Raportti: Kauden ensimmäinen täysi pistepotti plakkarissa!

Ai siis monta pistettä saatiin perjantai-iltana!? Kuva: Joope Erkkilä.

Sarjanousija TPS vei molemmat kohtaamiset nimiinsä Kansallisessa Cupissa ja oli aloittanut myös liigakauden terävästi. Näistä lähtökohdista huolimatta keltavihreä ryhmä lähti kauden toiseen kotiotteluun itseluottamusta puhkuen.

Ilves – TPS 1-0 (0-0)

Perjantai-illan otteluun oli vapaa sisäänpääsy haalarit jalassa ja Kaupissa olikin ensimmäistä kertaa hetkeen anniskelualue varttuneemmalle katsojakunnalle. Yleisöä oli paikalla virallisen tiedon mukaan 249 henkilöä ja se elikin hienosti ottelun käänteissä mukana. Kiitos siitä!

Ruudun ennakkohaastattelussa Helmi Perkaus ennakoi fyysistä ja kovien kaksinkamppailujen sävyttämää ottelua. Toppari alleviivasi, että Ilveksen täytyisi keskittyä omaan peliin, jota varten joukkue oli harjoitellut hyvin koko viikon.

 

Ensimmäinen jakso

Ottelussa pelattiinkin kovaa ja kummatkin joukkueet näyttivät, että kaksinkamppailut todella tahdottiin voittaa.

Erotuomari Aapo Kyllönen ei pitkään pohtinut lappujen näyttämisiä, kun Sara Haapala katseli keltaista korttia ensimmäisestä rikkeestä jo 11. minuutin kohdalla. Laitapuolustaja repi TPS:n Nelly Lehtilän nurin puolessa kentässä.

Vajaan 25. minuutin kohdalla molemmissa päissä kenttää sattui ja tapahtui. Saana Tuomala katkoi turkulaisten pelinrakentelun keskialueella ja pelasi pallon ykkösellä Sofia Määtälle. Laitahyökkääjän läpisyöttö meni nippa nappa liian pitkäksi, eikä Patricia Bohui päässyt karkaamaan aivan läpi.

Tepsi käänsi tämän potentiaalisen tilanteen heti toiseen päähän, kun turkulaisten kapteeni Emma Santamäki löysi pitkällä syötöllä linjan taakse hiipinen Jenni Rannuksen. Yhden maalin tällä kaudella iskenyt hyökkääjä haki pienehköstä kulmasta takakulmaa, mutta pallo painui Meri Hämäläisen vartioiman maalin ohi.

Seuraavia kunnon maalintekopaikkoja saatiin odottaa parikymmentä minuuttia. Inari Salo teki väkevän nousun laitapuolustajan tontiltaan. Inari käytti palloa ”Patralla”, sai sen takaisin boksiin ja petasi itselleen vetopaikan. Oikean jalan veto lähtikin näyttävästi etukulmaa kohti, mutta TPS-vahti Inkeri Niemi torjui pallon kulmaksi.

Sama Ilves-kaksikko oli asialla kaksi minuuttia myöhemmin. Inarin pitkä syöttö puhkoi hienosti Tepsin linjan ja pallon perään säntäsi Patra. Vieraiden Santamäki pääsi estelemään sen verran, että aivan täydellistä laukausta ei hyökkääjän jalasta lähtenyt. Niemi tuli maaliltaan terävästi vastaan ja torjui yrityksen.

Tauon viettoon lähdettiin näin ollen maalittomassa tasatilanteessa.

 

Toinen jakso

Toista jaksoa ei oltu ehditty pelata kuin puolitoista minuuttia. Kapteeniston jäsenet Saana ja Anna Olmala pyörittivät kahdestaan rondokoulua parissa kympissä. Topparin tontilta ihmenousun toiseen päähän kenttää tehnyt kapteeni rynnistikin uusien oranssien nappiksiensa voimin aina päätyrajalle saakka, josta hän lähetti keskityksen boksiin. Patricia oli vastaanottavana osapuolena, mutta TPS-puolustus pääsi väliin. Pallo kimposi kuitenkin kuin tarjottimella maalintekijän pelisilmällä oikeaan paikaan hiipineelle Pipsa Saarilahdelle, joka tälläsi pallon voimalla sisään noin kuudesta metristä. TPS:n Niemi ei ennättänyt laittaa puikkoja kiinni, kun pallo painui jalkojen välistä sisään. ”Pippanin” kauden avausmaali!

Noin tunnin kohdalla tarkkakorvaisimmat saattoivat kuulla päävalmentaja Anssi Ylisen sanovan penkin välittömässä läheisyydessä, että pelistä katosi hieman tunne. Sekoittiko aikainen maali heti jakson alkuun molempien joukkueiden pelin?

Siitä emme osaa sanoa, mutta kotijoukkue tuo tuoreita jalkoja sisään pian näiden kommenttien ja reilun tunnin pelin jälkeen. Varakapteeni Armi Heikkilä säntäsi kentälle, tilaa keskikenttäpelaajalle teki Patricia.

Reilu kymmenen minuuttia tästä, myös maalintekijä Pipsa pääsi/joutui huilaamaan. Vaihtoon tullessa laiturin kädestä tippui täysin vahingossa uuden uutukainen Ilves-panta, joka kuumensi selkeästi turkulaisia. Panta ja pelaaja saatiin lopulta sivurajan toiselle puolelle, Pipsan korvasi Moona Laine.

Ilves piti tiukasti johdostaan kiinni, mutta kaikista vaarallisimmat maalintekopaikat loistivat poissaolollaan.

TPS puolestaan kävi vaarallisen lähellä tasoitusta 87. minuutilla. Taru Kalliovaara sai boksin ulkopuolella hieman liikaa tilaa ja pääsi laukomaan oikeallaan. Kaupin nurmimattoa pitkin edennyt Molten kolahti lopulta Merin maalin tolppaan ja siitä yli päätyrajan. ”Mertsi” oli toki hyvin mukana tilanteessa.

Lisäaikaa pelattiin muutama minuutti, mutta kotijohto kesti loppuun asti. Kauden ensimmäistä täyttä pistepottia fiilisteltiin asiaankuuluvalla tavalla niin fanien kuin joukkueenkin kesken.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Ylinen, valmentaja Marko Nurminen ja maalivahtivalmentaja Kreeta-Liisa Yli-Säntti yhdessä muiden taustajoukkojen ja pelaajien kanssa eivät peitelleet tyytyväisyyttään kauden ensimmäisestä kolmesta pisteestä. Edellisellä kierroksella Pallokerho-35:tä vastaan voitto oli lähellä, mutta sitä saatiin odottaa TPS-otteluun saakka.

Mitäpä päävalmentaja AY tuumasi voitto-ottelun jälkeen?

”Saatiin paljon parempi startti, meidän valmistautuminen tähän otteluun oli erilainen. Eka jakso oltiin todella työteliäitä ja se olikin tasainen puoliaika. Toisella jaksolla saatiin enemmän tilaa kentällä ja jaksettiinkin paremmin.

Sanoin pelaajille pelin jälkeen, että olen tosi tyytyväinen heihin. He ovat olleet tosi kovilla fyysisesti, mutta töitä kun jaksaa tehdä, niin sitten hymyilyttää yhdeksänkymmenen minuutin jälkeen.

Pelaajat on tehnyt kovasti töitä jo puolen vuoden ajan, ja se näkyy myös pelissä, varsinkin toisella jaksolla. Joukkue tekee yhtenäisesti hommia, josta olen tosi iloinen.”

 

Liiga jatkuu keltapaitojen osalta tulevana lauantaina. Matka käy kaksi pykälää sarjataulukossa oleilevan HJK:n vieraaksi Bolt Arenalle. Ilveksen seuraava kotiottelu pelataan Åland Unitedia vastaan lauantaina 13. toukokuuta. Nähdään Kaupissa taas silloin!

 

Ilves – TPS 1-0 (0-0)

Kansallinen Liiga, Kauppi 3, Tampere, 28.4.2023

Maali:

47’ Saarilahti Pipsa

Varoitukset:

11’ Haapala Sara

45’ Östlund Saija (TPS)

90’ Leiwo Selja (TPS)

 

Ilveksen kokoonpano:

1 Hämäläinen Meri (mv.)

4 Salo Inari

5 Olmala Anna (kapt.)

9 Tuomala Saana

10 Saarilahti Pipsa 74’ -> 20 Laine Moona

14 Rasinen Aino

16 Viinikka Tuuli

17 Haapala Sara

19 Määttä Sofia

27 Perkaus Helmi

28 Bohui Patricia 63’ -> 35 Heikkilä Armi

Vaihtopelaajat:

8 Sarlin Matilda

18 Ahonen Helli

24’ Ojala Laura

37’ Hautamäki Nelli (mv.)