Raportti: Ilves taipui hyvästä taistelusta huolimatta KuPS:lle

Ilves kärsi kotitappion kahden voitokkaan liigaottelun jälkeen. Seuraavaksi pelit jatkuu Helsingissä.

Ilves lähti ennakkoluulottomasti hakemaan jatkoa voittoputkelleen hallitsevaa mestaria vastaan. Loistavasti taistellut Ilves joutui kuitenkin taipumaan uuden päävalmentajan saaneelle KuPS:lle Kaupissa.

Ilves – KuPS 0–2 (0–2)

Perjantaina Kauppiin paikalle saapuneet katsojat näkivät erittäin viihdyttävän ja hyvätasoisen jalkapallo-ottelun, jossa Ilves pisti ennakkosuosikille kampoihin oikein kunnolla.

KuPS oli aikaisemmin viikolla ilmoittanut valmentajan vaihdoksesta, uudeksi pääkäskijäksi oli hankittu Pauliina Miettinen. Miettisen tapa johtaa peliä äänekkäästi katsomosta käsin ohjaten ihmetytti katsojia, mutta toisaalta valmentajavelhon ohjeiden anto hiukan avasi pelaamista ympärillä oleville.

Ilvekseltä nähtiin erittäin hyvää pelaamista läpi ottelun. KuPS ei nyt pystynytkään jyräämään keltavihreiden yli, vaan joutuivat tekemään täyden päiväntyön pisteiden saamiseksi. Ilvekselläkin oli omat paikkansa maalintekoon, mutta vielä ne paikat jäivät käyttämättä.

Sarjasijoitus muuttui pykälän verran alemmas eli joukkue on nyt kuudentena. PK-35 Vantaa on pisteen etumatkalla ja takaa löytyvät HPS ja TPS kolmen pisteen päässä.

 

Ensimmäinen jakso

Ilves oli erittäin lähellä avausmaalin tekemistä, kun korkea prässi tuotti tulosta ottelun kahdeksannella minuutilla. Armi Heikkilä riisti pallon ja syötti juoksuun Sofia Määtälle. Sofia nosti pallon yli vastaan tulleen maalivahti Fanny Söderströmin, mutta apuun juossut Aino Kröger sai pelattua pallon kauemmaksi hiukan ennen maaliviivaa.

Vieraat toki hallitsivat avausjaksolla peliä ja loivat painetta Ilveksen alueelle, mutta puolustus pelasi erinomaisesti ja pahimmat paikat jäivät syntymättä. Torjuntavuorossa ollut Meri Hämäläinen venytti itsensä ensimmäiseen loistotorjuntaan napatessaan Liina Noran tolpan juureen suuntautuneen kaukolaukauksen.

KuPS onnistui kuitenkin iskemään avausmaalin reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Pallo oli jo hetken pyörinyt vaarallisesti Ilveksen boksissa, kunnes Anni Hartikaisen laukaus lopulta leijasi Merin yli ja laski juuri yläriman alle.

Toinen vieraiden osuma tuli hiukan samalla tapaa. Tällä kertaa Meri oli ensin esittänyt loistavan jalkatorjunnan, mutta jatkotilanteessa Oona Siren pääsi laukomaan pallon verkon perukoille. Ilves oli heti perään lähellä kavennusosumaa, kun Tuuli Viinikka pujotteli itsensä oikealta kaistalta läpi vieraiden puolustuksen ja keskitti pallon pilkun kohdalle Sofialle, jonka kosketus palloon oli kuitenkin aavistuksen liian kova.

 

Toinen jakso

Tauolla Ilves suoritti yhden pelaajavaihdon, samalla hiukan ryhmitystäkin muuttaen. Nella Kettunen jäi sivuun ja Patricia Bohui kirmasi kärkeen, siirtäen Sofian vasemmalle laidalle. Ilves aloittikin jakson terävästi ja Tuuli oli jälleen aiheuttamassa harmaita hiuksia vieraiden puolustukselle, mutta pienestä kulmasta lauottu veto ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta.

KuPS ei toisella jaksolla pystynyt yhtä selvään hallintaan kuin avausjaksolla, mutta osoitti toki vaarallisuutensa hyökkäyspelissään. Lavdije Begolli yritti sekä puskemalla että laukomalla lisätä vieraiden johtoa, mutta Meri torjui hienosti albanialaishyökkääjän yritykset.

Ilveksen puolustuspelaaminen tylstytti aina vaarallisen maalinsylkijän Gentjana Rochin, joka ei saanut oikein mitään näkyvää aikaan. Koko joukkue puolusti erinomaisesti, mutta laitapuolustaja Sara Haapala ansaitsee erityismaininnan upeasta pelistään. Sara teki vimmatusti töitä, puolusti loistavasti ylöspäin tehden tärkeitä riistoja ja pelaten palloa varmasti omille.

Ilves teki loppupuolella vielä kaksi tuplavaihtoa. Ensin Laura Ojala ja Moona Laine korvasivat hyvin pelanneet Sofian ja Aino Rasisen ja loppuhetkillä vielä Helli Ahonen ja Elli Mäkipelkola pääsivät Inari Salon ja Tuulin tilalle. Kyseessä oli samalla Hellin liigadebyytti, onnittelut Hellille!

Enempää osumia ei Kaupin hyisessä kelissä enää nähty, joten KuPS nappasi avausjakson osumillaan pisteet matkaansa Miettisen debyyttiottelussa. Tappiosta huolimatta voi koko Ilveksen joukkue olla tyytyväinen esitykseen, joka lupaa todella hyvää loppukautta ajatellen.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Anssi Ylinen kommentoi ottelua pelin jälkeen seuraavasti.

”Kiitin pelaajiemme hyvästä taistelusta, pelasimme nähdäkseni omaan tasoomme hyvin. Vastustaja oli meitä vähän parempi, mutta olen tyytyväinen meidän peliimme. Joukkue on periksiantamaton, pelaajat eivät luovuta. Siinä olemme menneet eteenpäin. Pelaajat myös jaksavat paremmin, joten pystymme haastamaan myös kärkijoukkueet.

Meillä oli muutama paikka itselläkin, mutta vastustajallakin oli osuutta siihen, ettei saatu yhtään tehtyä. Meidän oma puolustuksemmekin oli tasapainoista, kaikki pelaajat tekivät sitä yhdessä. Hiukan tauolla tehtiin muutoksia pelaamiseen. Ekalla jaksolla puolustimme hyökkääjät rinnakkain, niin toisella jaksolla he tekivätkin sen peräkkäin. Halusimme samalla tasaisuutta keskikentälle, olimme avausjaksolla siinä yhden pelaajan alivoimalla.”

Kansallinen Liiga jatkuu lauantaina 10.6. Helsingissä HPS:n vieraana. Kaupissa pelataan jälleen lauantaina 17.6., jolloin vieraaksi saapuu PK-35 Vantaa. Tervetuloa silloin kannustamaan Ilves kotivoittoon, eiköhän sääkin ole silloin jo huomattavasti lämpöisempi.

 

Ilves – KuPS 0-2 (0-2)

Kansallinen Liiga, Kauppi 3, 2.6.2023

Maalit:

34’ Hartikainen Anni 0-1

40’ Siren Oona 0-2

 

Ilveksen kokoonpano:

1 Hämäläinen Meri (mv)

4 Salo Inari 88’ -> 18 Ahonen Helli

5 Olmala Anna (kapt.)

7 Kettunen Nella 46’-> 28 Bohui Patricia

9 Tuomala Saana

14 Rasinen Aino 71’ -> 23 Ojala Laura

16 Viinikka Tuuli 88’ -> 8 Mäkipelkola Elli

17 Haapala Sara

19 Määttä Sofia 71’ -> 20 Laine Moona

35 Heikkilä Armi

40 Juvonen Kaisa

Vaihtopelaajat:

37 Hautamäki Nelli (mv.)