Raportti: Ilves nappasi ansaitun voiton hyväntekeväisyyskumppanin hurratessa katsomossa

ONS-ottelun alun salamamaali sai hymyt huulille! Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves nappasi toisen perättäisen voittonsa Kansallisessa Liigassa kaatamalla lauantaina ONS:n maalein 3-1. Ottelu oli Lisää hyvää ympärillemme -hyväntekeväisyysottelu, johon Ilves oli kutsunut loistavaa työtä lasten ja nuorten parissa työskentelevän Icehearts Tampereen pelaajia ja kasvattajia.

Ilves – ONS 3-1 (1-1)

Lauantaina Kaupissa nautittiin paitsi aurinkoisesta, joskin tuulisesta, kesäsäästä mutta myös Ilveksen viihdyttävästä hyökkäysvoittoisesta pelistä, joka tuottikin kolme maalia ja yhtä monta sarjapistettä. Useampaankin maalin oli paikkoja, mutta ”ei makeaa mahan täydeltä” jätti osumia tehtäväksi seuraavissakin otteluissa.

Kahden melko nuoren joukkueen kohtaaminen oli erittäin yleisöönmenevää pelaamista, jossa nuoruuden energia välittyi katsomoihin saakka. Sarjajumbo ONS antoi tiukan vastuksen Ilvekselle, eikä pelinhallinnasta huolimatta voitto irronnut keltapaidoille helpolla. Parempi joukkue kuitenkin voitti, sillä Ilves oli hallitsevampi osapuoli läpi ottelun.

Hienoa oli nähdä ja kuulla hyväntekeväisyyskumppani Iceheartsin nuorten pelaajien äänekäs kannatus, josta saivat varsinkin nauttia heidän harjoituksissaan vierailleet Pipsa Saarilahti ja Kaisa Juvonen. Yleisökin lähti mukavasti yhden miehen rumpuryhmän kannustukseen mukaan, joten pelaajat saivat kannustusta alusta loppuun saakka.

Voitollaan Ilves säilytti paikkansa sarjataulukon viidennellä sijalla. Joukkue on FC Hongan kanssa tasapistein ajamassa takaa neljän pisteen karkumatkalla olevia Åland Unitedia sekä KuPSia. Takana on puolestaan PK-35 Vantaa kahden pisteen päässä.

Ensimmäinen jakso

Ilves sai todella lentävän lähdön otteluun, kun todella terhakkaasti läpi ottelun hyökännyt kippari Anna Olmala laukoi avausosuman heti kolmannella minuutilla. Hienon esityön tekivät Aino Rasinen sekä Sofia Määttä. Heti perään Annalla oli paikka tehdä toinenkin osuma puskemalla, mutta Sonja Ferm oululaisten maalilla ylettyi juuri ja juuri sormillaan pitämään pallon pois maalistaan.

Vieraiden tasoitus tuli puolestaan heti seuraavasta tilanteesta, kun Aurora Harila pääsi boksin sisältä laukomaan pallon ohi Roosa Karppisen. Nuoren oululaisjoukkueen taktiikkana oli iskeä vastahyökkäyksistä ja se toimikin ensimmäisellä kertaa. Tupsukorvien puolustus otti tilanteesta kuitenkin opikseen, eikä jatkossa päästäneet vieraitaan maalintekoon.

Ilves loi useita vaarallisia maalipaikkoja, jotka eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Kertaalleen pallo tosin saatiin maaliin hienon kuvion päätteeksi Pipsan toimesta, mutta avustava tuomari pilasi maalijuhlat nostamalla lipun paitsion merkiksi.

Jakson loppupuolella pääsivät vieraatkin ahdistelemaan Ilveksen puolustusta, joka kuitenkin osoitti tiiviytensä pitämällä pallon riittävän kaukana omalta maaliltaan eikä Roosan tarvinnut maalillaan torjua kertaakaan.

Toinen jakso

Tauolla Ilves suoritti yhden vaihdon, kun avausjaksolla keltaisen kortin saaneen Pipsan tilalle kirmasi Tuuli Viinikka. Jälkimmäinen jakso alkoi vielä ensimmäistä räväkämmin, sillä heti ensimmäisellä minuutilla Anna syötti oikealta pallon boksiin, johon tuulennopea Sofia saapui sopivasti ja teki kauden avausosumansa.

ONS lähti välittömästi hakemaan tasoitusta ja sai aikaiseksi hyökkäyksiä, jotka eivät kuitenkaan tuottaneet toivottua tulosta. Lähimmäksi pääsi jälleen Harila, jonka laukaukseen Roosa sai sen verran näppejään väliin, että pallo kimposi ylärimasta kulmaksi.

Ilveksen oma hyökkäyspelaaminen oli nautittavaa katseltavaa, siinä oli juonikkuutta, monipuolisuutta sekä hyvää yhteispeliä. Annan siirtyminen hyökkääjäksi on tuonut hyökkäyspelaamiseen uusia elementtejä ja hän itse näyttää nauttivan roolistaan. Lauantainakin kapteeni oli sekä rakentamassa että viimeistelemässä useita hyökkäyksiä.

Patricia Bohui ja Laura Ojala korvasivat kymmenisen minuuttia ennen päätöstä Ainon ja Armi Heikkilän ja tuoreet jalat toivatkin lisävauhtia Ilveksen peliin. Tosin kolmanteen maaliin he eivät vielä ehtineet kuin katsojaksi kentälle, sillä katkon aiheuttaneesta tilanteesta Ilvekselle tuomitun vaparin toimitti verkon perukoille ”Kaupin Kanuuna” eli Saana Tuomala. Vaikka Ferm oli tilanteessa mukana, ei hän ehtinyt eikä ylettynyt aivan oikeaan ylänurkkaan lauottua hurjaa vetoa kuin katseella seuraamaan.

Vielä aivan lopussa Ilves suoritti kaksi vaihtoa, kun erittäin näkyvästi hyökkäyspäässä töitä tehneet Anna ja Sofia tekivät tilaa Moona Laineelle ja Nella Kettuselle. Lisäosumia ei enää nähty, joten kolme pistettä jäi Kauppiin ja Ilveksen pistepussiin.

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Anssi Ylinen kommentoi ottelua tuoreeltaan taiston tauottua.

”Meillähän oli tosi paljon maalipaikkoja, mutta ei saatu enempää sisään. Saatiin eka maali nopeasti ja meillä oli heti perään toinenkin hyvä paikka. Sen jälkeen ONS sai tasoituksen, mikä tavallaan piti heitä hengissä. Pääsimme useasti laidasta lävitse, keskeltä emme ehkä ihan niin paljoa kuin olisi pitänyt. Vaarallisia tilanteita saimme luotua varsinkin tilanteen vaihdoista.

Vaikka tilanne oli tasan tauolla, olivat pelaajat todella luottavaisia. Hiukan siinä teroitettiin sitä, että kaksinkamppailuissa pitäisi olla vieläkin vahvempia ja voittaa kakkospalloja. ONS vähän alkoi väsymäänkin, mikä avasi meille vielä lisää mahdollisuuksia.

Olemme painottaneet sitä, että pelaajat ottaisivat itse enemmän vastuuta otteluun ja jaksoihin valmistautumisessa, heistähän pelin lopputuloskin on kiinni. Olen tyytyväinen siitä, että pelaajat ovatkin ottaneet tuosta kopin ja hengennostatus ja toistensa tsemppaaminen tapahtuu pääsääntöisesti heidän keskenään.”

Kansallinen Liiga jatkuu tulevana perjantaina jälleen Kaupissa. Vieraaksi saapuu hallitseva Suomen mestari KuPS. Tervetuloa kannustamaan Ilves kotivoittoon!

Kansallinen Liiga, Kauppi 3, 27.5.2023

Maalit:

3’ Olmala Anna 1-0

5’ Harila Aurora 1-1

46’ Määttä Sofia 2-1

84’ Tuomala Saana 3-1

Varoitukset:

41’ Saarilahti Pipsa

52’ Sievistö Sara (ONS)