Raportti: Ilvekselle kotiavauksesta katkeranmakuinen tasapeli

Kotiavauksen avauskokoonpano. Minkälainen porukka nähdään kentällä tulevana perjantaina?

Jalkapallo on maalintekopeli ja ottelun pisteet jaetaan tehtyjen maalien perusteella. Pelin hallinta ja muut hyvät suoritukset eivät valitettavasti lisäpisteitä tuo, sen sai Ilveskin kokea kotiavauksessaan.

Ilves – PK-35 1-1 (1-0)

Ilveksen Kansallisen Liigan kotiavaus pelattiin lauantaina Kaupissa aurinkoisessa, joskin hiukan tuulisissa, olosuhteissa. Kahden energisen joukkueen välinen kamppailu oli vauhdikas ja viihdyttävä heti aloituspotkusta lähtien. Tasatulos maistui Helsingin vieraille varmasti makeammalta, Ilvestä jäi harmittamaan lukuisten maalipaikkojen tuhlailu.

Ensimmäinen jakso

Avausjakso oli suhteellisen tasainen, tilanteita nähtiin molemmilta joukkueilta. Ensimmäisenä pallon maaliin sai PK-35 kulmapotkustaan, mutta sitä ei Meri Hämäläisen häirinnän vuoksi kuitenkaan hyväksytty.

Hyväksytyn maalin tekemisessä onnistuikin ensimmäisenä Ilves, kun Helmi Perkaus katkaisi omalla alueella vieraiden hyökkäyksen ja avasi nopeasti Saana Tuomalalle. Saanan kuljetus ja huikea syöttö puolustajan jalkojen välistä Moona Laineelle sai jo runsaslukuisen yleisön huokailemaan ihastuksesta. Moonalta keskitys boksiin, josta Tuuli Viinikka hallitusti pilkun kohdalta ohjasi pallon verkon perukoille siirtäen Ilveksen johtoon. Keltavihreiden kauden ensimmäinen maali!

Hetkeä myöhemmin oli vieraiden tasoitus erittäin lähellä. Terävästi pelannut Olivia Kåhre laukoi kaukaa ja pallo leijaili yli Merin, mutta kimposi kuitenkin ylärimasta yli maalin. Avausmaalin lisäksi ei avausjaksolla muita maaleja nähty, joten tauolle mentiin kotijoukkueen 1-0 johdossa.

Toinen jakso

Ilves hallitsi jälkimmäisen jakson alkua selvästi ja pystyi luomaan useita hyviä maalipaikkoja. 15 minuutin aikana Ilveksellä oli jopa viisi loistavaa maalintekotilaisuutta.

Heti jakson alussa keltavihreillä oli loistava tilaisuus lisätä johtoaan Pipsa Saarilahden kulmapotkusta. Takatolpalle suuntautuneeseen palloon pääsi ensimmäisenä Inari Salo, joka ei kuitenkaan häirittynä saanut palloa kohti maalia. Pallo ohjautui Tuulin ohitse toiselle tolpalle, josta Anna Olmala pääsi yrittämään ohjausta. Kapteenin ja Ilveksen epäonneksi pallo kuitenkin osui tolppaan ja kimposi siitä yli päätyrajan.

Seuraava Ilveksen maalipaikka syntyi hetkeä myöhemmin, kun Merin pitkä avaus vapautti Sofia Määtän puolittaiseen läpiajoon. Sofia pääsi boksista laukomaan, mutta pallo viuhui hiukan ohi etutolpan. Lähes heti perään löysi Sofia puolestaan syötöllään Tuulin, jonka voimakas laukaus ei kuitenkaan ylärimaa lähemmäksi maalia osunut.

Ilveksen seuraava maalipaikka siunaantui Moonalle, jolle Anna antoi loistavan juoksupallon. Moonankaan laukaus ei kuitenkaan maaliin mennyt, vaan pari pallon mittaa etutolpasta ohi. Sofiakin pääsi toistamiseen yrittämään maalintekoa, kun Saanan pitkä avaus lähetti hänet juoksemaan pallon kanssa kohti maalia. Juuri laukaisuhetkellä vieraiden puolustus onnistui Sofian tasapainoa horjuttamaan eikä toista osumaa nähty nytkään.

Melkoisen vanha ja kulunut fraasi ”jos et itse tee, niin kaveri tekee” osui ja upposi Kaupissa lauantaina. Oikeastaan jakson ensimmäinen vieraiden kunnon tilanne tuotti tulosta kymmenisen minuuttia ennen päätösvihellystä. Melkoinen flipperipallo Ilveksen maalilla päättyi Hertta Laurinkosken nostoon, johon Merin näpit eivät riittävästi enää ylettyneet.

Näin keltavihreiden kotiavauksessa pisteet jaettiin maalein 1-1.

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Anssi Ylinen oli tyytyväinen joukkueensa pelaamiseen, mutta tulos ei tällä kertaa tyydyttänyt.

Olen pettynyt tulokseen, tasapeli tuntuu karvaalta. Ei meillä ollut onnikaan mukana, mutta onhan viimeistely kuitenkin taitolaji. Usein noista paikoista tehdään kyllä maali, mutta nyt oli useampi tilanne josta sitä ei saatu tehtyä. Olemme kuitenkin saaneet kauden molemmissa peleissä riittävästi paikkoja useampaankin maaliin, mutta emme riittävästi osumia. Siihen on olemassa selkeä lääke, on vaan harjoiteltava enemmän”.

Joukkueensa otteisiin avausjaksolla ei Anssi ollut lainkaan tyytyväinen. Toinen jakso puolestaan oli viimeistelyä lukuun ottamatta kaunista katseltavaa.

Aloitimme ottelun melko vaatimattomasti, emme ollenkaan hyvin. En tiedä, mikä sen oikein aiheutti. Ehkä meidän rakenteessa oli haasteita, sitä täytyy ainakin parantaa. Tilankäyttöä, leveyttä ja syvyyttä, niissä oli haasteita. En tiedä oliko edes ihan pelin mukaista lähteä tauolle johdossa. Toiselle jaksolle pelaajat tekivät melkoisen tasonnoston ja pelaaminen parani. Sen seurauksena aloimme saamaan maalipaikkoja useampiakin, mutta niistä vaan ei tehty yhtään. Tasonnousuun olen erittäin tyytyväinen”.

Seuraava vastustaja on sarjanousija TPS, joka voitti kahdesti Ilveksen Kansallisessa Cupissa.

”Kyllähän meillä vähän on jäänyt hampaankoloon nuo tappiot, ärsytetty Ilves emännöi heitä perjantaina. Vaikka on sarjanousija, niin heillä on kokenut porukka. Ovat myös erittäin fyysinen, paljon taklaava joukkue. Kova peli on luvassa!”

Ilves – TPS pelataan jo heti tulevana perjantaina. Kauden toinen kotiottelu potkaistaan käyntiin Kaupissa kello 18:30.

Kansallinen Liiga, Kauppi 3, Tampere, 22.4.2023

Maalit:

26′ Viinikka Tuuli

80′ Laurinkoski Hertta, PK-35

Varoitukset:

35’ Kantanen Jenni, PK-35