Otteluraportti: PK-35 Helsinki – Ilves 0-1 – yksi maali riitti ratkaisemaan sarjapaikan myös ensi kaudelle

Helsingissä nähtiin iloisia kasvoja sunnuntai-iltapäivänä. Kansallista Liigaa pelataan Tampereella myös kaudella 2021!

PK-35 – Ilves 0-1 (0-0)

Keltavihreät toden totta tarttuivat oljenkorsiin kauden ratkaisevilla hetkillä. Viisi tehtyä ja yksi päästetty maali kahdessa viimeisessä kamppailussa. Viimeisessä ottelussa täyteen pistepottiin riitti yksi maali. Sen iski Sofia Määttä, joka jatkoi kuin jatkoikin pääsarjatasolla dominoimista. Upean esityön Määtän maaliin tarjoili keltavihreiden oma kasvatti, Noora Hämäläinen.

Keltavihreiden avauskokoonpanoon päätöskierroksella Helsingissä nousivat kauden parhaat maalinsylkijät Roosa Tuominen ja Jenni Kantanen. Edellisessä ottelussa erinomaisesti toiminut puolustuslinja maalivahti Kiira Kaivolan ja kolmen topparin johdolla jatkui myös PK-35 ottelussa. Toppareina olivat ”Pulla” Forss, Julia Rytkönen ja kippari Sanni Ojanen. Jade Bergius palasi avauskokoonpanoon toiseksi wingbackiksi, toisella puolella viiletti Hämäläinen. LÄ-kaksikko, Tuuli Enkkilä ja Armi Heikkilä pitivät päälliköiden jo totuttuun tapaan paikkansa keskikentän ytimessä. Nuori raumalainen Määttä täydensi sunnuntaisen avauskokoonpanon.

Ensimmäinen jakso

Kantanen ja Tuominen jatkoivat Helsingissä siitä, mihin Tammelassa edellisenä viikonloppuna jäivät. Kaksikko töni, tuuppi ja kiusasi kotijoukkueen puolustuslinjaa. Ensimmäinen hyvä paikka tuli kuudennella peliminuutilla, kun pallo päätyi Tuomisen kuljettamana Kantaselle. Kantanen veti pallon kohti oikeaa alakulmaa, mutta punamustien maalivahti Nea Vidgren nappasi pallon käsiinsä.

Muutama minuutti myöhemmin pallo pyöri pitkään PK-35:n puolustusalueella. Pallo ei suostunut jäämään kunnolla kummankaan joukkueen haltuun ja Enkkilä veti tästä johtopäätökset. Pallo tuli pomppien Enkkilän juoksulinjalle, juuri askelmerkkien mukaisesti. Keskikenttäpelaaja laukoi terävän laukauksen noin 25. metristä, pallon lentorata yllätti Vidgrenin, mutta pamahti ylähirren kautta päätyrajan yli. Enkkilän kauden kolmas maali oli lähellä.

Reilun vartin pelin jälkeen keltavihreiden hyökkäyskolmikko näytti vastahyökkäysosaamistaan. Kantanen sai pallon haltuunsa omalla kenttäpuoliskolla ja irrotti syötöllään Määtän vauhtiin oikealta laidalta. Nuori hyökkääjä näytti nopeuttaan, toisella puolella Tuominen kirmasi mukaan hyökkäykseen. Määttä jätti punamustien puolustajan taakseen ja kokeili vastassa olleen Vidgrenin yllättämistä kaukaa. Nosto nousikin hyvin, mutta Vidgren kurotti hienosti palloon ja se lipui ohi vasemman tolpan kulmaksi.

Toisessa päässä Kaivolan osaamista kokeiltiin muun muassa erikoistilanteista, mutta valkoasuinen kassari ei ollut yllätettävissä. Puolen tunnin kohdalla se oli kuitenkin enemmän kuin lähellä ja tässä tapauksessa pelastavana enkelinä oli Hämäläinen. Kotijoukkueen Katja Hakala ampui pallon kulmapotkuhässäkästä kohti maalia, mutta viivalla maalia vartioinut Hämäläinen oli tehtäviensä tasalla ja putsasi pallon maaliviivalta pois.

Minuutti PK-35:n jakson parhaasta paikasta, keltavihreät olivat vuorostaan lähellä onnistua. Tälläkin kertaa kyse oli kulmapotkusta. Ojanen nikkasi päällään pallon taaksepäin boksin rajan tuntumaan ja Hämäläinen kirmasi pallon perään. Näytti kuin nuori wingback olisi hakenut keskitystä maalille, mutta pallo päätyikin PK-maalin ylärimaan ja päätyrajan yli. On taas kerran arvoitus, oliko kyseessä keskitys vai nerokas aivoitus, kuka tietää.

Reilut viisi minuuttia ennen taukovihellystä, keltavihreiden hyökkääjät olivat uudemman kerran pahan teossa. Määttä sai pitkän syötön haltuunsa parikymmentä metriä Vidgrenin vartioimasta maalista. Nopea käännähdys keskelle ja terävä läpisyöttö myöhemmin, Tuominen olikin yllättäen nokikkain maalivahdin kanssa. Vidgren veti kuitenkin pidemmän korren.

Tauolle lähdettiin vierasjoukkueen vahvasta painostuksesta huolimatta 0-0 lukemissa.

Toinen jakso

Toista puoliaikaa ei oltu ehditty pelata kuin reilut viisi minuuttia, kun pallo vihdoin oli hienon ottelun pelanneen Vidgrenin selän takana. Hienoa ottelua, jopa kauden parastaan pelannut Hämäläinen katkoi näyttävästi Hakalan puolenvaihdon keltavihreiden omalla kenttäpuoliskolla. Hämäläinen kuljetti pallon aina keskiympyrään saakka, katsoi ja katsoi aikansa ja löysi lopulta aivan maagisella läpisyötöllä oikeata laitaa tikanneen Määtän. Määttä otti kosketuksen palloon, ohitti toisella vastaan tulleen Vidgrenin ja nosti kolmannella kosketuksella pallon verkon perukoille. Kolmas peli, toinen avauskokoonpanossa ja toinen maali. Hyökkääjä tuli loppukaudesta lupia kyselemättä pääsarjatason peleihin.

Tunnin kohdalla johto oli lähellä tuplaantua. Erikoistilanteiden erikoisnainen Enkkilä oli pallon takana, kun Ilves sai vapaapotkun kotijoukkueen boksin sivustalta. Harjoitellulta näyttänyt kuvio yllätti kotijoukkueen puolustuksen ja pallo tuli toiseen aaltoon Ojasen jalkaan. Asento oli hieman hankala, mutta Ojanen sai hyvännäköisen laukauksen kohti yläkulmaa. Pallo painui kuitenkin ohi maalin, eikä kapteeni saanut maalitiliään auki.

70. peliminuutilla keltavihreät tulivat taas vahvan näköisesti. Kantanen taisteli pallon alaspäin Hämäläiselle vasemmalla laidalla. Tämän pitkä avaus tippui puolustuksen selän taakse ja palloon pääsi linjan taakse hiipinyt Määttä. Ensimmäinen laukaus osui tolppaan, toisen pelasti maaliviivalta hienosti loppuun asti tilanteen pelannut Inka Hiltunen. Illan toinen maali jäi odottamaan itseään.

PK-35 painoi lopussa kovasti päälle, mutta Kaivolan maali pysyi varjeltuna koko ysikymppisen. Neljän minuutin lisäajan tullessa täyteen, erotuomari Sini Hakala puhalsi pelin päättyneeksi. Keltavihreät ryntäsivät lähemmäksi vaihtopenkkiä kuuntelemaan, kuinka muissa otteluissa oli käynyt. Kun HJK voitti omassa ottelussaan JyPKin 3-0 ja keltavihreät nappasivat itse voiton, sarjapaikka säilyi suoraan. Tämä ilo näkyi pelaajissa ottelun jälkeen.

Kapteenin sanat

Toista kauttaan Ilveksen kapteenina toiminut Sanni Ojanen sai tiivistää kauden viimeisen ottelun jälkeen joukkueen fiilikset.

”Joukkueessa oli tosi hyvä fiilis ennen peliä ja pelin aikana. Kaikista näkyi tahto voittaa ja jokainen antoi 110% koko pelin. Saatiin luotua enemmänkin maalipaikkoja, mutta ei onnistuttu hyödyntämään niitä.

Nyt on kuitenkin helpottunut ja hyvä fiilis, kun varmistettiin sarjapaikka!”

Keltavihreät nousivat voitolla tasapisteisiin JyPKin kanssa ja sarjapaikka varmistui maalieron turvin. JyPKin maalieroksi jäi lopulta -21, Ilveksen puolestaan -6. Molempien joukkueiden pistemääräksi taas jäi 16. PK-35 Vantaa päihitti päätöskierroksella TPS:n lukemin 3-0 ja nousi tällä voitolla sarjan seitsemänneksi, kaksi pistettä Ilveksen ja JyPKin yläpuolelle.

Jyväskylään tsempit nousukarsintaan. Onnittelut puolestaan mestaruuden voittaneelle Åland Unitedille ja muille mitalisteille TiPS:lle ja KuPS:lle.

Tervetuloa Kansallisen Liigan peleihin Tampereelle myös kaudelle 2021. HYVÄ KELTAVIHREÄT!

Keltavihreiden kokoonpano kauden viimeisessä ottelussa

Avauskokoonpano: Kaivola; Forss, Rytkönen, Ojanen; Bergius, Enkkilä, Heikkilä, Hämäläinen; Määttä, Tuominen R. -> 65, Kantanen -> 90’

Vaihdossa: Tuominen S. -> 65’, Saarilahti, Rasinen, Tuomala, Vesaniemi, Varkoi -> 90’, Helminen

Noora Hämäläinen pelasi kenties kauden parhaan ottelunsa päätöskierroksella. Kuva kauden viimeisestä kotiottelusta. Kuva: Joope Erkkilä.