riittävästi lisää hyökkäysenergiaa, sillä ÅU puolusti viisaasti ja pystyi pitämään otteen itsellään. Vaarallisia tilanteita nähtiin useampia Ilveksen maalilla, kuten vaihdosta sisään tulleen Anni Hakasalon laukaus, johon Meri hienosti heittäytyi torjuen tilanteen kulmaksi.

Toisella jaksolla ei enää lisämaaleja nähty, joten ÅU nappasi kolme pistettä mukaansa avausjakson hurjan seitsenminuuttisensa ansiosta. Vierasjoukkue oli muutoinkin terävämpi joukkue, mistä kertovat myös tilastot. Ilves sai ainoastaan yhden laukauksen kohti vieraiden maalia, kun vieraat puolestaan onnistuivat siinä seitsemän kertaa.

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Anssi Ylinen kommentoi ottelua rauhalliseen tapaansa.

”Kaikki oli periaatteessa kunnossa ennen peliä. Normaali viikko, Kaisa oltiin saatu mukaan ja ehti kaksiin treeneihinkin. Peli alkoi ihan hyvin, lähtökohtaisesti Åland oli kuitenkin meitä hiukan vahvempi joukkue. Heidän ensimmäinen maalinsa oli jotenkin käänteentekevä koko pelin suhteen. Se tuli jotenkin niin vaarattomasta tilanteesta, yllätti kaikki niin katsomossa kuin kentälläkin. Seuraavat seitsemän minuuttia olikin kohtalokkaat.

Mikään ei tullut yllätyksenä. Heidän pelitapansa, joka tuotti ne kaksi seuraavaa maalia, oli kyllä täsmällisesti meillä tiedossa. Vastustajalla oli vaan niin nopeita ja hyviä pelaajia, joita emme saaneet tilanteissa estettyä. Boksin puolustamisessa olimme vielä liian kesyjä, näissä tilanteissa pitäisi vaan olla tylympi.

Nyt on edessä kahden ottelun viikko. Kovin paljoa se ei viikkorytmiä sekoita. Meillä on normaalistikin keskiviikkoisin kovempi harjoitus, nyt sen tilalla on Suomen Cupin peli kakkosjoukkuetta vastaan. Osa pelaajistamme pelasi tosin viikonloppuna kaksi peliä, joten heillä on mahdollisuus maanantai pitää lepopäivänä. Muutoin normi viikko ja lauantaina haastetaan Honka Tapiolassa”.

Kansallinen Liiga jatkuu keltapaitojen osalta tulevana lauantaina 20. toukokuuta, jolloin joukkue vierailee Espoon Tapiolassa FC Hongan vieraana. Sitä ennen pelataan kuitenkin keskiviikkona 17.5. Suomen Cupin ottelu, jossa Ilves/2 emännöi edustusjoukkuetta Vuoreksen Ilves-kentällä klo 20:30 alkavassa ottelussa.

Kansallinen Liiga, Kauppi 3, Tampere, 13.5.2023

Maalit:

23’ 0-1 Nurmi Anna

29’ 0-2 Törrönen Aada

30’ 0-3 Tuominen Silja

Vaihtopelaajat:

37’ Hautamäki Nelli (mv.)