Otteluraportti: Ilves – TPS 2-4

Aino Varkoi toi vauhtia keltavihreiden peliin toiselle puoliajalle ja pamautti yhden maalinkin. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves – TPS 2-4 (0-2)

Kansallisen Liigan kahdeksas ja kymmenes kohtasivat lauantaina Tammelan stadionilla, aurinkoisessa syyssäässä.

Keltavihreät olivat myllänneet normaalia avauskokoonpanoaan, kun kokoonpanosta puuttuivat muun muassa kokeneemman kaartin Julie Forss ja Jade Bergius. Laitapuolustajana esiintynyt Lynsey Kelly aloitti kapteeni Sanni Ojasen toppariparina, laitahyökkääjä Pipsa Saarilahti puolestaan aloitti vasempana laitapuolustajana sekä Aino Rasinen keskushyökkääjänä.

Ottelu alkoi tasaisena vääntämisenä, kunnes reilun vartin jälkeen TPS siirtyi johtoon ensimmäisestä kunnon paikastaan. Mustavalkoiset vieraat saivat vapaapotkun oikealta. Vieraiden brasilialais-yhdysvaltainen hyökkääjä Gabriela Pelogi karkasi keltavihreiden puolustukselta ja juoksi pallon maaliin, vieden vieraat 0-1 johtoon.

Lähes heti takaiskumaalin perään kotijoukkue hätyytteli vieraiden Siiri Välimaan maalia. Silja Tuominen nousi röyhkeällä haastolla maalin eteen, mutta TPS:n puolustus selvitti tilanteen. Muutama minuutti myöhemmin keltavihreät tulivat toiselta laidalta. Sivurajaheiton jälkeen Saarilahti lähetti yllättävän vasemman jalan keskityksen viiden metrin viivan tuntumaan, johon keskikentän Saana Tuomala nousi. Tuomalan tökkäys meni niukasti ohi maalin.

26. minuutin kohdalla kotijoukkue sai Heta Olmalan voimin kulmapotkun oikealta. Eini Vesaniemi antoi kulmapotkun, joka oli lähellä painua suoraan maaliin, päätyen kuitenkin maalin katolle.

Ottelun seuraavankin maalin teki vierasjoukkue. TPS sai kulmapotkun vasemmalta ja pallo päätyi keltavihreistä päistä suoraan toppari Amalia Härkösen jalkaan, joka ampui pallon tyhjään maaliin. 0-2.

TPS oli lähellä siirtyä kolmen maalin johtoon 43. minuutin kohdalla, kun Pelogi ampui vasempaan tolppaan ja Netta Laasio tuli paluupalloon, ampuen sen niukasti yli Annika Laihasen vartioiman maalin.

Tauolle siirryttiin vierasjoukkueen 0-2 johtoasemassa.

Toinen jakso

Keltavihreät suorittivat toisen puoliajan alkuun kaksi pelaajavaihtoa, kun hyökkääjät Moona Talka ja Aino Varkoi tulivat kentälle. Kaksikolle teki tilaa Tuominen ja Tuomala.

Tuoreilla jaloilla kentälle kirmannut kaksikko toi lisää vauhtia keltavihreiden hyökkäyspäähän, mutta TPS oli silti lähempänä maalintekoa. Ensimmäisen maalin tehnyt Pelogi hätyytteli Laihasen maalia 50. minuutin tienoilla, mutta maali varjeltui vielä.

64. minuutin kohdilla Saarilahti palautti korkean syötön kohti Laihasta. Laitapuolustajan syöttö nousi kuitenkin liian korkealle ja pallo leijaili yli Laihasen. Laihanen teki kaikkensa, mutta pallo valui maaliviivan yli omaan maaliin. 0-3 TPS:lle.

Kolmisen minuuttia 0-3 maalista Ilves suoritti tuplavaihdon, kun Anniina Lintilä ja Rosa-Maria Siren tulivat kentälle. OImala ja Armi Heikkilä siirtyivät penkin puolelle. Kyseessä oli Lintilän debyytti Kansallisessa Liigassa. Lintilä esiintyi entisessä Naisten Liigassa viime kaudella.

Ja pari minuuttia tuplavaihdosta Ilves tarttui pelistä kiinni. Saarilahden pitkä nousu päättyi mahtavavaan läpisyöttöön, jonka vastaanottavassa päässä oli terävästi liikkunut Rasinen. Hyökkääjä karkasi TPS-puolustukselta ja viimeisteli pallon näyttävään tyyliin takakulmaan. Tilanne 1-3 ja Rasiselle kauden toinen onnistuminen TPS:ää vastaan.

Patricia Träsk iski kuitenkin vieraiden neljännen vain reilu minuutti Rasisen maalista. Träsk nousi vasenta laitaa pitkin ja nosti pallon takakulmaan noin 20 metristä yli voimattoman Laihasen. 1-4.

Muutama minuutti tästä keltavihreät toivat kentälle toppari Julia Rytkösen, joka korvasi Kellyn. Esiintyminen oli myös Rytköselle kauden ensimmäinen Kansallisen Liigan peli, peukku debytanteille.

Toiselle puoliajalle kentälle tullut Varkoi toi vielä toivoa keltavihreiden tekemiseen 85. minuutin kohdalla. Pallo päätyi TPS-puolustuksen purusta keskikenttäpelaaja Tuuli Enkkilälle, joka lähetti pallon takaisin maalille. Varkoi oli kissapetona hereillä, ohitti yhden mustavalkoisten puolustajan ja viimeisteli pallon alanurkkaan. Tilanne kaventui Varkoin kauden ensimmäisellä lukemiin 2-4.

Nämä jäivät kuitenkin ottelun loppulukemiksi, joten pisteet lähtivät sarjajumbo TPS:n matkaan. Keltavihreiden otteita seurasi Tammelassa 215 silmäparia, kiitoksia kaikille katsojille.

Keltavihreiden parhaana palkittu, silminnähden pettynyt Rasinen kommentoi mennyttä 90 minuuttista ottelun jälkeen.

Teit kauden toisen maalisi TPS:ää vastaan, mikä fiilis jäi maalista?

”No totta kai maalin tekeminen on aina kivaa, mutta ei paljoa lohduta tässä tilanteessa.”

Kerro jotakin tästä ottelusta?

”Ei ollut meiltä mitenkään paras päivä, mutta nyt vaan katseet seuraavaan peliin. Pakko nollata tämä tulos.”

Ensi viikonloppuna on vastassa JyPK. Minkä asioiden täytyy muuttua, että jyväskyläläiset kaatuvat?

”Meillä pitää olla enemmän johtajuutta kentällä ja kaksinkamppailuissa pitää vain olla vahvempia.”

Seuraava ottelu on myös äärimmäisen tärkeä, kun joukkue matkustaa Jyväskylään. JyPK – Ilves pelataan lauantaina 17. lokakuuta.