Raportti: Cup-juna jatkaa kulkuaan – Ilves selvitti tiensä välieriin

Ennen ottelua joukkueen ilmeestä huokui itsevarmuus

Ilveksen taival Suomen Cupissa jatkuu välierissä KuPS:ia vastaan, kun molemmat voittivat lauantaiset vierasottelunsa. Ilves kaatoi JyPK:n Jyväskylässä ja KuPS puolestaan ÅU:n Maarianhaminassa

JyPK – Ilves 1–2 (0–0)

Liian helposti ei jatkopaikka Ilvekselle Jyväskylästä irronnut, sillä Ykkösen kärkijoukkue JyPK pisti vahvasti hanttiin ja pakotti tupsukorvat tekemään täyden päivätyön voittonsa eteen. Läpi pelin peliään parantanut Ilves osoitti kuitenkin kypsyytensä ja lunasti jatkopaikan itselleen.

Välierässä syyskuun alussa Ilves saa vieraakseen KuPS:n. PK-35:den jatkosta pudottaneen HJK:n vastustaja selviää tänään sunnuntaina otteluparista PK-35 Vantaa – HPS. Suomen Cup on tänä syksynä vahvasti keltavihreä, kun myös miehet ovat pelanneet itsenä välieriin. Heillä on keskiviikkona 23.8. AC Oulu vieraana Ratinassa.

Ensimmäinen jakso

Kotijoukkue JyPK aloitti ottelun vahvasti ja ennakkoluulottomasti. Kaikesta näki, että he ovat tällä kaudella tottuneet hallitsemaan pelejä ja itseluottamus oli kohdillaan. Kova paineistaminen aiheutti Ilvekselle pallonmenetyksiä ja toi emännille lukuisia maalintekotilanteita.

Ensimmäisen puolen tunnin aikana Ilveksen puolustus joutuikin tosi koville, mutta selvitti kuitenkin tilanteet takaiskuitta. Meri Hämäläinen oli maalillaan loistavassa vireessä ja saikin useamman kerran venyä täyteen mittaansa ehtiäkseen pallon tielle.

Avausjakson viimeinen vartti oli jo tasaisempaa ja Ilveskin sai aikaiseksi hyökkäyksiä ja tilanteita. Varsinkin kolmikko Anna Olmala – Sofia Määttä – Tuuli Viinikka alkoi luomaan vaarallisia tilanteita kotijoukkueen maalille. Vielä ei kuitenkaan ollut onnistumisien aika.

Toinen jakso

Tauon jälkeen osat vaihtuivat. Ilves paransi peliään ja jyväskyläläisten juoksuvoima ei enää ollut avausjakson kaltaista. Nyt peliä alettiin pelaamaan selvästi enemmän kotijoukkueen kenttäpuoliskolla.

Ilveksen prässi tuotti tulosta 53. minuutilla. Pallo ajautui boxin rajalle Annalle, joka harhautti kaksikin JyPK-puolustajaa päästen kääntölaukauksella laukomaan pallon aivan alanurkkaan. Annan jalkatyöskentelystä voivat ottaa oppia niin jalkapalloilijat kuin latinalaistanssijat.

Vain nelisen minuuttia myöhemmin juhli Ilves jälleen. Nyt arkkitehtinä toimi Tuuli, joka pääsi oikealta keskittämään pallon kohti takanurkkaa juosseelle Sofialle. Hänen ensimmäisen yrityksensä maalivahti Nanna Leivonen sai vielä torjuttua, mutta korkealle nousseen irtopallon Sofia puski lopulta maaliin. Läpi kauden nälkäisenä maalipaikkoihin hakeutunut Sofia alkaa saamaan yhä enemmän onnistumisia ja maaleja tullaan näkemään vielä useita tämän syksyn aikana.

Peli pysyi Ilveksen hallinnassa, mutta silti emännät pääsivät kavennusosuman tekemään. Kulmapotkun jälkitilanteesta onnistui Pauliina Pirinen tuikkaamaan ohi Merin ja nosti kotiyleisön toiveet jälleen korkealle. JyPK teki tilanteessa ”ålandit” eli asetti useita pelaajiaan vitosen rajan sisään pyrkien estämään Merin liikkumisen palloon. Näistä tilanteista usein syntyykin vaarallisia jatkotilanteita, joista nytkin maali syntyi.

Ilves kuitenkin oli parempi ja jaksavampi ja piti otteen hallussaan. Tilanteita syntyi, mutta lisäosumia ei saatu tehtyä. Hiukan paremmalla tuurilla olisi maalimäärä helposti tuplaantunut, muttei liikaa mahan täydeltä. Kaksi vaihtoa Ilves ainoastaan ottelussa teki, Ensin Nella Kettunen korvasi Aino Rasisen ja hetkeä myöhemmin Laura Ojala puolestaan Armi Heikkilän.

Koutsin kommentit:

Päävalmentaja Anssi Ylinen antoi kehuja niin omilleen kuin vastustajilleen.

  • JyPK oli todella hyvä, varsinkin alussa. Emme me mitenkään pulassa olleet, mutta he olivat hyviä. Pelasivat ensimmäisen puoli tuntia tosi vahvasti ja pitivät palloa meitä enemmän. Jouduimme siinä selvästi puolustuskannalle. Merin loistavasta torjunnasta peli tavallaan kääntyi meille viimeisen vartin ajaksi. Viimeistelyssä emme kuitenkaan onnistuneet.
  • Toisen jakson alussa heidän paineensa ja prässinsä olikin jo paljon kevyempää, olivatkohan sitten juosseet vähän jalkoja altaan. Toki me paransimme myös paljon. Avausjaksolla meidän pallonliikuttelumme oli vaatimatonta ja hiukan hätäistä, sitä reilusti parannettiin toiselle jaksolle. Tehtiin nopeasti kaksi kaunista maalia, jonka jälkeen hallitsimme peliä heidän kavennuksestaan huolimatta loppuun saakka.
  • Pelin jälkeen keskustelimme pelaajien kanssa jaksamisesta. Viime viikolla oli kaksi peliä ja kaksi vähän huonommin nukuttua yötäkin. Pelaajat myönsivät, etteivät jalat ihan raikkailta tuntuneet. Meillä on alkavallakin viikolla kaksi peliä, joten palautumiseen täytyy kiinnittää huomiota normaaliakin enemmän. Pelaajien täytyy osata käyttää lepoajat hyväkseen. Välillä otetaan lunkisti ja jätetään jalkapallo pois ajatuksista. Taas pelin lähestyessä suunnataan kaikki keskittyminen itse asiaan.

Seuraavana pelataankin vihdoin Kaupissa, kun FC Honka saapuu keskiviikkoillan vierailulle. Klo 18 alkavassa ottelussa riittää molemmilla panosta, sillä Ilves mielii kuuden sakkiin sekä ylempään jatkosarjaan ja Honka pyrkii pysymään mukana mitalikamppailussa. Sunnuntaina Ilveksellä on edessään taas vierasmatka Ouluun, jossa kauden avausvoittonsa lauantaina ottanut ONS isännöi ottelua. Suomen Cupin välieräpäiväksi on alustavaksi merkitty lauantai 2.9. ja Ilves siinä siis kotijoukkueena.

JyPK – Ilves 1–2 (0–0)

Suomen Cup, Viitaniemi TN, Jyväskylä, 5.8.2023

Maalit:

53’ Olmala Anna 0–1

57’ Määttä Sofia 0–2

62’ Pirinen Pauliina 1–2

Varoitukset:

80’ Stark Tao (JyPK)

90’ Forsten Alma (JyPK)

Ilveksen kokoonpano:

1 Hämäläinen Meri (mv)

4 Salo Inari

5 Olmala Anna (kapt.)

9 Tuomala Saana

14 Rasinen Aino 76’ -> 7 Kettunen Nella

15 Sarlin Matilda

16 Viinikka Tuuli

17 Haapala Sara

19 Määttä Sofia

27 Perkaus Helmi

35 Heikkilä Armi 87’ -> 23 Ojala Laura

Vaihtopelaajat:

8 Mäkipelkola Elli

20 Laine Moona

28 Bohui Patricia

32 Karppinen Roosa (mv)