Otteluraportti: TiPS – Ilves 2-1

Lynsey Kelly ja keltavihreät joutuivat pettymään TiPSiä vastaan. Kuva: Joope Erkkilä.

TiPS – Ilves 2-1 (0-1)

Ärsytetyt keltavihreät matkasivat sunnuntaina Tikkurilaan vihreäpaitasen Palloseuran vieraaksi. Vieraiden avauskokoonpanossa nähtiin yksi muutos edelliseen otteluun, kun Kiira Kaivola palasi pitkästä aikaa Ilveksen maalille. Kaivola pelasi kauden kaksi ensimmäistä ottelua, jonka jälkeen maalilla on ollut Annika Laihanen.

Kaivola pääsi hommiin heti puolentoista minuutin pelin jälkeen. Pallo pomppi Ilveksen puolustuspäässä kotijoukkueen yhdysvaltalaishyökkääjä Vanessa Karan jalkoihin. Kara kirmasi palloon samoin kuin Kaivola, joka pääsi hyökkääjän tökkäyksen väliin. Pallo pomppi torjunnasta vielä maalin eteen, mutta laitapuolustaja Eini Vesaniemi siivosi pallon väljemmille vesille.

Ottelu alkoi todella vauhdikkaasti ja aggressiivisesti. Ottelun ensimmäinen keltainen kortti nähtiin jo seitsemän minuutin jälkeen, kun kotijoukkue hyökkäsi vauhdikkaasti oikeaa laitaa pitkin. Ilveksen oma yhdysvaltalainen, Lynsey Kelly joutui repimään Nora Lehdon kumoon viisi metriä ennen rangaistusaluetta. Seuranneen vapaapotkun Kaivola nappasi helposti käsiinsä.

Ottelun toinen keltainen ja kotijoukkueen ensimmäinen kortti nähtiin viitisen minuuttia myöhemmin, kun Jenni Huttunen repi itselleen lapun. Päätuomari Ifeoma Kulmala teki linjan selväksi alusta saakka.

Kamppailu jatkui tasaisena ja molemmilla joukkueilla oli hetkensä, jolloin palloa onnistuttiin pitämään hieman pidempiä aikoja hyökkäyspäässä. ”Lada” Lahtinen ohjeisti paikoittain todella äänekkäästi keltavihreitä prässäämään ylhäältä kotijoukkueen puolustusta.

Reilun puolen tunnin kohdalla TiPSin Elli-Noora Kainulainen pääsi juoksemaan keltavihreiden linjan taakse. Kainulainen pääsi laukomaan boksin rajoilta, mutta Kaivola koppasi pallon varmasti syliinsä.

Muutama minuutti myöhemmin, Ilves sai vapaapotkun keskisektorilta, noin 25 metriä maalista. Pallon taakse asettuivat Tuulia Mikkola sekä Tuuli Enkkilä. Ensin mainittu ampui vapaapotkusta kovan kudin, joka suuntautui vasenta alakulmaa kohti, mutta TiPSin maalivahti Riina Isokääntä heittäytyi ja torjui pallon kulmapotkuksi.

Muun muassa seuranneen kulmapotkun jälkitilanteesta kotijoukkue koetti lähteä nopeasti vastaan, mutta Jenni Kantanen ja kumppanit tekivät töitä kiitettävällä arvosanalla alaspäin, jolloin kotijoukkueen hyökkäys tyrehtyi.

Vierasjoukkue Ilves siirtyi johtoon 42. minuutin kohdalla. Isokääntä nyrkkeili keskialueelta lähteneen korkean vapaapotkun oman boksin sisään, johon Moona Talka rymisteli vahvasti. Talkan laukaus osui TiPSin puolustusmuuriin, mutta jatkopallo pomppi Kantasen juoksulinjalle ja tämä pääsi viimeistelemään pallon varmasti sisään. Kyseessä oli nuoren hyökkääjän kauden ensimmäinen maali.

Lisäaikaa ensimmäisellä puoliajalla ei pelattu ja Ilves pääsi tauolle yhden maalin johdossa.

Toinen jakso

Toinen puoliaika alkoi yhtä vauhdikkaasti kuin ensimmäinen. Valitettavaa keltavihreiden kannalta oli se, että kotijoukkue pääsi tasoittamaan vain viisi minuuttia toisen puoliajan alkamisen jälkeen. TiPS rakenteli hyökkäystä vasemmalta ja lopulta pallo oli keskellä Oona Sirenin jalassa, joka tiputti pallon Jenni Huttuselle. Huttusen terävä laukaus löysi tiensä Kaivolan vartioiman maalin ylänurkkaan, tasoittaen tilanteen.

Kotijoukkue rynnisti uudelleen pari minuuttia maalista. Kainulainen onnistui ohittamaan ”Pulla” Forssin pomppujen avulla ja pääsi laukomaan boksin sisällä. Kaivola torjui laukauksen hienosti jaloillaan ja Mikkola tuli siivoamaan tilanteen loppuun.

Talka, Aino Rasinen ja Kantanen tekivät töitä hyökkäyspäässä, mutta maalintekopaikat loistivat poissaolollaan toisen puoliajan ensimmäisen vartin ajan. Reilun tunnin kohdalla keltavihreät pääsivät nopeaan vastahyökkäykseen Armi Heikkilän keskialueen riiston jälkeen. Kantanen toi pallon TiPSin puolustusalueelle ja näki Rasisen pystyjuoksun. Tämän matala laukaus lähti parin kosketuksen jälkeen, mutta painui puolisen metriä Isokäännän vartioiman maalin ohi.

Ilves suoritti ensimmäisen pelaajavaihdon 70. minuutin kohdalla, kun Saana Tuomala kirmasi vihreälle veralle ja Tuulia Mikkola siirtyi vaihtopenkille.

Nelisen minuuttia tästä vierasjoukkue suoritti tuplavaihdon, kun Noora Hämäläinen ja Heta Olmala korvasivat kaksikon Talka/Rasinen. Kaksikon tultua kentälle, Ilves sai pitkästä aikaa kulmapotkun, josta Heikkilä pääsi myös laukomaan boksin rajoilta. Laukaus tyrehtyi lopulta puolustukseen.

Kuitenkin pari minuuttia myöhemmin, kotijoukkue otti johdon. Keltavihreät menettivät pallon vaarallisesti parissa kymmenessä metrissä. Lehto juoksi linjan taakse ja laukoi kohti Kaivolan maalia. Nuori maalivahti torjui laiturin laukauksen, mutta pallo pomppasi Kaivolan jaloista vielä Lehdolle, joka siirsi reboundin tyhjään verkkoon. 2-1 kotijoukkueelle.

Peliin tuli pieni tauko, kun ottelua jäljellä reilun viiden minuutin verran. Kotijoukkueen Kainulainen loukkaantui ikävän näköisesti keskialueen yhteentörmäyksessä. Kainulainen kannettiin lopulta kentältä paareilla ja hänet korvasi Aino Martikainen.

Edellisen ottelun tapaan keltavihreät aloittivat lopussa raivoisan rynnistyksen tasoitusta hakien, mutta Isokääntä torjui niin Enkkilän oikean jalan kuin vaihdosta tulleen Tuomalankin vasemman jalan laukaukset.

Vielä aivan viimeisillä sekunneilla pallo kävi jo kotijoukkueen maaliviivalla, kun Sanni Ojanen ja Kantanen taistelivat maalin edessä. Pallo pomppi loppujen lopuksi päätyrajan yli ja tuomari Kulmala vihelsi pelin päättyneeksi. Pisteet jäivät Vantaalle ja Ilveksen viides yhden maalin tappio putkeen oli tosiasia.

Seuraava ottelu keltavihreillä on kotona, kun sarjakärki Åland United saapuu Tammelaan. Tuo ottelu pelataan lauantaina 5. syyskuuta kello 15 alkaen.