Raportti: Pistetili auki kauden avausottelussa

Kauden avausottelun avauskokoonpano!

Ilves matkasi nälkäisenä Vantaalle haastamaan PK-35 Vantaata, joka viime vuosina oli ollut todella vaikea vastustaja keltapaidoille. Voittoa ei kuitenkaan irronnut, mutta taistelun tuoma tasapelipiste on kuitenkin hyvä saalis kotiin tuomisiksi. Näkyvimmät tupsukorvat olivat pilkun torjunut Meri Hämäläinen sekä maalipaikkoja rakennellut Tuuli Viinikka.

PK-35 Vantaa – Ilves 0-0 (0-0)

Viime vuosien ottelutuloksiin verraten Vantaalta odotettiin maalirikasta ottelua, sillä viidessä edellisessä keskinäisessä kohtaamisessa ei ollut jääty alle viiden maalin. Kaudet eivät kuitenkaan ole sisaruksia keskenään ja Vantaalla nähtiinkin tasainen ja maaliton taistelu.

 

Ensimmäinen jakso

Ottelu alkoi rauhallisesti tunnustellen, mutta hiljalleen Ilves sai hienoisen otteen pelistä. Keltapaidat pystyivät luomaan hyökkäyksiä ja varsinkin aggressiivisella paineistamisellaan riistämään palloja yläkolmanneksella.

Kaksi ensimmäistä maalipaikkaa syntyivätkin Ilvekselle. Vartin kohdalla kapteeni Anna Olmala lähetti pitkällä syötöllään Tuuli Viinikan oikeaa laitaa pitkin juoksuun. Tuulin mainio keskitys vitosen viivalle putosi mukavasti Pipsa Saarilahden eteen, mutta sen verran kovan kontaktin Pipsa sai takaa tulleelta Eerika Appelqvistiltä että menetti tasapainonsa juuri ratkaisevalla hetkellä,

Toinen tilanne viitisen minuuttia myöhemmin tuli myös Tuulin kautta. Nyt Sofia Määttä vapautti keskiympyrästä Tuulin juoksuun ja lähti itse mukaan maalille. Tuulin keskitys oli jälleen loistava, mutta nyt vantaalaisten puolustus pääsi kuitenkin ensimmäisenä palloon.

Kotijoukkue pääsi peliin mukaan jakson puolen välin paikkeilla yhä paremmin. Nyt oli Ilveksen vuoro puolustaa tiukasti ja ottaa vastaan vantaalaisten prässäystä. Emäntien mahdollisuus iskeä Kansallisen Liigan avausmaali syntyi parisen minuuttia ennen taukovihellystä, kun Sofia Laine joutui boksissa rikkomaan keltaisen kortin ja rangaistuspotkun arvoisesti kotijoukkueen kapteenia, Reetta Suomelaa.

Pilkkua asettui ampumaan Ella Koivu, jonka laukauksen kuitenkin Meri Hämäläinen torjui tyylikkäästi. Suomela pääsi vielä irtopallosta kokeilemaan, mutta laukoi kuitenkin ohi maalin. Ottelun jälkeen Meri antoi kiitosta Annalle, joka entisenä PK-35-pelaajana antoi vinkin kumpaan kulmaan kannattaa heittäytyä.

 

Toinen jakso

Jakso alkoi jälleen hienoisella Ilveksen painostuksella ja Sofia M. sai jakson ensimmäisen tilanteenkin, mutta ei kuitenkaan tulosta aikaiseksi. Jälleen tilanteen rakensi Tuuli, tällä kertaa keskikaistalta.

Maalintekoa pääsi yrittämään myös toista liigaotteluun pelannut Moona Laine, jonka kaukolaukaus kuitenkin ajautui suoraan Irea Virtanen Espejon syliin. Saana Tuomala puolestaan lähetti vihaisen hevosenpotkuvaparin 30 metristä, mutta pallo viuhui tolppaa hipoen ohi maalin.

Kuten avausjaksollakin, otti kotijoukkue pelin hallinnan itselleen jakson edetessä. Anna Vlasoff pääsi hyvästä paikasta puskemaan, mutta Meri nappasi pallon kuitenkin varmasti näppeihinsä. Pari kertaa vantaalaiset saivat palloa boksiin, mutta Ilveksen puolustus pelasi tilanteet tarkasti ja laukaukset blokaten.

Tunnin kohdalla Ilves suoritti ensimmäisen vaihtonsa, kun Patricia Bohui kirmasi kentälle Moonan tilalle hyökkäykseen. Patra tulikin näkyvästi peliin mukaan paiskien töitä niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin.

Tuuli esitteli nerokkaita syöttöjään edelleen ja tarjosi Sofia Laineelle laukaisupaikan, mutta Sofian veto meni hiukan ohi takatolpan. Nelisen minuuttia ennen päätösvihellystä otti Ilves vielä Nella Kettusen kentälle paljon töitä tehneen Sofia M:n tilalle.

Ilves sai ottelun ainoan kulmansa, kun oltiin jo ensimmäisellä lisäajan minuutilla. Tilanne syntyi Patran laukoessa vihaisesti kohti etukulmaa, mutta Virtanen Espejo sai sen verran hanskojaan väliin, että tilanteesta aiheutui ainoastaan kulma.

Lopulta ottelu päättyi maalittomaan tasatulokseen, mikä ehkä olikin oikeudenmukainen lopputulos. Kova kamppailuottelu Vantaalla nähtiin, kontakteja otettiin ja annettiin tasapuolisesti. Kotijoukkueella oli pilkkunsa, mutta Ilveksellä oli muutoin enemmän vaarallisia maalintekotilanteita.

 

Koutsin kommentit

Ilveksen päävalmentaja Anssi Ylinen kommentoi avausottelua rauhalliseen tapaansa.

”Ihan tyytyväinen olen pisteeseen. PK-35 Vantaa tulee todennäköisesti olemaan kärkijoukkueita ja heitä vastaan vieraissa tasapeli on hyvä suoritus meidän nuorelta joukkueelta.”

”Aloitimme molemmat jaksot todella hyvin ja olimme niissä hetkissä parempia. Meillä oli ottelun alussa kaksikin hyvää paikkaa, josta olisi voinut maalinkin tehdä. Ekalla jaksolla puolen tunnin kohdalla PK sai otetta ja jakson lopulla pilkunkin. Meriltä kuitenkin hieno ja tärkeä torjunta. Tokalla jaksolla aloitettiin hyvin ja sen jälkeen PK sai aina välillä hallintajaksoja. Meilläkin oli omat paikkamme maali tehdä, mutta tänään ei siinä onnistuttu.

Puolustuspelaamiseen olen erittäin tyytyväinen, oikeastaan koko pre-seasonin ajan se on ollut hyvää. Pelaajat ovat tehneet itselleen arvoja ja tavoitteita, joiden mukana on erilaisia mittareita. Yksi sellainen on, että koko kaudella ei omiin saa mennä tiettyä määrää enempää per peli. Nollan kun pitää, niin sillä on aina mahdollisuus voittaa. Tänään tuo näkyi erittäin hyvänä puolustuksena.

Tästä pelistä otetaan mukaan kotiavaukseen ainakin tuo hyvä puolustuspeli. Yleisestikin halutaan olla vauhdikas ja aktiivinen joukkue. Toki joskus joudutaan puolustamaan alhaallakin, jolloin täytyy olla passiivinen. Muutoin halutaan ottaa pallo pois vastustajalta ja olla aktiivinen. Tietysti meidän täytyy olla myös tehokkaampia, maaleja pitää pystyä tekemään.”

Ilveksen seuraava ottelu pelataan Kaupissa ensi viikon lauantaina 22. huhtikuuta. Silloinkin vastassa on PK-35, mutta tällä kertaa Helsingin joukkue. Tervetuloa kotiavaukseen!

 

PK-35 Vantaa – Ilves 0–0 (0–0)

Kansallinen Liiga, Myyrmäen jalkapallostadion TN, Vantaa, 14.4.2023

Varoitukset: 

42′ Laine Sofia

 

Ilveksen kokoonpano:

1 Hämäläinen Meri (mv.)

4 Salo Inari

5 Olmala Anna (kapt.)

9 Tuomala Saana

10 Saarilahti Pipsa

14 Rasinen Aino

16 Viinikka Tuuli

19 Määttä Sofia 86’ -> 7 Kettunen Nella

20 Laine Moona 59’ -> 28 Bohui Patricia

27 Perkaus Helmi

88 Laine Sofia

 

Vaihtopelaajat:

37 Hautamäki Nelli (mv.)

8 Järventaus Jenni

17 Paavola Sara

18 Ahonen Helli

Kauden avauskamppailu päästiin aloittamaan Myyrmäessä keväisessä ilta-auringossa.