Raportti: ONS kaatui Anna Olmalan hattutempulla

Kova poppoo Oulussa! Kuva: Maro Kulo.

Kovaan syysvireeseen äitynyt Ilves lähti lauantaina varmistelemaan Haastajasarjan voittoa Ouluun. Pohjoisen olosuhteet olivat siirtäneet pelin pelattavaksi sisätiloihin, mutta ainakaan Ilveksen otteisiin sillä ei ollut vaikutusta. Kapteeni Anna Olmala oli suorastaan liekeissä ja iski hatullisen kauniita maaleja.

ONS – Ilves 1-3 (0-1)

Ilves lähti jo kolmatta kertaa tällä kaudella Ouluun ONS:n vieraaksi, joten junalla matkustelusta joukkue on todellakin saanut nauttia. Vaikka täällä Hämeessä on vielä oltu melko kesäisissä tunnelmissa, jouduttiin Oulussa peli pelaamaan Heinäpään palloiluhallissa.

Tavoitteenaan tappioton Haastajasarja, sitä myöten myös sarjan voittaminen, lähti Ilves jatkamaan hyviä otteitaan. Putoamiseen jo tuomittu ONS on sopinut vuosien varrella Ilvekselle vastustajaksi, sillä edellisestä oululaisten voitosta on jo yli neljä vuotta aikaa.

 

Ensimmäinen jakso

Hiukan ottelun alussa Ilveksellä kesti tottua sisäkentällä pelaamiseen ja ONS oli aavistuksen niskan päällä. Vartin verran sitä kesti, kunnes Ilves aloitti maalinteon. Inari Salo katkaisi mainiosti oululaisten syötön ja eteni kymmenisen metriä vastustajia harhautellen. Anna Olmala lähti pystyjuoksuun ja siihen Inari hänelle pallon sai toimitettuakin. Tyhjät pois ja etukulmasta pallo voimalla sisään oli Annan resepti ja sillä juhlittiin avausosumaa.

Ote siirtyi yhä enemmän Ilvekselle ja peliä pelattiinkin paljon ONS:n kenttäpuoliskolla. Helmi Perkaus oli lähellä lisätä johtoa Armi Heikkilän hienosta keskityksestä, mutta maalivahti Sonja Ferm onnistui heittäytymään alakulmaan suuntauneen pallon eteen. Sofia ”Tolppa” Määttä haki myös kaukolaukauksellaan maalia, mutta tänään tuntuivat tolpat olevan hänen kiusanaan.

 

Toinen jakso

Tauolla Ilves suoritti yhden vaihdon, kun Nella Kettunen juoksi Patricia Bohuin tilalle. Samassa yhteydessä joukkueenjohtaja Leena ”Bad Mama” Työläjärvelle näytettiin keltaista korttia hiukan erikoisemmasta syystä. Leena oli poistunut puolisen minuuttia ennen avausjakson päättymistä tekniseltä alueelta mennäkseen avaamaan pukukopin ovia. Erotuomari oli tämän havainnut ja sen takia näytti Leenalle korttia toisen jakson alussa. Punaiselta kortilta säästyttiin.

ONS aloitti jälleen vahvasti, mutta Ilves jo vyörytti hyökkäyksiään kohti emäntien maalia. Inarin keskityksestä pääsi Tuuli Viinikka kokeilemaan maalintekoa, mutta hänen laukauksensa osui ylärimaan.

Toista jaksoa oli pelattu reilu kymppi, kun syntyi toinen Ilveksen toinen maali. Vasemmalta laidalta jälleen ensin Inari syötti Nellalle, joka jatkoi pallon keskelle Annalle. Muutama pomputtelu, jalka auki ja tulinen veto aivan tolpan juureen ja kapteeni sai tuulettaa jälleen.

Maalin jälkeen iski pieni herpaantuminen ja ONS käytti tilanteen hyväkseen. Tuuli Niemelälle jäi yllättävän paljon tilaa reiluun 25 metriin ja vielä kun hän sai aikaiseksi todellisen unelmapotkun, joutui kauden ensimmäisen liigapelinsä pelannut Nelli Hautamäki antautumaan. Eroa oli jälleen ainoastaan yksi maali.

Tämä sai Ilveksen jälleen ryhdistäytymään ja ottamaan pelin hallinnan varmemmin itselleen. Sofia Laine esitteli omia syöttötaitojaan vapauttaen kaimansa keskeltä läpi, mutta pallo pompahti jälleen tolpasta ulos. Annalla puolestaan oli sihti kohdillaan ja hattutemppu näki päivänvalonsa vartti ennen päätösvihellystä. Anna haisteli hyvin oululaisten taaksepäin suuntautuneen syötön ja rankaisi armotta vanhaa seuraansa tuosta virheestä. Annan maalimäärä nousi koko kauden osalta jo kahdeksaan.

Enempää maaleja ei enää nähty ja kun myöhemmin TPS ja PK-35 pelasivat keskinäisen ottelunsa tasan, varmisti Ilves samalla Haastajasarjan voittonsa!

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Anssi Ylinen oli mielissään tuloksesta sekä sarjan voitosta.

  • Meillä oli hankala harjoitusviikko, sillä pelaajia on ollut enemmän tai vähemmän syysflunssan kourissa. Eikä me penkillekään ihan täyttä määrää vaihtopelaajia saatu. Se ei kuitenkaan näkynyt pelissä mitenkään, vaan pystyimme pelaamaan suunnitelmien mukaan.
  • Tiesimme ONS:n tulevan alun kovaa, joten olimme siihen varautuneita. Paineistimme heitä melko kovaa ja se alkoi lopulta tuottaa tulosta ja pieni väsyminenkin alkoi heitä vaivata. Ote siirtyi koko ajan selkeämmin meille.
  • Tauolla painotettiin taas sitä, ennen hengähdystauon jälkeen tulevat taas täysillä, kuten kävikin. Sitä ei kuitenkaan nytkään kauaa kestänyt ja ote palautui meille. Pelaajat olivat koko ajan todella luottavaisia ja rauhallisia ja otimme rutiininvoiton. Hatunnosto kuitenkin nuorelle ONS:n joukkueelle siitä, että yrittävät aina hienosti loppuun saakka.
  • Kaksi peliä on vielä jäljellä ja totta kai lähdetään niistä voittoja hakemaan. Kohtaamme nämä kaksi joukkuetta, jotka taistelevat karsintapaikan välttämisestä eli tiukat pelit on luvassa.

Kauden viimeinen kotiottelu pelataan ensi lauantaina 7. lokakuuta kello 19 alkaen Kaupissa iltavalojen loisteessa, vastustajana pisteen karsijan paikalla olevaa Tepsiä edellä oleva PK-35. Päätöskierroksella TPS:n vieraana pelataan lauantaina 14. lokakuuta kello 15.

 

ONS– Ilves 1-3 (0-1)

Kansallinen Liiga, Heinäpään jalkapallohalli, Oulu, 30.9.2023

Maalit:

15’ Olmala Anna 0-1

57’ Olmala Anna 0-2

61’ Niemelä Tuuli 1-2

74’ Olmala Anna 1-3

Varoitukset:

46’ Työläjärvi Leena (jojo)

 

Ilveksen kokoonpano:

4 Salo Inari

5 Olmala Anna © 81’ -> 14 Rasinen Aino

15 Sarlin Matilda

16 Viinikka Tuuli

19 Määttä Sofia 88’-> 9 Tuomala Saana

23 Ojala Laura

27 Perkaus Helmi

28 Bohui Patricia 46’ -> 7 Kettunen Nella

35 Heikkilä Armi

37 Hautamäki Nelli (mv.)

88 Laine Sofia

Vaihtopelaajat:

32 Karppinen Roosa (mv.)