Raportti: Ilves nousi huikealla taistelulla tasoihin neljän maalin takaa

Matilda Sarlin iski Kansallisen Liigan avausosumansa loistavalla hetkellä ja tasoitti pelin lisäajalla

Helsingissä nähtiin todella hienoa urheilun draamaa, kun Ilves nousi neljän maalin tappioasemasta tasoihin ottelun lisäajalla. Suorituksen arvoa nostaa vielä se, että kaksi viimeistä maalia tekivät nuoret tulevaisuuden lupaukset uran ensimmäisillä osumillaan.

PK-35 – Ilves 4-4 (4-0)

Helteisestä heinäkuusta ei ollut tietoakaan, kun Ilves saapui sateiselle Pihlajamäen Algeco Areenalle. Liekö sade sitten vienyt tupsukorvien pelistä terävyyttä, sillä avausjaksolla ei joukkueella tuntunut onnistuvan oikein mikään. Joukkueen selkäranka ei kuitenkaan edes notkahtanut neljän maalin tappioasemassa, vaan loppuunasti taisteleva Ilves saalisti lopulta pisteen kotiintuomisiksi.

Tasoitukseen noususta kiitos kuuluu toki koko joukkueelle, mutta valmennuksen luotto nuoriin pelaajiin lopulta ratkaisi pisteen saalistamisen. Ensimmäiset Kansallisen Liigan osumansa tekivät Elli Mäkipelkola 89. minuutilla ja Matilda Sarlin lisäajalla, joka on loistava osoitus nuorten pelaajien vahvasta voitontahdosta.

Ensimmäinen jakso

Ottelu alkoi Pallokerhon hallinnalla, eikä Ilves oikein saanut koneitansa käyntiin missään vaiheessa. Avausosuma nähtiin 15.minuutilla, kun kotijoukkueen Ada Lindroth laukoi pallon suoraan kulmapotkusta maaliin. Toinen osuma tuli jo viiden minuutin päästä, kun asialla oli Pia Tavi. Hän pääsi vapaasti siirtämään Roosa Karppisen eteensä torjuman pallon verkon perukoille.

Ilves sai muutamia omia hyökkäyksiään aikaiseksi, mutta vaarallisia tilanteita ei kuitenkaan saatu aikaiseksi. Isoimmat ongelmat oli puolustuspelaamisessa, vaikka kotijoukkueen aggressiviselle hyökkäys- ja prässäyspelille täytyy antaa myös krediittiä. Pallokerhon kolmas maali syntyi ainoastaan kaksi minuuttia edellisen jälkeen, kun Tavin matala kaukolaukaus pomppasi aivan pallon eteen heittäytyneen Roosan edestä maaliin.

Avausjakson heikko puolustusalueen boxipelaaminen huipentui vielä kotijoukkueen neljänteen osumaan, kun aivan vapaana ollut Steffi Hassinen pääsi tykittämään kotijoukkueen jo ratkaisevan tuntuiseen johtoon.

Toinen jakso

Ilves suoritti tauolla yhden vaihdon, kun Patricia Bohui korvasi Nella Kettusen. Päävalmentaja Anssi Ylinen oli osannut pitää oikeanlaisen puheen kopissa ja toiselle jaksolla nähtiinkin aivan erilainen Ilves. Taisteleva, päättäinen ja periksiantamaton joukkue osoitti, että halu menetyä on kova,

Kotijoukkue joutuikin tiukkaan puolustuspeliin, kun Ilves aloitti vahvaa loppukiriään heti jakson alusta. Pitkään näyttikin, että emäntien puolustus pystyy pitämään vieraansa jopa maaleitta. Pelin kannalta ratkaisevia asioita alkoi tapahtumaan vartti ennen pelin päättymistä. Tuplavaihdolla Ilves toi kentälle tuoreita jalkoja sekä ratkaisuhalukkuutta. Kovasti töitä tehneet Sofia Määttä ja Inari Salo tekivät tilaa Ellille ja Helli Ahoselle.

Ilveksen avausosumaan vaadittiin myös annos onnea, sillä heti vaihdon jälkeen jälleen erinomaisesti pelannut Tuuli Viinikka keskitti palloa matalana boxiin, jossa se kuitenkin meni Pallokerhon omien pelaajien kautta maaliin. Kotijoukkue oli tosin lähellä lähes heti perään iskeä viidennen osumansa yhdestä jakson harvoista hyökkäyksistään, mutta Roosa sai tämän kuitenkin hyvin peitettyä.

Vajaat kymmenen minuuttia ennen päätöstä valmennus vaihtoi lisää nuorta energiaa kentälle. Saana Tuomalan tilalle juoksi Jenni Järventaus uran toiseen otteluunsa pääsarjatasolla. Heti vaihdon jälkeen nähtiin tupsukorvien toinen osuma. Kapteeni Anna Olmala murtautui väkisin vasemmalta sisään boxiin ja nosti kauniisti pallon kattoon yli hölmistyneen maalivahti Tanja Kotoaron.

Lopullisen hurmoksen päällensä saanut Ilves jatkoi saalistustaan ja kolmas osuma nähtiin hiukan ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Jälleen arkkitehtinä oli vahvasti pelannut Tuuli, joka juoksi nyt keskikaistalta läpi kotijoukkueen puolustuksen ja syötti oikea-aikaisesti liikkueelle Ellille vasemmalle. Nuorelta hyökkääjältä nähtiin maailmanluokan viimeistely, kun hän paukutti pallon kipparin tavoin aivan maalin kattoon.

Lisäajan ensimmäinen minuutti oli juuri tullut täyteen, kun Ilves iski tasoituksen. Ellin korkea keskitys vasemmalta oli hankala Kotoarolle, joka pudotti pallon eteensä. Paikalla oli ensimmäisenä Matilda, jolla oli helppo työ laukoa pallo maaliin ja avata maalitilinsä Kansallisessa Liigassa. Tämä tasapelipiste maistui varmasti todella makealta ja antoi lisää itseluottamusta jo entisestään henkisesti vahvalle joukkueelle

 

Koutsin kommentit

Koutsin kommentit saatte lukea hiukan myöhemmin. Anssista on tulossa isompi haastattelu, jonka yhteydessä käydään läpi myös tämä huikea taistelu.

Seuraava peli pelataan jo tulevana tiistaina. Suomen Cupin viidennen kierroksen otteluun Ilves matkaa 4.7. Porvoon Keskuskentälle, jossa Kakkosessa pelaava FC Futura emännöi ottelua.

Kansallinen Liiga jatkuu puolestaan vasta lauantaina 22. heinäkuuta. Tuolloin Ilves lähtee Suomen Turkuun TPS:n vieraaksi. Seuraava kotiottelu on edessä heinäkuun 29. päivä, jolloin Kauppiin saapuu HJK.

 

PK-35 – Ilves 4-4 (4-0)

Kansallinen Liiga, 1.7.2023, Algeco Areena, Helsinki

Maalit:

15′ Lindroth Ada 1-0

20′ Tavi Pia 2-0

22′ Tavi Pia 3-0

37′ Hassinen Steffi 4-0

78′ PK-35 oma maali 4-1

83′ Olmala Anna 4-2

89′ Mäkipelkola Elli 4-3

90+2′ Sarlin Matilda 4-4

Varoitukset:

75 Salo Inari

 

Ilveksen kokoonpano:

4 Salo Inari 76′ -> 18 Ahonen Helli

5 Olmala Anna (kapt.)

7 Kettunen Nella 46’ -> 28 Bohui Patricia

9 Tuomala Saana 82′ -> 24 Järventaus Jenni

15 Sarlin Matilda

16 Viinikka Tuuli

19 Määttä Sofia 76’ -> 8 Mäkipelkola Elli

23 Ojala Laura

27 Perkaus Helmi

32 Karppinen Roosa (mv.)

35 Heikkilä Armi

Vaihtopelaajat:

14 Rasinen Aino

37 Hautamäki Nelli (mv)